Tejszínes medvehagyma-krémleves
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
1 ek olívaolaj
1 vöröshagyma
1 burgonya
8 dl víz
1 leveskocka
1 csokor medvehagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
só, bors
Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, rátesszük az apróra kockázott burgonyát, és felengedjük a megmelegített vízzel, majd beletesszük a leveskockát. Amíg felforr, addig a medvehagymát megmossuk, és a vastag szárától megtisztítjuk. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobjuk a durvára vágott medvehagymát és az áttört fokhagymát, majd forrástól számítva kb. 5-8 percig főzzük. Ezután botmixerrel leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, a tejszínt simára keverjük egy kis levessel, és így levesbe öntjük folytonos keverés mellett. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. A tejszínnel éppen csak forrásig főzzük.
Kijevi csirkemell fokhagymás krumplipürével
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre):
4 csirkemell
10 dkg vaj
8 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyem
só, bors
15 dkg liszt
3 tojás
2 marék pankó morzsa
olaj
1/2 kg burgonya
3-4 ek tej
1-2 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A csirkemelleket hegyes késsel hosszában felszúrjuk, egy zsebet vágunk bele, majd megsózzuk. Fakanál nyelével óvatosan, hogy ne szakadjon el, kitágítjuk a mélyedést.
A vajat egy keverőtálban szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd habverővel habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot, és hűtőbe tesszük.
A hideg, ízesített vajat egyenlő darabokra szeleteljük, és egyenként betöltjük a csirkemelleken ejtett zsebekbe. A töltött csirkemellek szélét fogpiszkáló segítségével összetűzzük, majd liszt, felvert tojás, pankó morzsa sorrendben bepanírozzuk. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat, és a csirkemelleket közepes tűzön mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ezután kiszedjük belőlük a fogpiszkálót, amivel összetűztük őket. A lényeg, hogy a panír résmentesen zárja a nyílást.
A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és burgonyapasszírozóval áttörjük. A tejet felforraljuk, és habverő segítségével a burgonyához keverjük. A szeletelt fokhagymát aranybarnára pirítjuk, tálalás előtt a burgonyapüréhez keverjük.
Sajtos zöldséges quiche
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 5
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojássárgája
só, bors
5 dkg lágy sajt
1 csomag mini mozzarellagolyó
1 tojás
1 dl tejszín
olívaolaj
1 csokor zöldhagyma
1 marék zöldborsó
1 csokor medvehagyma
Elkészítés: A lisztből, a vajból, a tojássárgájából kb. 50 ml hideg vízzel és egy csipet sóval omlós tésztát gyúrunk, majd fóliába csavarva 30 percre a hűtőbe tesszük. A lereszelt sajtot, a darabokra tépett mozzarellát, a tojást és a tejszínt összedolgozzuk, és megborsozzuk.
A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, és piteformába nyomkodjuk. 200 fokra előmelegített sütőben, 10-15 percig elősütjük. A megmosott, felszeletelt hagymákat és a borsót egy kevés olajon megfuttatjuk, és a tejszínes masszába keverjük. A krémet az elősütött pitére simítjuk, és 190 fokon aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt.
Csokis cupcake
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
1.5 tk sütőpor
3 ek kakaópor
A krémhez:
2 ek cukor
2 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé
1 marék mogyoró
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kakaóval, majd a vajas keverékbe forgatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta masszáját egy 12 részes muffintepsi papírkapszlikkal kibélelt mélyedéseibe kanalazzuk, majd kb. 20 perc alatt megsütjük. A muffinokat kiemeljük a tepsiből, és a rácson hűlni hagyjuk.
A krémhez felverjük a tejszínt a cukorral, majd hozzákeverjük a gőz felett felolvasztott csokoládét. Lehűtjük, majd habzsákba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk. Végül mindet megszórjuk mogyoródarabokkal.
Medvehagymás pogácsa
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg finom liszt
1 csokor medvehagyma
2 tojás
1 dl tejföl
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor
só
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd egy tojást, a tejfölt, a sót. Félkemény tésztává dolgozzuk ki, amit fél órát meleg helyen pihentetünk.
Közben a medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, a vastag szárakat kiválogatjuk, a többit vékony csíkokra vágjuk.
A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe, majd egymásra hajtva újabb 20 percig langyos helyen pihentetjük, kelesztjük. Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Az előbbi módon ismét felcsavarjuk, majd óvatosan ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A medvehagymás pogácsákat tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, és 175 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.