Aktuális

Románia elesett, az olaszok enyhítenek: Most már biztos, hogy működnek az oltások

Bors

Létrehozva: 2021.10.14.

Európa-szerte tarol a delta variáns: egyre több a fertőzött. A szomszédos Romániából viszont kétségbeejtő hírek jönnek:  naponta több százan hunynak el fertőzés miatt, az ország egészségügye közel az összeomláshoz, nemzetközi segítséget kértek. A helyzet kísértetiesen hasonlít a járvány kezdeti Olaszországra, ahol azonban oltásokkal elérték a nyájimmunitást, így most enyhítenek.

Európa-szerte tarol a delta variáns: egyre több a fertőzött. Hazánkban is arra mutatnak a szennyvízadatok, hogy a járvány 4. hulláma felfutó ágban van. A szomszédos Romániából viszont kétségbeejtő hírek jönnek:  naponta több százan hunynak el fertőzés miatt, az ország egészségügye közel az összeomláshoz, nemzetközi segítséget kértek. A helyzet kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit az olaszoknak kellett átélni a járvány első hullámában. Azonban van egy óriási különbség: akkor még nem léteztek a koronavírus elleni vakcinák. (Az összeesküvés elméleteket gyártó és azokat terjesztő erők munkája sajnos úgy tűnik, mára beérett: Romániában nagyon kevesen éltek az oltás lehetőségével, hazánkban pedig 60% körül megtorpant. Bár ez az arány jelentősen jobb, mint a szomszédos országé, de sajnos eléggé elmarad az olaszokétól: úgy tűnik, ők tanultak az első hullám borzalmaiból, mert mára elérték a 80%-os átoltottságot, és ezzel a nyájimmunitást.)

Románia

Napi átlagfertőzésszám: 13 339

Napi átlag halálozás: 306

Átoltottság aránya: 30%

Komoly szigorításokat vezettek be

 A tanév jelenléti oktatással kezdődött szeptember 13-án, azóta annyi tanár és diák fertőződött meg, hogy tízezernél is több osztályban már a digitális térben folyik a tanítás.  Az 1,8 milliós fővárosban Bukarestben bevezették a lépcsőzetes munkakezdést, hogy elkerüljék a reggeli csúcsforgalomban összezsúfolódó nagy tömeget. Sokasodnak a narancssárgára színezett zónák, ahol éjszakai kijárási tilalom van érvényben este tíz után, a vendélátóhelyek is korábban zárnak, például Nagyszebenben. Szörényvár megyeszékhely vesztegzár alá került, olyan súlyos a helyzet: bezárták az éttermeket, iskolákat, a boltok csak hatig lehetnek nyitva, az utcán is kötelező a maszk. 

Közel az egészségügyi rendszer az összeomláshoz 

A kórházak megteltek, sőt, kapacitásukon felül működnek. Folyamatosan érkeznek a covidosok a kórházakba, van ahol csak a folyosón tudják elhelyezni őket, a gépi helyett, csak alacsonyabb nyomású oxigénellátást adva nekik. Egy megyei kórházban annyira túlterhelték a hálózatot, hogy 10 percre elment az áram, és a lélegeztetőgépek nem működtek, a személyzet lélegeztette őket géppel. 

Magyarország is segít

Hétfőn a Romániai Vészhelyzeti Bizottság Nemzetközi segítséget kért a kritikus állapotban lévő betegeik ellátásához: A magyar kormány Hargita megyének 1000 doboz Favipiravirt és 5 lélegeztetőgépet adományozott gyorssegélyként, valamint folynak a tárgyalások arról, hogy hazánk átveszi a szállítható betegek ellátását. 

Magyarország:

Napi átlag fertőzésszám: 677

Napi átlag halálozás: 11

Átoltottság aránya: 60%

Még nincs szükség szigorításokra

A magyar kormány az elsők között igyekezett beszerezni annyi vakcinát, amennyit csak lehet: jelenleg is nálunk érhető el Európában a legtöbb fajta vakcina. Így az oltások beadását már tavaly év végén meg tudták kezdeni, az egészségügyi dolgozókkal és az idős otthonok lakóival, majd őket követték az otthonukban élő idősek, az aktív korosztály, most pedig az már az iskolásokat is oltják. Mind ennek, és a korábbi hullámokban időben meghozott védelmi intézkezdéseknek köszönhetően hazánkban teljesen szabadon telhetett már a nyár, és egyelőre nem tervez a kormány újabb korlátozásokat. 

Most nyitották újra a Covid-osztályokat

A kórházakban most nyitnak újra a Covid-osztályok, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a napokban rendelte vissza az intenzív osztályokra a szakorvos jelölteket. A kórházak felkészültek, de közel sem állnak akkora nyomás alatt, mint a szomszédos országban. 

Még időben vagyunk, de oltatni kell

A virológusok is felhívták a figyelmet, hogy novemberre újra tetőzhet a járvány, ami a vakcinát fel nem vevőket veszélyezteti elsősorban. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy még a napokban védettséget szerezzen, az aki nem oltakozott, mintegy 20 százaléknak kellene kérnie a vakcinák legalább az első dózisát, hogy meglegyen nálunk is a nyájimmunitás.

Olaszország

Napi átlag fertőzésszám: 2601

Napi átlag halálozás: 38

Átoltottság aránya: 80%

Feloldották a korlátozásokat

Hétfőtől minden tartomány fehérré változott az olaszoknál, ami azt jelenti, hogy minden augusztusban bevezetett korlátozást eltöröltek. A kulturális intézményekben, rendezvényeken feloldották a létszámkorlátozást. Azért óvatosságból egy két járványügyi rendelkezés még megmarad: a maszkviselés továbbra is kötelező, zárt terű szórakozóhelyek félházzal, a stadionok 3/4-es kihasználtsággal működhetnek. Október közepétől csak az oltottak dolgozhatnak az állami és magánszektorban egyaránt. 

Szinte csak oltatlanok vannak kórházban

Olaszországban jelenleg szinte csak oltatlanok vannak koronavírus fertőzés miatt kórházban – írja a The Local. A szakemberek tájékoztatása szerint a kórházak leterheltsége drasztikusan csökkent a vakcinák megjelenése óta: a kórházi kezelések száma 93,4%-kal, az intenzíves kezelések száma pedig 95,7%-kal. Az országban még a járvány őszi berobbanása előtt elérték a nyájimmunitást. 

Az olaszok tanulhattak az első hullámból

A 2020. március közepén tetőzött járványhullámban több mint 100 ezer ember vesztette életét, akkor naponta ezer halálos áldozatot regisztráltak. Teljes vesztegzár alá került az ország március 10-étől több mint két hónapra. Azóta minden huszadik olasz megbetegedett. Akkor annyi fertőzött özönlött a kórházakba naponta, hogy nemcsak a folyosóra szorultak ki, hoteleket kellett a betegek ápolására igénybe venni, vagy a kórház mellett ellátó sátrakat állítottak fel. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183247_auto_resized.jpg
origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714784709
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186796_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Magyarországra küldené a migránsokat Macron EP-listavezetője (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185977_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714784709
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182157_auto_resized.jpg
travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186133_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt