Aktuális

Kétszer zuhant le a halálkerékről a magyar artista

Kóré Károly

2021. október 15. péntek 19:00

<p>Blaha Attilát igazán nem vádolhatjuk félénkséggel. Magabiztosan dolgozik a cirkuszvilág legveszélyesebb eszközének számító halálkeréken a három emeletnyi magasságban.</p>

A mutatvány lényege, hogy egy tengely körül forgó, 6-8 méter hosszú tartószerkezet két végére erősített egy-egy körben egy-egy artista lépked kívül, illetve belül. Könnyű kikövetkeztetni, hogy egy nagyobb halálkeréken a cirkuszművész bizony 10 méter magasra is feljut.

Jóban kell lenni az adrenalinnal

Az artista számát legutóbb a Fővárosi Nagycirkuszban rendkívüli alkalomból előadott, Monte Cristo grófja-című musicalben láthatta a nagyérdemű. A kezdeményezés nem várt sikert aratott, hiszen valóban ritkaság, hogy Magyarország egyetlen kőcirkuszában musicalszínészek és artisták együtt dolgoznak.

– Az, hogy valaki képes legyen biztonsággal dolgozni a halálkeréken, próbák hosszú sorát igényli. Nem minden artista vállalkozik rá, hiszen ez a zsáner az egyik legnehezebb a világon. Menet közben már senki sem gondolhatja meg magát. Ha egyszer felmerészkedtem a kerékre, csinálni kell – mosolygott az artista. – Kell némi bolondság! Élvezni kell a veszélyt, és jóban kell lenni az adrenalinnal, hiszen ebben a számban nagy dózisban termelődik. Ahogy a szám felépül és egyre izgalmasabbá válik, a közönség is egyre jobban élvezi a látványt. Nem célszerű hibázni, de van, amikor megesik – mondta a Borsnak Attila.

Karcolások nélkül megúszta

Blaha Attila úgy véli, hogy aki a halálkeréken egy meggondolatlan lépést tesz, alaposan a szerencsére van utalva.

Odafenn nincs, ami megvédjen bennünket, hiszen nem lehet biztonsági kötelet használni. Aki megbotlik, könnyen leeshet. Én magam már kétszer is lezuhantam a legtetejéről, ráadásul mindkét esetben karcolások nélkül megúsztam – vallotta be Attila, aki jól tudja, milyen kockázatot jelent az eszközön egy komolyabb gikszer.

– Sajnos tudok olyan artistáról, aki ebben a számban az életét vesztette, illetve olyanról is, aki súlyosan megsérült. Ez nem játék, nem vicc szögezte le Attila, aki egyébként egy hároméves kisfiú boldog édesapja. Kérdés, gondol-e a produkció közben a családjára.

– Az biztos, hogy sosem fogom erőltetni, hogy a gyermekemből is artista váljon, illetve a szakmán belül az én zsáneremet válassza. Ha mégis megszereti a veszélyt, vagy legalábbis megtanul vele együtt élni, fontos, hogy minél pontosabban elsajátítsa a trükköket. Mutatvány közben elsősorban a trükkökre koncentrálok, hogy ne legyen baj, a külső tényezőket kizárom – magyarázta az artista.

Tudja, egyszer majd kiöregszik

Attila tisztában van vele, hogy nem dolgozhat a halálkeréken az élete végéig. Éppen ezért már régóta tervezi legbelül, mihez kezd, ha a fellépésekből kiöregszik.

– Mindenképpen szeretnék a cirkusz világában maradni. Valószínűleg tanítani fogok mondta a művész, és hozzátette: büszke rá, hogy tagja lehet Magyarország egyetlen flying trapéz csoportjának. A porond fölé kifeszített biztonsági háló felett két trapézon hintázva, szállva repkednek, szaltóznak, illetve elkapják egymást.

– Magyarországon az artistaképzőben ezt sajnos nem tanítják, hiszen az iskola ingatlanjában a szükséges eszközök nem férnek el. Hazánkban a feltételek csak a cirkuszokban vannak meg.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vidám fazon és 5 literes fogyasztás: teszten a magyarok egyik új kedvence

astronet.hu

Az Uránusz előreindul és szembesít az elhallgatott kérdésekkel, hogy választ tudjunk adni rájuk

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

origo.hu

Generációs kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és a testzsír között

nemzetisport.hu

Női kézilabda: az idény végén visszavonul az ETO kapusa

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

life.hu

Az AstraZeneca oltás újabb ritka mellékhatására derült fény

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

origo.hu

Intenzív havazás volt az éjjel az ország egy részén - képek