Aktuális

67 embert vert át a lajosmizsei csaló: egy melegítőgatyóból csinált óriási bizniszt

Bors

2021. augusztus 29. vasárnap 13:45

A fővárosi rendőrök befejezték a nyomozást azzal a férfivel szemben, aki a gyanú szerint közel 70 embertől összesen több mint egymillió forintot csalt ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitánysága csalás vétség miatt folytatott eljárást ismeretlen tettes ellen, aki egy év alatt összesen 67 embert ejtett tévedésbe és károsított meg az egyik közösségi oldalon közzétett hirdetéseivel - írta holnapján a Rendőrség.

A nyomozás adatai szerint a csaló 2019 novemberében az egyik közösségi portálon egy melegítőruhát kínált eladásra, amelyért egy nő 12 ezer forintot utalt át a hirdető által megadott bankszámlára.Az eladó elérhetetlenné vált, és a terméket sem juttatta el a póruljárt vásárló részére. A nyomozás kiszélesítésével növekedni kezdett a csaló bűnlajstroma, egyre több megkárosított került látókörbe, akiket már mobiltelefonok, szórakoztató elektronikai eszközök vagy ruhák eladásának ígéretével károsítottak meg. A csaló egy év alatt - több álprofil és álnév felhasználásával - összesen 67 embert szedett rá.

Az eljárás során a rendőrök azonosítottak egy 29 éves lajosmizsei férfit, akit gyanúsítottként hallgattak ki hatvanhét rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétség miatt. A fiatal férfi a sértetteknek összesen 1 millió 300 ezer forint kárt okozott; a terhére rótt bűncselekmények elkövetését elismerte. A BRFK IV. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat átadták az illetékes ügyészség részére.

Hogyan előzheti meg a csalást?

- Legyen mindig körültekintő a hasonló felületeken közzétett hirdetésekkel kapcsolatban! Soha ne utalja előre a közösségi oldalon keresztül eladásra kínált termékek vételárát. Minden esetben ragaszkodjon az utánvétes, deposit számlás vagy a személyesen történő készpénzes fizetéshez!

- Tekintse át hirdető profilját, korábbi bejegyzéseit, látható adatait, hogy nem álprofillal van-e dolga! Gyanús, ha az eladó nem a saját nevén vezetett számlaszámra kéri az ellenérték megfizetését.

- Amennyiben mód van rá, kérjen telefonos elérhetőséget, amelyet tárcsázva ellenőrizze, hogy valóban él-e a szám és az eladóhoz tartozik!

- Az eladásra kínált termékről kérjen több, saját készítésű fotót a hirdetőtől, illetve kérje annak személyes átvételét, hogy megbizonyosodhasson róla, valóban azt a terméket kívánják eladni, amelyet a hirdetésben megjelöltek!

Mit tegyen, ha már pénzt utalt a csalónak?

Ha az átutalást már végrehajtotta, de a kívánt termék nem érkezett meg az Ön részére, haladéktalanul jelezze az esetet a bankja felé annak központi telefonszámán, e-mail címén, vagy személyesen bármelyik bankfiókban, illetve tegyen rendőrségi feljelentést!

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Edina és új szerelme – Titokban randiztak egy wellness hotelben

mindmegette.hu

A 6 legnépszerűbb diéta 2022-ben, ha fogyni szeretnél

origo.hu

Az egész világon példátlan újítást vezettek be az Audi győri üzemében

vg.hu

Berobbanhat a Balkánra a Waberer's

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Nem csináltam semmit, ami miatt dühös lehet rám – Lewandowski Messiről

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

ripost.hu

Fájdalmas fotóval jelentkezett be Tóth Andi a születésnapján

origo.hu

Elfeledett kincsekre bukkantunk egy régi Renault-szalonban – képek