Aktuális

Irány a kiskert: ezeket a zöldségeket még most sem késő elültetni

Bors

Létrehozva: 2021.08.09.

A legtöbb zöldség július végéig betakarításra kerül. Az üres ágyásokba még mindig ültethetünk olyan zöldségeket és fűszernövényeket, amik még a fagyok beállta előtt ősszel frissen az asztalunkra kerülhetnek.

Sok zöldség letermett már, például a retek, karalábé, zöldborsó, spenót, hónapos retek. A helyükre is tudunk egészen augusztus közepéig olyan rövid érési idejű zöldségeket ültetni, amik ősszel friss házi terméssel örvendeztetnek meg minket és még a fagyok előtt tudunk belőle falatozni. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy akár már október derekán érkezhetnek az első fagyok, ezért fontos a rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk. A betegségeknek és a nagy hőingadozásoknak ellenálló típusokból válogassunk, hisz még a nyár végi hőségben vetjük el, és lehet, hogy csak az őszi hirtelen lehűlés után takarítjuk be. 

A talaj előkészítésével kell kezdeni

A kert nagysága, meg persze az egyéni igény dönti el, hogy új ágyásokat alakítunk ki, vagy a megüresedetteket használjuk, esetleg nagyobb növénytartókba ültetnénk, a későbbi könnyebb mozgathatóság miatt. Ha oda veteményeznénk, ahonnan betakarítottunk egyes növényeket, először frissítenünk kell a föld állapotát. A letermett zöldségek után el kell távolítani a maradék növényrészeket, leveleket, gyökereket. Majd érdemes felásni, megmozgatni a talajt, hogy a műtrágya vagy a komposzt a felforgott földdel keveredjen. Gereblyézés után jöhet is az ültetés, amit alapos locsolással kel befejezni. A késői vetésű termények sikere nagyban függ attól, hogy a talajt megfelelően előkészítjük-e. A műtrágyázással, komposztálással keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét. A késői termények sikere attól függ, hogy az ágyás földjét jól előkészítették-e. 

Milyen zöldségeket vessünk augusztusban?

A másodvetés praktikus kihasználásához ismernünk kell azokat a növényeket, amelyeket ilyenkor elvethetünk.

Fürtös uborka: nagyjából 60 nappal kell számolni, így legkésőbb október táján szüretelhetjük, de csak akkor érdemes augusztusban ültetni, ha folyamatosan tudjuk öntözni, a nyár végi hőségben erre érdemes figyelni. Egy bőséges őszi uborkaszürettel még télre is tudunk savanyúságnak eltenni. 

Burgonya: bármilyen meglepő, de még mindig nem késő krumplit ültetni, még a talajmenti fagyok előtt be tudjuk takarítani, bár ezt télre nem lehet eltenni, zsenge újkrumpliként kerülhet ősszel az asztalra. 

Zöldbab: augusztus feléig ültethetjük, sárga vagy zöldhüvelyű babvetőmagot válasszunk, ami még a fagyok előtt beérik. Zöldborsó: a hűvösebb, rövidek nappalok során is a tavaszit megközelítő termést várhatunk november előtt. 

Fekete retek: méltatlanul elhanyagoljuk ezt a zöldségfélét, pedig még egész késői betakarítással is vitamindús, friss kísérője lehet a különböző főtt ételeknek, saláta formájában, de akár ecetes savanyúságként is eltehető. Ha még most elvetjük a náthaszezonra egy igazán hatásos friss  gyógynövényünk lesz, ugyanis A-, B-, C- és E-vitaminokban, rostban gazdag és kiváló ellenszere a felső légúti megbetegedéseknek. A cékla szintén egy ilyen szuper zöldség: szintén tele van C-vitaminnal, és kevés kártevője, betegsége van. A téli savanyúság készletet is jócskán kibővíthetjük a cékla eltevésével.

Augusztus végéig lehet plántálni téli fejeskáposztát, vöröskáposztát, karalábét, kínai kelt, bimbóskelt és gumós köményt, a tavaszihoz hasonló zsenge terméseket adnak őszre. Néhány fej salátát is palántázhatunk, ami lehet zöldsaláta vagy rukkola, egy hónap múlva leszedhetjük.Ha már levelesek, főzeléknek való spenót, vagy kevésbé ismert mangold alternatívája is palántázható, amiből még a tél beállta előtt főzhetünk a családnak. Rövid tenyészidejűekből leveszölségeket is ültethetünk, sárgarépát, fehérrépát, a napsütéses órák számától függően 40-50 nap múlva be is takaríthatjuk. Póréhagymából lehet ősszel vethető fajtát kapni, ami fagytűrő, így akár még a tél közepén is leszedhető.

Néhány fűszernövényt is elvethetünk nyár végén: ilyen a kapor, a bazsalikom, a kakukkfű és a rozmaring és a petrezselyem. Bár ősz elejéig a kertben is megvannak, de ha cserépbe ültetjük, akkor a konyhánk díszei is lehetnek egyben. 

A befejező munka az öntözés. Amíg melegebb van, addig naponta, reggel és este is meg kell öntözni a friss vetést, hűvösebb időben, és ha fejlődnek a növények elég lesz naponta csak egyszer locsolni. Ha minden szabályt betartunk, friss zöldségekkel lesz tele az őszi asztalunk is. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714020611
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714020611
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158096_auto_resized.png
hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714020611
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156049_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében