Aktuális

Ezekre figyeljen, ha medencét vesz otthonra

Bors

Létrehozva: 2021.06.23.

A hőség miatt még olyanok is vesznek otthonra mobilmedencét, akiknek korábban eszébe sem jutott. Ám azzal nem igen vannak tisztában, hogy hogyan lehet karbantartani úgy, hogy ne kelljen gyakran vizet cserélni.

Forrás: Pixabay

Puha falú

Az első kérdés ami a mobilmedence vásárlás esetén felvetődik, hogy kemény, vagy puha falút vegyünk. A puha falú medencék sérülékenyebbek, de gyorsan felállíthatóak és a legolcsóbb megoldás. Már vannak vízforgatós és vízszivattyús verziók is. Egy négytagú család számára a 3 méteres átmérőjű, 1 méteres mélységű a legkényelmesebb megoldás, aminek 4-5 ezer liter a vízkapacitása. Ezek a legolcsóbbak: 20-30 ezer forint környékén mozog az áruk.

Csővázas

A csővázas merev falú medencék nagyjából kétszer annyiba kerülnek, mint a puha falúak. Egy, az említett családi méretű fémvázas darab 40-60 ezer forintba kerül. Azonban nagy előnyük, hogy egész nyáron felállítva tarthatóak, gyártói garanciától függően téliesíthetők, akár süllyesztve is beépíthetőek. Ha rendszeresen az előírások szerint karban van tartva, akár évekig is tökéletesen használható. A 3 ezer liternél kisebb kapacitású medencéket egyszerűbb használat után leereszteni, és a következő fürdéshez friss vízzel megtölteni, így nem szükséges klórozni. Méret szempontjából mindenképp azt kell figyelembe venni, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, valamint a használók számát, életkorát.

Kisgyermekeknél csak a pancsolók lehetnek biztonságosak, de szigorúan szülői felügyelettel.

Homok legyen alatta

Gondosan meg kell vizsgálnunk a talajt telepítés előtt, kiálló élek ne legyenek se a medence alatt, se a közelében. Kiszáradt tarlóra se tegyük, jobb ha homok van alatta. Biztonságos beton talajra helyezni, ez esetben viszont jobb, ha filc anyagot teszünk alá.

Amikre biztosan szükségünk lesz:

Szűrő: Sok nagyobb méretű mobil medencének az alaptartozéka a parírszűrős vízforgató, de ha sokan használják és gyakran, célszerűbb homokszűrős vízforgatót alkalmazni.

Alátétfólia:Alátétfilcet szakértők szerint mindenképpen ajánlott a medencénk alá tenni, így elkerülhetjük, hogy egy észrevétlen kiálló növényzet, vagy a betonaljra került kavics átszúrja, megsértse a medencénk alját.

Takarófólia: Egyénenként változó, hogy mire lehet szükségünk, akit nem zavar, ha belehullanak falevelek, vagy bogarak a vízbe – ezek szűrőhálóval könnyen eltávolíthatóak – és szeretne mindig melegben pancsolni, nyári fedőfóliát használjon. Bizonyos szennyeződésektől megóvja a medencét, és mivel átereszti a fényt, a használaton kívül is melegszik a víz.Takaróponyva alkalmazásával megóvjuk a medence vízét a belehulló szennyeződésektől, de lefogja a napfényt, így inkább esténként érdemes alkalmazni, vagy ha elutazunk.

Medence tisztító eszközök: Az alapfelszereléshez tartozik a szűrőháló, kefe, de szaküzletekben még számos kiegészítő eszközök kaphatóak a medence tisztítására.

Kémhatás: Ha egész nyáron felállítva van a medence, akkor a legfontosabb a vízhigiénia, amit a megfelelő klórozással és az optimális 7,5-es pH érték fenntartásával tudunk elérni. Szaküzletekből szükséges ezeket a vegyszereket beszerezni, és hetente kétszer ellenőrizni tesztcsík segítségével a klór, valamint a pH értéket. Ha a vízben fokozatosan oldódó klór korongot használunk, elég heti egyszer ellenőrizni a víz kémhatását. Ha erre ügyelünk, akkor elég lesz havonta, vagy még ritkábban cserélni a vizet, amivel jócskán spórolhatunk a vízszámlán.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek