Aktuális

Magyar tudósok tiszta vizet öntenek a pohárba: ősztől jöhet a negyedik hullám!

Bors

2021. június 26. szombat 10:30

Bár a lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni védőoltást, mégsem dőlhetünk hátra, ugyanis a nyájimmunitás eléréséhez még 3 millió magyarnak kellene felvennie a vakcinát.

Egyre jobban csökken a koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon. Lassan teljesen visszakapjuk a régi életünket. A szakemberek azonban úgy vélik, nem dőlhetünk hátra: ősztől jön a negyedik hullám!
Amíg a vírus itt van köztünk, képes mutálódni, ezáltal pedig tovább fertőzhet. A kórházi kezelést igénylő betegeken pedig egyelőre csak a plazmaterápia tud segíteni. Azonban mivel kevés a fertőzött, elfogytak a donorok – mondta Lacza Zsombor, a OrthoSera plazmaterápiás csoport vezetője a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián. Örvendetes hír, hogy a mindkét oltást felvevőknek magasabb az antitest számuk, így a koronavíruson átesetteknél, még inkább alkalmasak vérplazma donornak – tette hozzá a szakember.

Az ország legnevesebb tudósai úgy vélik, még legalább hárommillió ember beoltására lenne szükség ahhoz, hogy végleg megnyugodjunk.

Jakab Ferenc, a virológus, a Nemzeti Virológiai Labor vezetője szerint a vírus még valós veszélyt jelent az oltatlanokra. A plusz hárommillió beoltott eléréséhez szükség van arra, hogy a gyerekek is megkapják a vakcinát. A 12 éves fiam tegnap kapta meg az oltást. Ha szeptembertől nem akarunk digitális oktatást, akkor az oltható korú gyerekeknek is ajánlott a vakcina.Nem kell antitest szintet tesztelni az oltás előtt, semmi más nem történik, ha valaki nem kimutatottan esett át a fertőzésen és ráoltanak, csak megemeli az antitest számot – közölte a virológus professzor. 

Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonólógiai Klinikájának igazgatója a járvány alatti és a jelenlegi tapasztalatokról beszélt. A járvány második hullámában könnyebb dolgunk volt, hiszen akkor már be volt oltva az összes kollégánk, nem esett ki senki a munkából. A járvány kezdetekor volt, hogy este tízkor érkezett telefon az egyik munkatárástól, hogy megfertőződött, és nem tud jönni. Ez a betegség rendkívül alattomos: négy-hat héttel a kórházi kezelés után is lépett fel nehézlégzés, gyomorbántalom, fogyás a koronavíruson átesetteknél. Sok poszt-covidost kezelnek tüdőkapacitási problémákkal. Sajnos még azt sem tudjuk, hogy a megbetegedés hosszabb távon, akár évekkel később, milyen szövődményeket - figyelmeztetett a tüdőgyógyász.

Az indiai, azaz a delta variáns mégfertőzőbb, mint a jelenleg hazánkban tomboló alfa (brit), emiatt több mint 8 millió ember beoltásával érhetjük csak el a teljes védettséget. A delta esetében azonban teljes átoltottságra lenne szükség. Nemcsak nálunk, hanem egész Európában. Ez azonban nem valószínű, hogy meg fog történni őszig, emiatt a negyedik hullámot nem kerülhetjük el. Az immunrendszerünket D-vitaminnal védhetjük a legjobban. Aki sokat tartózkodik napon, annak elég ezer nemzetközi egységet szednie, az irodában dolgozók a korábban megszokott mennyiséget szedjék, azaz 4-5 ezret - tanácsolta dr.Tóth Sándor virológus.

Minél többen oltatják be magukat a koronavírus ellen, annál kisebb az esélye a negyedik hullám kialakulásának. Akik nem kapták meg a vakcinát, veszélyeztetik a beoltottakat is azzal, hogy új mutánsokat hordozhatnak. - mondta dr. Rusvai Miklós virológus.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeveszett az edzővel, kirúgták Újpestről a magyar válogatott focistát

origo.hu

Magyar sztárok, akik szex közben is fotózták magukat - képek

metropol.hu

Nem fogsz hinni a szemednek! Ő Majoros Hajnalka hasonmása – Fotó!

mandiner.hu

Nógrádi György: Egyre több ország sorakozik fel Oroszország mögé (videó)

ripost.hu

Magyar lányt vett feleségül a futballsztár Pellé

mandiner.hu

Biden Amerikáról: Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme (videó) (videó)

borsonline.hu

Megrázó részletek a diósjenői gyilkosság helyszínéről: a nagynéni végignézte, ahogy kihantolják a kislány csontjait

astronet.hu

Péter története – személyiségvesztés vagy megszállás?

borsonline.hu

"Minden nap itt mentünk el a lányok mellett, ez nagyon durva" - megszólalt a Diósjenőn meggyilkolt lányok rokona

borsonline.hu

Halálos áldozatot követelt a vihar: a hegyen találtak rá a férfi holttestére

borsonline.hu

Tragédia történt az egyik plázában, többen meghaltak

További cikkek

Baleset

Most jött: súlyos baleset Budapesten, feszítővágóval mentették az embereket

Tragédia

Újabb tragédia: három kisgyereket és édesanyjukat is holtan találták meg egy tóban