Aktuális

A virológus nem kertelt: szerinte ezért van szükség a 7 millió beoltottra

Bors

Létrehozva: 2021.05.28.

A jelenleg hazánkban tomboló brit variáns kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vuhani koronavírus. Ez az oka annak, hogy a szakemberek szerint sajnos nem elég már a 60%-os átoltottság a nyájimmunitás eléréséhez, kb. a 85%-os védettség elérésénél nyugodhatunk meg. Ehhez összesen hazánkban 8 millió ember védettsége szükséges, amibe az oltottak mellett az a 800 ezer fő is beletartozik, akik bizonyítottan átestek a betegségen.

Forrás: MTI

Málta az első Európai Uniós ország, ahol elérték a nyájimmunitást. Itt május 25-ére sikerült a lakosság 70%-át beoltani. Prof. Dr. Tóth Sándor kutató, virológus szerint azonban hazánkban 85%-os oltottság után nyugodhatunk meg teljesen, ugyanis míg az R0 (fertőzöttséget mutató reprodukciós ráta) a vuhani koronavírus esetében 2,5 volt, a most domináns fertőző brit variáns esetében ez 4,5-4,7 körül van. Ez az érték azt jelenti, hogy egy ember korábban 2-3-nak adta át a betegséget, most pedig akár 5-nek is.

Nyáron kevésbé terjed a vírus

A jelenlegi rendeletek szerint közterületen nem kötelező maszkot viselni. Sokan hozzászoktak, vagy épp aggódnak ettől, azonban a szakértő szerint szabadtéren, ha megvan a 1,5 méteres távolság nincs okunk félni. Tóth Sándor azt is kiemelte: nyáron egyébként is csökken a vírus terjedése.

Mivel több D-vitamin termelődik a szervezetünkben napfény hatására, és megnő az UV sugárzás, ami a vírus élettartamát lerövidíti,így tulajdonképpen a szezonális vírusokhoz(pl. Influenza) hasonlóan viselkedik ilyen szempontból a koronavírus – részletezte a szakember, aki azt is kiemelte: emiatt is lehetséges egy újabb, negyedik hullám megjelenése ősszel.

Védettségi igazolvánnyal 2. oltás előtt

Az összes hazánkban használatos oltás, már az első adag beadása után 4.héttel ad olyan védettséget, amivel elkerülhető a megbetegedés halálos kimenetele, illetve a súlyos, kórházi kezelést igénylő lefolyása. Teljes körű védettséget viszont csak az élvezhet, aki mindkét oltást felveszi.

- Ha valaki tudni szeretné, hogy a két oltás között termelődött-e ellenanyag a szervezetében, a patikában kapható antitest gyorstesztek alkalmasak lehetnek erre, de tudni kell, hogy nem tökéletesen pontosak. A virológus szerint, ha pozitív eredményt kapunk, biztosan védettek vagyunk, de a negatív eredmény sem jelenti, hogy immunrendszerünk nem reagált az oltásra. Lehetséges, hogy antitest még nem, de T-sejtes immunválasz kialakult a szervezetünkben, amit csak az erre megfelelő labortesztek képesek kimutatni, az otthoni gyorstesztek sem.
 

Az oltások védelmet nyújtanak a legtöbb variánssal szemben

Tóth Sándor a Borsnak azt is elmondta: az eredeti kínai vírus mellett az új brit és az érkező indiai variáns ellen is védelmet nyújtanak az oltások.

- De arra fel kell készülni, hogy jöhetnek úgynevezett szökevény variánsok, mint például a dél-afrikai, ami képes néhány oltottat is megfertőzni, és érkezhetnek új, oltás- rezisztens variánsok is – hívta fel a figyelmet a virológus, aki azonban azt is kiemelte: az új típusú mRNS vakcinák esetében az ezek ellen hatásos oltások továbbfejlesztése mindössze 3 hónapot vesz igénybe.

Eddig ezért csak 18 felettieket oltottak korábban

Dr. Tóth Sándor mindehhez azt is hozzáfűzte: nincs nagyobb kockázata a fiatalok oltásának, mint a felnőttekének, eddig csak azért 18 év felettieket oltottak, mert arra voltak vizsgálati adatok. Magyarországon a koronavírus-elleni vakcinák előtt már létező vakcináink 80%-át egyébként is gyerekek kapják, azt is érdemes tudni, hogy a legtöbb védőoltás esetében az immunrendszer már megfelelően érett ezekhez a vakcinához két éves kor után.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158572_auto_resized.jpg
origo.hu

Elképesztő hír érkezett a hatalmas magyarországi gázmezőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714042818
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153341_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714042818
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal