Aktuális

Jó móka hétvégére: 335 növény, 123 madárfaj ismerhető meg a Liget interaktív tanösvényén

Bors

Létrehozva: 2021.06.10.

Birtokba vehették az iskolák a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett átadott Madárbarátok Tanösvényét.

Felavatták a Madárbarátok Tanösvényét a megújuló Városligetben, amelyet a Liget Budapest Projekt keretében átadott Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakítottak ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben.

– A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert és a Madárbarátok Tanösvénye fontos missziója, hogy a környező óvodák és iskolák számára – egyfajta tudásközpontként – szabadtéri környezetismeret és biológia órák színteréül szolgáljon, ezért több, az interaktív és élményszerű tanítást segítő elemet helyeztek el a parkrészben – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A parkrész célja, hogy megismertesse a Városligetbe látogató gyerekeket és felnőtteket a változatos növényvilággal és madárállománnyal, felhívja a figyelmet város és természet szimbiózisára, az élővilág sokszínűségére és értékességére.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően ugyan tavaly év végén már birtokba vehették a látogatók a megújult Mőcsényi Mihály Botanikus Kertet, de a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató parkrésze most, a jó idő beköszöntével nyerte vissza igazán a régi fényét. A botanikus kertben ugyanis 335 fajta növény, 35.000 újonnan telepített példánya borult virágba, fantasztikus szín- és illatkavalkáddal csalogatva a parkhasználókat. A botanikus kert mellett felavatták a Madárbarátok Tanörvényét, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben alakítottak ki. A kivirágzott botanikus kertet és a tanösvényt elsőként a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai próbálhatták ki.

A korábban „Kis botanikus kert” néven ismert parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. Az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult, az esőkunyhó pedig romos állapotba került.

A Városliget élővilágát bemutató interaktív tanösvény ideális kikapcsolódást biztosít a családdal kirándulóknak is, hiszen rövidebb sétautak mentén játékos formában ismerhető meg a minket körülvevő természet megannyi csodája. A szülők bátran elindulhatunk az apróságokkal is, hiszen a modern, 21. századi „városi kirándulóút” biztosítja, hogy a legifjabbak is értékes és tartalmas élményekkel gazdagodjanak a friss levegőn.

A városligeti növényvilág tanulmányozása mellett a diákok park madárvilágáról is képet kaphattak, amikor kipróbálták a Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően elkészült Madárbarátok Tanösvényét. A Mőcsényi Mihály botanikus kert felett kialakított tanösvény 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát. Városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt tudhatunk meg tollas barátainkról az egyes állomásokon kihelyezett, közérthető nyelvezetű és élethű illusztrációkkal ellátott táblák segítségével.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714006817
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714006817
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158096_auto_resized.png
hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714006817
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137421_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében