Vanília dobja föl a cseresznyéspitét – hétvégi menü

Vanília dobja föl a cseresznyéspitét – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 19. 14:30
Érik a cseresznye, így vétek lenne kihagyni a desszertből. Ez után a pite után garantáltan mindenki megnyalja majd a tíz ujját. Előtte pedig – főleg ebben a melegben – elég egy könnyebb menü.
Bors

Leves

Rongyos tojásleves borsóval és darált hússal

Elkészítési idő: 55 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 3 ek olaj * 40 dkg darált sertéshús * 1 ek édes-nemes paprika * ½ tk köménymag * 2 ek liszt * só, őrölt fekete bors * 40 dkg zöldborsó * 3 tojás * ½ citrom * petrezselyem

Elkészítés: Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és kevergetve pirítsuk rajta fehéredésig a darált húst. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, a köménymaggal, alaposan keverjük el, majd hintsük meg a liszttel. Tegyük vissza a lábast a tűzre, öntsük fel a darált húsos elegyet egy kevés hideg vízzel, és keverjük el. Ezután adjunk hozzá még 1 l vizet. Sózzuk, borsozzuk meg a levest, és forraljuk fel. Szórjuk a levesbe a megtisztított borsót, és közepes lángon főzzük addig, amíg a darált hús, továbbá a borsószemek teljesen megpuhulnak. Villával kissé verjük fel a tojásokat, azután állandó kevergetés mellett csorgassuk a levesbe. Főzzük további 2 percig, végül ízesítsük a citrom kifacsart levével. Egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tipp: Tálalja a levest néhány szelet keménytojással díszítve.

Főétel

Céklarizottó pirított kesudióval és sertésszűznyárssal

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 1 bögre rizs * 8 dkg vaj * 1 fej hagyma * 2 dl vörösbor * 1 fej cékla * só, bors * 4 dl zöldségalaplé vagy húsleves* 4 ek parmezán sajt * 1 nagy marék rukkola * 10 dkg kesudió szárazon megpirítva. A nyárshoz: 1 szűzpecsenye * só, bors * 1 ág rozmaring

Elkészítés: A hagymát és a céklát apróra kockázzuk. A vajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, hozzáadjuk a vörösbort, átkeverjük, lassú tűzön főzzük, belekeverjük a céklát, és a zöldséglevessel folyamatosan pótolva a levet, rendszeresen kevergetve főzzük. Krémes állagúra főzzük, végül belekeverjük a parmezánt és a rukkola felét. A szűzpecsenyét hosszú csíkokra vágjuk, nyársra fűzzük, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, kevés olajon a rozmaringággal pár perc alatt megsütjük. Grillezhetjük is a húst, vagy sütőben 200 fokon 10 perc alatt is megsüthetjük. A rizottót tányérra szedjük, rukkolát halmozunk a tetejére, és a húsnyárssal tálaljuk.

Desszert

Vaníliás-cseresznyés pite

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (4 személyre):A tésztához: 32,5 dkg liszt (+ a nyújtáshoz) * 1 csipet só * 1 ek cukor * 23 dkg vaj * 6–8 ek víz. A töltelékhez: 1 kg cseresznye * 3 dkg keményítő * 15 dkg kristálycukor * 1 ek citromlé * 1 tk vaníliaaroma. A tetejére: 1 tojás * cukor. A tálaláshoz: cukrozott habtejszín fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés: Kimagozzuk a cseresznyét, majd összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, és felhasználásig félretesszük. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a sót és a cukrot. A hideg, kockára vágott vajat beletesszük a lisztbe, alaposan összedolgozzuk. Vajas morzsalékot kell kapnunk. A keverékhez annyi hideg vizet adunk, amennyit felvesz, és addig gyúrjuk, míg összeáll. A tésztalabdát kettévágjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe helyezzük. Kb. 5 perccel a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten. Valamivel nagyobbra nyújtjuk, mint a formánk. Az egyik fél kinyújtott tésztánkat feltekerjük a nyújtófára és segítségével beletesszük a piteformába, finoman belenyomogatjuk, majd a tölteléket rákanalazzuk. Rátesszük a tészta másik felét, a széleket összenyomkodjuk, és fodrosra formázzuk. 20 percre a hűtőbe tesszük. Felvert tojással lekenjük a pite tetejét, és megszórjuk cukorral. A közepét 4 irányban bevágjuk, hogy a gőz távozni tudjon. 200 fokon, 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 fokra csökkentve további fél órán át sütjük, amíg a tészta ropogósra sül és a töltelék bugyogni kezd.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.