Vétek kiönteni: Így használhatja fel a húsvéti sonka főzőlevét

Vétek kiönteni: Így használhatja fel a húsvéti sonka főzőlevét

étel
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 05. 17:30
Bővelkedik értékes ízanyagokban a húsvéti sonka főzőleve, sokan mégis egyszerűen kiöntik. A Bors most ad néhány tippet a szenzációs alapanyag felhasználására.
Kóré Károly

Órákon keresztül ildomos főzni az ünnepi asztalról elmaradhatatlan sonkát. Van, aki a húson kívül semmit nem tesz a vízbe, mások viszont megbolondítják egész vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal és babérlevéllel is. Mindkét variáció eredménye, hogy a főzőlé telis-tele van fantasztikus ízanyagokkal, ezt pedig érdemes megbecsülni. Most megmutatjuk, hogyan érdemes felhasználni.

A legjobb bableves

A főzőlé egy-két napig hűtőszekrényben is eláll. Ha nem szeretnénk lefagyasztani, víz helyett ebből készítsünk akár már másnap bablevest. Mivel a levesbe is kell hagymát, fokhagymát és fűszereket is tennünk, akár a főzőlevét is benne hagyhatjuk az ételben. Ha még a sonkából is maradt, a főzés utolsó fázisában darabokra vágva tegyük bele azt is!

Töltött káposzta

Tekintettel arra, hogy a fent felsoroltakat más formában kell a káposztába tenni, a töltött káposztához már csak szűrten érdemes a levet felhasználni. Természetesen a megmaradt sonkát is felhasználhatjuk!

Fagyasztani is érdemes

A leszűrt főzőlevet ildomos kisebb edényekben betenni a mélyhűtőbe! Számos ételnek csodás ízt ad, ha víz helyett használjuk!

Jól tesszük, ha ezzel öntözgetjük főzés közben a marhapörköltet, de remek ízt ad a babfőzeléknek, a lencsefőzeléknek, vagy a sóletnek is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.