Ezért küzdenek sokan falási rohamokkal

Ezért küzdenek sokan falási rohamokkal

hízás
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 25. 15:00
Rengetegen vannak, akik rendszeresen sportolnak és egészségesen táplálkoznak, mégis harcolnak a plusz kilókkal. Íme a tudományos magyarázat!
Bors

Azok az emberek, akiknél az étkezést követő órákban lezuhan a vércukorszint, éhesebbnek érzik magukat és naponta több kalóriát is fogyasztanak - állítja egy friss kutatás, mely a Nature Metabolism című folyóiratban jelent meg.

A kutatás arra világított rá, hogy, az eltérő anyagcsere-folyamatok milyen nagy mértékben befolyásolhatják a fogyás sikerét – írta meg a Medical Xpress.


Ezért jönnek a falási rohamok


A londoni King's College kutatásában 1070 ember vett részt, akiknek két héten keresztül monitorozták a vércukorszintjét. Az önkénteseknek speciálisan összeállított ételeket fogyasztottak, ezen kívül néhány saját maguk által kiválasztott élelmiszer elfogyasztása után is mérték, hogyan reagál a vércukorszintjük.


A reggeli minden nap ugyanannyi kalória értékű muffin volt, ám összetételükben eltérő volt a szénhidrát, a fehérje, a zsír és a rost tartalmuk. Az étkezések előtt éhomi – étkezés előtti – vércukorszintet is mértek, hogy lássák, szervezetük milyen gyorsan dolgozza fel a bevitt cukrot. Ahhoz, hogy teljes képet kapjanak a szervezet működéséről,

nem csak a vércukorszintjüket, hanem az aktivitásukat és az alvási időszakaikat is folyamatosan vizsgálták.

Míg a korábbi, hasonló vizsgálatok elsősorban az étkezést követő 2 órában vizsgálták a vércukorszint változását, a kutatók az étkezést követő vércukorcsúcs utáni 2-4 órára koncentráltak. Megfigyelték ugyanis, hogy

ebben az időszakban egyesek vércukorszintje jóval a kiindulási szint alá zuhan be azelőtt, hogy ismét normalizálódna

– írta a házipatika.com. Ezek az emberek a reggeli utáni 3-4 órában

75 kalóriával fogyasztottak többet, mint a többiek és nagyjából 312 kalóriával volt magasabb a napi kalória bevitelük.

Azok, akiknek ilyen szinten beesett a vércukorszintjük, átlagosan körülbelül fél órával hamarabb kezdték meg a következő étkezést. A kísérlet arra is rávilágított, hogy ugyan az az étrend, igen eltérő vércukorválaszokat eredményez, ami megmutatja, milyen nagy különbségek vannak az emberek anyagcsere-folyamatai között.

A pandémia sem könnyítette meg a hízásra hajlamos emberek életét, ugyanis egy hazai felmérés eredménye szerint minden harmadik magyar meghízott a járvány alatt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.