Igenis, szüksége van a gyomornak most a pihenésre: rakott csirkemellel és paradicsomos bruschettával kényeztesse a hétvégén

Igenis, szüksége van a gyomornak most a pihenésre: rakott csirkemellel és paradicsomos bruschettával kényeztesse a hétvégén

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 03. 11:00
A karácsonyi és szilveszteri nagy étkezések után jól esik pár könnyebb falat, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kiadósan és pláne finoman étkezni.
Bors

Fokhagymakrémleves

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 3 fej fokhagyma * 2 ek olívaolaj * 1 ek vaj * 1 szál póréhagyma * 1 szál fehérrépa *  1 db burgonya * 1 l csirkehúsleves alaplé * 1,5 dl tej * 1,5 dl tejszín * só, bors, szerecsendió (őrölt)* 4 szelet rozskenyér

ELKÉSZÍTÉS: A leveshez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul, 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, kettévágjuk a fokhagymafejeket és kinyomkodjuk belőlük a pürét, majd félretesszük. Felhevítünk egy kevés olívaolajat 1 ek vajjal egy lábosban, megpároljuk a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymapürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is lepirítjuk. Felöntjük alaplével, tejjel, tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Csirke bruschetta

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 6 db paradicsom * 0,5 csésze friss bazsalikom * 2 gerezd fokhagyma * 2 tk balzsamecet * 4 db csirkemellfilé * 1 csésze mozzarella * só, bors

ELKÉSZÍTÉS: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A paradicsomot feldaraboljuk, összekeverjük az aprított bazsalikommal, az aprított fokhagymával, az ecettel, valamint a só és bors felével. Egy tűzálló tálba fektetjük a csirkemelleket, megszórjuk a maradék sóval és borssal. A tetején eloszlatjuk a paradicsomragut. (Nem csak a csirkén, hanem az egész tálban, gazdagon.) Rászórjuk a sajtot. 35–45 perc alatt megsütjük. Friss bazsalikommal és balzsammázzal tálaljuk.

Sonkás-sajtos rakott csirkemell

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók: 70 dkg csirkemell * 1 kk só * 1 mk bors * 8 szelet bacon * 8 dkg liszt * 3 db tojás * 15 dkg trappista * 15 dkg füstölt sajt * 8 szelet pulykasonka * 2 dl tejföl * 1 mk őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS: A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, kicsit ki is klopfolhatjuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük. Egy mélyebb sütőformát kiolajozunk, kibélelünk baconszeletekkel úgy, hogy a szélein kilógjanak. Erre fektetünk egy sor csirkemellet, majd egy sor sonkát, megkenjük vékonyan tejföllel és gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal. Ezt ismételjük még kétszer. Végül a kilógó baconszeleteket visszahajtjuk rá, hogy szépen befedje az egészet. Előmelegített sütőben, 180 fokon, fó­liával letakarva 20 percig sütjük. Ekkor eltávolíthatjuk a fóliát, hogy a teteje is jól megpiruljon. Így még 15 percig sütjük. Ha készre sült, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg hűl egy kicsit, majd a formából kifordítva szeletelhetjük tetszés szerint.

TIPP: Rizzsel és fokhagymás-tejfölös uborkasalátával tálaljuk

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.