Egy tökéletes farsangi menüsor: kiadós ételekkel készülünk a böjti időszakra

Egy tökéletes farsangi menüsor: kiadós ételekkel készülünk a böjti időszakra

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 30. 12:00
Mivel a farsang a nagyböjtöt megelőző időszak, amelyet a hús és az alkohol elhagyása jellemez, ezért a farsangi mulatságok velejárója a zsíros és fűszeres, alkohollal készített hús­ételek fogyasztása. A Bors bemutat néhány klasszikus farsangi ételt.
Bors

Jól illik a velőhöz a lilahagyma

Az előétel, a velős pirítós Tamás Norris Gá­bor ajánlásával készült. 

A velős csontból egy tartalmas csontlevest készítünk, vagy tehetjük a csontot marhahús mellé is a levesbe. Minél többféle zöldség kerüljön bele, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, hagyma, fokhagyma, paprika, zöldek, egész bors, sőt egy icipici gyöm­­bért és szerecsendió-virágot is elbír. Ezzel levest készítünk. Amikor elkészült, a meleg velős csontból egy határozott moz­dulattal kiütjük a velőt. Készítünk friss pirítóst, és erre csak simán rákenjük a velőt. 

Szórhatunk rá ízlés szerint sót, borsot és akár pirospaprikát is. Amivel még bolondíthatjuk, az lila hagyma, vagy akár zöld hegyes erős paprika. De szereti a majoránnát is, de azzal csak óvatosan. Lehet olyat is, hogy a kiütött velőből készítünk egy masszát: kevés zsíron párolt hagymával, fűszerekkel, és azt kenjük rá a kenyérre.

Buday Péter séf: Mustár dobja fel a levest

A csirkét feldaraboljuk, kockára vágott zöldségekkel puhára főzzük, aztán kicsontozzuk, és a levet leszűrjük. Egy kis vajban kicsire vágott póréhagymát megfuttatunk, pároljuk, egy fél deci fehérbort ráöntünk, és addig pároljuk, amíg a bor leve el nem megy, és csak az aromája marad. Erre öntjük rá a húslevest és a feldarabolt húst. Besűrítjük tejszínes habarással. Ezt még ízesíthetjük egy kis mustárral, sóval, borssal, de lehet tenni még bele tárkonyt, kaprot ízlés szerint.

Krémmártással jó a részeges csirke

A részeges csirke combbal ké­szül. A bőre alá vastagon beteszünk egy kis fűszeres vajat sóval, borssal, mustárral, fokhagymával. A tepsibe teszünk sárgarépát, almát, zellert, hagymát, fokhagymát felkarikázva. Aláteszünk zsiradékot, amiből a legjobb a kacsa- vagy a libazsír, de lehet olaj is, plusz egy kis fűszer: kakukkfű, rozmaring. Erre tesszük a csirkét, amit takarjunk be baconszeletekkel. 200 fokon 30-40 percig sütjük. Kivesszük a csirkecombokat, a maradékot átdobjuk egy serpenyőbe, és megfuttatjuk a szaftjával. Amikor már zsizseg, akkor ráöntünk egy deci száraz bort, ami lehet fehér, vörös vagy rosé. Amikor a bor elpárolgott, felöntjük egy kevés vízzel. Ezután összeturmixoljuk, és ez lesz a mártás. Ha előtte megszórjuk liszttel, akkor az egy kicsit a vadasra fog hasonlítani, ha nem, akkor finom krémmártást ka­punk. A megkaramellizálódott alma és zöldségek édeskés, a bor savanykás, fanyar ízt ad. Az ízét még egy kis mustárral lehet állítani. Jöhet még rá só és bors. Ehhez jó a krumplipüré vagy a parázs krumpli sóval, borssal összekeverve. 

Már a lisztet ízesítjük a somlói galuskánál

Háromféle piskótával is készülhet: vaníliással, csokissal és dióssal. A piskótatészta alapja ará­nyaiban egy tojásfehérje, egy tojássárgája, 2 deka liszt, 2 deka cukor. A cukrot kikeverjük a tojássárgájával, a fehérjét felverjük habbá. A felvert fehérjéhez hozzáadjuk a sárgáját, és apránként hozzáadjuk a lisztet. Lehet beletenni egy kis sütőport is. 

Ha kakaósat készítünk, akkor a liszt fele he­lyett adjunk kakaót, és a kikevert tojássárgájá­hoz adhatunk olvasztott csokit. A diós piskótánál szintén a liszt kárára fele rész darált diót adunk. Mazsolás cukorsziruphoz adunk rumaromát vagy rumot, de az utób­binál a cukorsziru­pot egy kicsit le kell hű­teni, különben elpá­ro­log az alkohol. Ezzel addig kell locsolni kü­lön-külön az egymásra helyezett la­pokat, amíg el nem ázik. Erre jön rá a vaníliakrém, ami készülhet vaníliaporból is. Ez utóbbit is fel kell habosítani, és ebbe jöhet még egy kis triple sec is. 

A rétegelés végén  még a tetejét meg kell szórni kakaóval, esetleg darabolt dióval is. Utána mehet a hű­tőbe.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.