Aktuális

Judit az oltás után: Senkinél sem jelentkeztek tünetek

H. N. Zs.

2020. december 31. csütörtök 04:00

A járvány megfékezéséig még hosszú az út, de már korántsem olyan rögös, mint hónapokkal ezelőtt. A vakcinával le fogjuk győzni a vírust, a Borsnak most a Gottsegen kórház ápolási igazgatója beszélt arról, micsoda megkönnyebbülést jelent, hogy megkapta az oltást.

December 26-án Magyarországon is megkezdődött a Pfizer és Biontech vakcina alkalmazása, amit első körben az egészségügyi dolgozók kapnak meg egy komoly oltási terv alapján. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet több dolgozója is jelentkezett az oltás felvételére, így már ők is megkapták az első oltást a számukra kijelölt oltóponton, a Dél-pesti Centrumkórházban. Polaneczky Judit ápolási igazgató szerint az oltás utáni pozitív tapasztalatok egyre többek félelmeit oszlatják el a vakcinákkal kapcsolatban.

Egyre többen jelentkeznek

Polaneczky Judit, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ápolási igazgatója hétfőn kapta meg az oltást.

Az oltóponton profi volt a szervezés, minden flottul ment, amiért nagyon hálás vagyok a kórház munkatársainak – mesélte a Borsnak Judit. – Az oltásra előzetesen kellett jelentkezni, amit elsőnek 250 munkatársam kapott meg velem együtt. A dolgozókat az alapján sorolták be, kik a legveszélyeztetettebbek, így azok kapták meg elsőként, akik közvetlenül foglalkoznak betegekkel, intenzív és sürgősségi osztályon vagy szívkatéteres laborban dolgoznak. Mivel én intenzív terápiás szakasszisztens vagyok, engem is ebbe a csoportba soroltak be – mutatott rá Judit, aki ápolási igazgatóként bármikor állhat betegágy mellé.

A vakcina beadását követően eddig szinte senki nem számolt be mellékhatásokról, Judit sem tapasztalt semmi szokatlan.

Maga az oltás pár pillanat volt és egyáltalán nem fájt, sőt meg sem éreztem. Később sem éreztem mellékhatást, Covid- tüneteket sem hozott elő. Nagyjából 24 óra múlva mintha éreztem volna minimális helyi izomfájdalmat, de ez az oltásoknál teljesen természetes. A munkatársak sem számoltak be semmilyen komolyabb tünetről, így az eddig bizonytalanabb kollégák is egyre bátrabbak. Szinte percenként jönnek az e-mailek, hogy mégis fel kívánják venni az oltást – lelkendezett az igazgató.

Maga is megijedt a járványtól

Amikor először lehetett hallani a vírusról, Judit abban bízott, Magyarországot elkerüli a járvány.

– Nem hittem el, hogy ide is elérhet. Amikor először hallottam magyarországi esetről, komolyan félni kezdtem. Féltem, hová fejlődik ez az egész, lesz-e gyógymód, vakcina. És persze féltettem a családomat, a barátaimat és a kollégáimat. Harminchét éve dolgozom egészségügyi dolgozóként, ebből 34 évet intenzív osztályon dolgoztam, így nem igazán riadok meg semmitől, de ez az érzés félelmetes volt – mesélte Judit. A Gottsegen György Kardiológiai Intézetben szívbetegeket kezelnek, így náluk még nagyobb hangsúlyt kellett fektetni a védekezésre, hisz a szívbetegeknél akár halálos kimenetelű is lehet a betegség.

Hatalmas feladat volt a járványügyi rendszer felépítése, a pandémiás terv elkészítése, de szerencsére kaptunk egy járványügyben jártas kollégát és megtanítottuk a munkatársainkkal is az új szabályokat. A komoly felkészülésnek és a szabálykövető kollégáknak hála, nem jutott be a kórházba a fertőzés – tette hozzá Judit.

Akadtak nehéz pillanatok

Az intézet csapata nagyon összetartó, ami akkor is tapasztalható volt, amikor az egyik kolléganőjük a Covid miatt súlyos állapotba került.

– Nagy volt a riadalom. Folyamatosan kérdezgettük egymást az állapotáról, szurkoltunk, az értekezletek is azzal kezdődtek, hogy híreket vártunk róla. Mára már jobban van, jelenleg rehabilitációját tölti, és hamarosan újra munkába állhat. Igen, voltak mélypontok és előfordult, hogy mi is elfáradtunk. Gyakran rettenetesen hiányzott egy ölelés, vagy épp egy baráti összejövetel, de mi ezt nem engedhettük meg magunknak még nyáron sem – emlékezett vissza Judit, aki már nagyon várja a jövő nyarat.

A maszkoktól még jó ideig nem fogunk megszabadulni, de abban bízom, hogy a nyár és a vakcina némi fellélegzést hoz. Azonban muszáj mindenkinek megértenie, hogy a fegyelmezettség továbbra is nagyon fontos. Én mindenkit arra buzdítok, hogy oltassa be magát, hisz a lakosság megfelelő számú immunizálása, vagyis a járvány megállítása is csak közös erővel érhető el – zárta Judit, aki mindenkinek egy virtuális ölelést küld, ha már igazit nem lehet.

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

life.hu

5+1 munkakör, ami a következő 25 évben teljesen megszűnhet

likebalaton.hu

Négy évszakos Balaton – Tóth Balázs: karácsonykor is sorjáztak a foglalások

she.life.hu

Másfél éve nincs pasim. Mégis, hogyan kaphattam hüvelygombát?

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter újabb kérésére mondtak nemet a pártok

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Meghalt 99 éves korában Mussolini titokban született lánya

vg.hu

Home office-ban van? Így alakul a távmunka költségtérítése

she.life.hu

Ezt az 5 dolgot ki nem állhatják a pasik a nőkben

mandiner.hu

Arcod, amikor a baloldal miniszterelnök-jelöltje doktorrá avat (videó)

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

origo.hu

Elárverezik a földön kívüli fekete gyémántot, az Enigmát - képek