Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – december 22.

Bors

2020. december 22. kedd 07:31

A LEGFONTOSABB NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KORONAVÍRUS-HÍREK

Karácsony után kezdik meg a vakcina beadását hazánkban. Első körben az egészségügyiek szerzik meg a védettséget. A szakértő szerint az lenne az ideális, ha minden kórházi dolgozó beoltatná magát.

***

Több ország is lezárta a határait az Egyesült Királyság felé, mert kialakult a koronavírusnak egy sokkal fertőzőbb mutációja London környékén. A közúti és a légi közlekedés leállításával szeretnék ennek a bejutását megakadályozni más országokba. A Bors utánajárt, a vakcina hatékony ez ellen a mutálódott koronavírus ellen is.

***

Magyarországon fordulat következett be a fertőzések tekintetében, és bíznak benne, hogy csökkenni fog a halálozási szám is a következő időszakban. Túl vagyunk a második hullám csúcspontján – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón.

***

1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 180 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 462 főre emelkedett.

***

A 51. heti adatok alapján Békéscsabán, Nyíregyházán, Szekszárdon és a Budapest környéki településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) emelkedik a koronavírusvírus örökítőanyagának koncentrációja.Ugyanakkor a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb szennyvízmintában stagnál a SARS-CoV-2 örökítőanyag mennyisége. Egerben a korábbi hetek adataihoz képest csökkenés tapasztalható.

***

A világon 77 343 652 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 702 293, a gyógyultaké 43 606 882 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

***

A Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Merkely Béla szerint a koronavírus elleni védekezésre és kontrolált körülmények között a karácsonyi családi együttlétre egyaránt szükség van. Erre a kormány is nyitott: szenteste nem lesz kijárási tilalom és a családi összejövetelek 10 fős korlátjába a gyerekek nem számítanak bele. Tavaszra pedig véget érhet a járvány.

***

A kormány köszönetét és megbecsülését fejezi ki az egészségügyi dolgozóknak, akik egész évben és az ünnepek alatt is áldozatosan dolgoznak a koronavírusos és minden más beteg ellátásában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, az elmúlt években a legnagyobb arányú bérnövekedés az egészségügyben ment végbe, és a béremelés ezután is folytatódik.2021-ben elindul az orvosok átfogó béremelési programja, 2023-ra egy kezdő rezidens orvos jelenlegi 255 ezer forintos fizetése 687 ezerre emelkedik, egy 40 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvos 525 ezer forintos fizetése pedig 2 millió 380 ezer forintra nő.

***

Joe Biden megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban adatta be magának hétfőn a koronavírus elleni vakcina első adagját, kifejezetten azért az egyik elsőként és nyilvánosan, hogy meggyőzze az amerikai közvéleményt az oltóanyag biztonságosságáról.

***

eGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

Ápolójával karácsonyozik idén velemi otthonában Törőcsik Mari. A színészlegenda telefonon fogadja majd rokonai és barátai jókívánságait, ápolóján kívül csak az ablakon keresztül beszélgethetnek látogatói a nemzet színészével.

***

Nem tartotta be a védelmi intézkedéseket a Grófo művésznéven ismertté vélt idősebb Kozák László temetését végző szolgáltató, ezért pénzbírsággal sújtották. A bírság mértékét nem ismertették.

További cikkek

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Ezzel az autócsodával ment edzésre Dzsudzsák Balázs Debrecenben - fotó

888.hu

Hírességek lobbiznak gyerekek hormonkezeléséért

origo.hu

124 mérges kígyóval körbevéve találtak holtan egy férfit az otthonában – videó

vg.hu

Annyi a pozitív Covid-teszt a szomszédban, hogy már a külföldi laborok elemzik

zaol.hu

Átalakított autóval közlekedett egy férfi Zalaszentgróton, búcsút inthetett a forgalmi engedélyének

vg.hu

Hatalmas pofont kapott a Netflix

origo.hu

Luxusautójával ment edzésre Dzsudzsák Balázs - kép

szon.hu

Szörnyethalt Nyíregyházánál: percekkel a tragédia előtt tette ki kétéves kisfiát (videó)

vg.hu

Kiderült a halál oka, koronavírusban hunyt el Meat Loaf

origo.hu

Apáti Bence: Így lapítanak a Telex, 24, 444, Hvg őrkutyái