Aktuális

Jövőre halasztották a járvány miatt a tokiói olimpiát - A MOB elnöke szerint bíznunk kell a szervezet döntésében

Sz. S., K. D.

Létrehozva: 2020.03.25.

Az egyre nagyobb nyomás hatására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach és a japán miniszterelnök, Abe Sinzo bejelentette: a járvány miatt az idén nem rendezik meg a tokiói olimpiát.

Forrás: AFP

Még a hét elején is úgy tűnt, hogy egy hónapon belül születik csak döntés arról, elhalasztják-e az olimpiát. Ám a NOB-ra mind erőteljesebben nehezedő nyomás miatt nem lehetett halogatni a dolgot.  

Keddig Ausztrália és Nagy-Britannia  jelezte: ha az olimpiát az eredeti tervek szerint (július 24.–augusztus 9.) megtartják, a koronavírus terjedése pedig változatlan marad, nem utaznak el sportolói To­kióba. Az Egyesült Államok, Új-Zéland, Németország, Norvégia, Portugália és Svájc is a halasztást támogatta. 

A játékokat el kell halasztani, a NOB-nak és a japán kormánynak ezzel mielőbb szembe kell néznie. Egyszerűen nem biztonságos a rendezés egy világjárvány közepén. Az emberek biztonsága és egészsége egyértelműen fontosabb szempont, mint a halasztás miatt felvetődő költségek – fogalmazott Lawrence Waterman, a 2012-es londoni olim­pia egészségügyi és bizton­sági vezetője.

Mindezek után Thomas Bach NOB-elnök és Abe Sinzo japán miniszterelnök telefonos egyeztetése után jelezte: a játékokat ebben az évben nem tartják meg. Pontos időpont még nincs, de az biztos: legkésőbb jövő nyáron kell megtartani. 

Nagyjából egyéves halasztást javasoltam, és Thomas Bach elnök teljes mértékben egyetértett vele. Ez lehetővé tenné, hogy a sportolók a lehető legjobb formában érkezzenek az olimpiára, mi pedig biztonságos környezetet teremthetnénk a szurkolóknak – fogalmazott Abe Sinzo.

Bár a legjobb döntést hozták azzal, hogy a sportolók egészségét szem előtt tartva halasztják az olimpiát, Japánt mégis jelentős gazdasági kár érte a döntéssel. Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities nevű brókercég vezető közgazdásza szerint ezzel a döntéssel az ázsiai ország 670 milliárd jent (1900 milliárd Ft) bukhat.

Így látják itthon

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke:

– A NOB az elmúlt 125 év alatt számtalan nehéz helyzettel állt szemben. Az olimpiai játékok jelenkori népszerűsége arra sarkall, hogy bízzunk a szervezet döntésében.

Hosszú Katinka, úszó:

– A halasztás nem befolyásolja Katinka pályafutását, ugyanúgy készül tovább Tokióra. A változás minden sportolót érint, mindenki számára egyenlők a feltételek – mondta Katinka sajtósa.

Sidi Péter, sportlövő:

– 41 évesen a hatodik olimpiámra készülök, három számban vagyok érdekelt, így természetesen folytatom, sőt, még egy hetedik vagy nyolcadik ötkarikás rendezvényre is elmennék, ha kvalifikációt szerzek.

Cseh László, úszó:

– Úgy gondolom, ebben a nehéz időben ez a legjobb döntés. Most nem a sport a fontos, hanem hogy egészségesek legyünk. Azt viszont nem tudom most megmondani, ott leszek-e jövőre az olimpián.

Lovaival vigasztalódik Ungvári

Három évtizedet töltött el a tatamin, és élete ötödik olimpiájára készült Ungvári Miklós, akiről Cegléden már cselgáncscsarnokot is elneveztek. Az idén a 40. születésnapját ünneplő sportoló letörten vette tudomásul: a döntéssel számára elérkezett a visszavonulás.

Kedden 14 óra 8 perckor egy régi sporttársam hívott telefonon. Ő újságolta el nekem a hírt, hogy elhalasztják az olimpiát. Ez egyet jelent a visszavonulásommal. El vagyok keseredve – mondta a háromszoros Eb-aranyérmes. 

A 73 kg-ban egyébként az únyi Szabó Frigyessel harcolt a tokiói formaruháért. Miklós abban bízott, a hátralévő kvalifikációs nemzetközi viadalokon megszerezné a repjegyet. 

Cegléden készültem, az ötkarikás kiküldetésre szintén esélyes öccsémmel, Attilával, valamint négy klubtársammal. Súlyt emeltünk, kispályás fociztunk, de tatamira két hete nem léptünk – a testi kontaktus tilos – magyarázta a Borsnak. Hozzátette: a döntéséig semmiről nem mondott le! 

Ungvárinak, aki korábban díjugrató versenyeken is indult, az utóbbi időben pedig 80 km-es távlovagló viadalokon, most hat lova jelent vigaszt.

– Az egyik öt hónapos csikó a kedvencem.  Velük próbálok kikapcsolódni, vigasztalódni – mondta.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192940_auto_resized.jpg
origo.hu

Magyar nyelv és irodalommal megkezdődtek az érettségi vizsgák

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27812_resized.jpg?avcount=1714993812
origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191489_auto_resized.png
hirtv.hu

Paláver: Nadrágszíjas plakátokkal fogadták Debrecenben Magyar Pétert + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188241_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192919_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A Liverpool sztárja kiakadt, törölte az összes klubbal kapcsolatos posztját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27813_resized.jpg?avcount=1714993812
origo.hu

Nagyot nőttek Berki Krisztián gyerekei az apjuk halála óta - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27819_resized.jpg?avcount=1714993812
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik Bodnár Zoltán nevéhez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192582_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabinak kellett segítenie, rettenetes dolog történt Tóth Verával

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika