Aktuális

Jövőre halasztották a járvány miatt a tokiói olimpiát - A MOB elnöke szerint bíznunk kell a szervezet döntésében

Sz. S., K. D.

2020. március 25. szerda 08:00

Az egyre nagyobb nyomás hatására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach és a japán miniszterelnök, Abe Sinzo bejelentette: a járvány miatt az idén nem rendezik meg a tokiói olimpiát.

Forrás: AFP

Még a hét elején is úgy tűnt, hogy egy hónapon belül születik csak döntés arról, elhalasztják-e az olimpiát. Ám a NOB-ra mind erőteljesebben nehezedő nyomás miatt nem lehetett halogatni a dolgot.  

Keddig Ausztrália és Nagy-Britannia  jelezte: ha az olimpiát az eredeti tervek szerint (július 24.–augusztus 9.) megtartják, a koronavírus terjedése pedig változatlan marad, nem utaznak el sportolói To­kióba. Az Egyesült Államok, Új-Zéland, Németország, Norvégia, Portugália és Svájc is a halasztást támogatta. 

A játékokat el kell halasztani, a NOB-nak és a japán kormánynak ezzel mielőbb szembe kell néznie. Egyszerűen nem biztonságos a rendezés egy világjárvány közepén. Az emberek biztonsága és egészsége egyértelműen fontosabb szempont, mint a halasztás miatt felvetődő költségek – fogalmazott Lawrence Waterman, a 2012-es londoni olim­pia egészségügyi és bizton­sági vezetője.

Mindezek után Thomas Bach NOB-elnök és Abe Sinzo japán miniszterelnök telefonos egyeztetése után jelezte: a játékokat ebben az évben nem tartják meg. Pontos időpont még nincs, de az biztos: legkésőbb jövő nyáron kell megtartani. 

Nagyjából egyéves halasztást javasoltam, és Thomas Bach elnök teljes mértékben egyetértett vele. Ez lehetővé tenné, hogy a sportolók a lehető legjobb formában érkezzenek az olimpiára, mi pedig biztonságos környezetet teremthetnénk a szurkolóknak – fogalmazott Abe Sinzo.

Bár a legjobb döntést hozták azzal, hogy a sportolók egészségét szem előtt tartva halasztják az olimpiát, Japánt mégis jelentős gazdasági kár érte a döntéssel. Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities nevű brókercég vezető közgazdásza szerint ezzel a döntéssel az ázsiai ország 670 milliárd jent (1900 milliárd Ft) bukhat.

Így látják itthon

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke:

– A NOB az elmúlt 125 év alatt számtalan nehéz helyzettel állt szemben. Az olimpiai játékok jelenkori népszerűsége arra sarkall, hogy bízzunk a szervezet döntésében.

Hosszú Katinka, úszó:

– A halasztás nem befolyásolja Katinka pályafutását, ugyanúgy készül tovább Tokióra. A változás minden sportolót érint, mindenki számára egyenlők a feltételek – mondta Katinka sajtósa.

Sidi Péter, sportlövő:

– 41 évesen a hatodik olimpiámra készülök, három számban vagyok érdekelt, így természetesen folytatom, sőt, még egy hetedik vagy nyolcadik ötkarikás rendezvényre is elmennék, ha kvalifikációt szerzek.

Cseh László, úszó:

– Úgy gondolom, ebben a nehéz időben ez a legjobb döntés. Most nem a sport a fontos, hanem hogy egészségesek legyünk. Azt viszont nem tudom most megmondani, ott leszek-e jövőre az olimpián.

Lovaival vigasztalódik Ungvári

Három évtizedet töltött el a tatamin, és élete ötödik olimpiájára készült Ungvári Miklós, akiről Cegléden már cselgáncscsarnokot is elneveztek. Az idén a 40. születésnapját ünneplő sportoló letörten vette tudomásul: a döntéssel számára elérkezett a visszavonulás.

Kedden 14 óra 8 perckor egy régi sporttársam hívott telefonon. Ő újságolta el nekem a hírt, hogy elhalasztják az olimpiát. Ez egyet jelent a visszavonulásommal. El vagyok keseredve – mondta a háromszoros Eb-aranyérmes. 

A 73 kg-ban egyébként az únyi Szabó Frigyessel harcolt a tokiói formaruháért. Miklós abban bízott, a hátralévő kvalifikációs nemzetközi viadalokon megszerezné a repjegyet. 

Cegléden készültem, az ötkarikás kiküldetésre szintén esélyes öccsémmel, Attilával, valamint négy klubtársammal. Súlyt emeltünk, kispályás fociztunk, de tatamira két hete nem léptünk – a testi kontaktus tilos – magyarázta a Borsnak. Hozzátette: a döntéséig semmiről nem mondott le! 

Ungvárinak, aki korábban díjugrató versenyeken is indult, az utóbbi időben pedig 80 km-es távlovagló viadalokon, most hat lova jelent vigaszt.

– Az egyik öt hónapos csikó a kedvencem.  Velük próbálok kikapcsolódni, vigasztalódni – mondta.

További cikkek

Tragédia

Tragédia történt Újpesten, egy holttest hever a panelház előtt

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó

metropol.hu

A jég alatt találták meg az eltűnt tanár holttestét Tatabányán

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

magyarnemzet.hu

Három órán át tárgyalt Bajnaival Márki-Zay egy londoni étteremben

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

nemzetisport.hu

NB I: megszorongathatják az üldözők a címvédésre törő Ferencvárost

origo.hu

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadósosztályzatot a Fitch Ratings

borsonline.hu

Meztelenül mutatta meg a világ egyik legszebb fenekét Alena - 18+

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

origo.hu

Veszélyes buborékra figyelmeztet Európa leggazdagabb embere