Aktuális

A nemzetközi sportélet üdvözölte az olimpia halasztását

MTI

Létrehozva: 2020.03.24.

A nemzetközi sportélet minden szereplője üdvözölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, miszerint a koronavírus-járvány miatt nem most nyáron, hanem egy évvel később rendezik meg a tokiói nyári olimpiát.

A világ legeredményesebb ötkarikás szervezetének, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának ügyvezetője, Sarah Hirshland a sportolóknak üzent. Kiemelte, noha mindenki felkészült arra az eshetőségre, hogy halasztani kell az olimpiát, most mégis a szíve szakad meg, és együttérez a versenyzőkkel, a szervezőkkel, a japán emberekkel és mindenkivel, aki érintett a halasztásban. A nyílt levelében azt írta, a versenyzők kemény munkájának és életüknek a csúcspontja lett volna az idei nyár, de most az a helyes, ha visszalépnek egyet, és majd mindenki várhatja, mikor lehet ismét biztonságban összegyűlni az olimpián.

Andy Andson, a Brit Olimpiai Bizottság ügyvezetője elmondta: mély szomorúsággal fogadják el a halasztást, de mindenki tudja, ez az egyetlen helyes és támogatandó döntés a világjárvány miatt.

"Itt volt az idő, hogy ne a tokiói olimpiára gondoljunk, hanem arra, hogy mindenki biztonságban legyen otthon a családjával" - fogalmazott Andson.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) közleményében kiemelte: a sportolók is a halasztás mellett voltak, és úgy gondolják, ezzel a döntéssel minden érintett érezheti, hogy figyelnek rá. Ezzel együtt a szervezet a NOB-bal együttműködve áttekinti a kvalifikációs rendszert, hogy a sportolók tudják, pontosan miként állnak.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), amely a 2021. július 16. és augusztus 1. közötti vizes világbajnokság miatt különösen érintett az olimpia egy évvel történő halasztása miatt, ugyancsak közleményben jelezte: mostantól szorosan együttműködik a fukuokai vb szervező bizottságával, a Japán Úszó Szövetséggel és a japán kormányzattal a rugalmasabb rendezés érdekében, majd ennek tükrében keresnek megfelelő időpontot a NOB-bal egyetértésben.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szerint az érintettek nehéz döntést hoztak, de ez a helyes út és a legjobb irány a sportolók számára. Az ICF kész együttműködni a NOB-bal abban, hogy a halasztás minél zökkenőmentesebb legyen. "Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy a tokiói olimpia hihetetlenül sikeres lesz, függetlenül attól, hogy mikor rendezik meg." A közlemény hozzátette, hogy az ICF hamarosan életbe lépteti azt a vészforgatókönyvet, amelyet az olimpia és a paralimpiai játékok elhalasztása esetére készített, de előbb megvárja a NOB hivatalos állásfoglalását az olimpia új időpontjával kapcsolatban.

A Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke, Alejandro Blanco szerint a NOB jó hírrel szolgált akkor, amikor bejelentette az olimpia halasztását. Ezzel a szervezet lehetővé teszi, hogy minden sportoló egyenlő eséllyel készülhessen, és figyelhessen az egészségére, mint ahogy a világjárvány kezdete óta ezt mindenki követelte.

Alfons Hormann, a Német Olimpiai Sportszövetség elnöke úgy véli, a NOB döntése megerősíti a világ lakosságának, hogy a sportvilágban hozott döntéseket annak érdekében hozták, hogy a világjárvány a lehető legjobban és leghamarabb ellenőrzés alatt álljon.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség első embere, David Haggerty hangsúlyozta, hogy még soha nem látott helyzettel kell szembenézni, amely felelősségvállalást és megalapozott döntések meghozatalát igényli a vezetőktől.

"Bár ez keserű csalódás azoknak, akik keményen készültek és edzettek, de mindannyian megértjük, hogy az emberi élet, az egészség és a biztonság az első" - fogalmazott Haggerty.

Oleg Maticin orosz sportminiszter elmondta: tiszteletben tartják a NOB és a japán vezetés közös határozatát.

"Ezekben a nehéz időkben a sportolók, a szervezők, az országok képviselőinek és a NOB-tagok egészsége áll mindenek előtt" - fogalmazott Maticin

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191044_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27812_resized.jpg?avcount=1714992612
origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188688_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őrjöng a márciusi lottónyertes, még mindig nem kapta meg a nyereményét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190831_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192490_auto_resized.jpg
vg.hu

Öveket becsatolni, most szólhat csak igazán nagyot az OTP-rakéta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27813_resized.jpg?avcount=1714992612
origo.hu

Nagyot nőttek Berki Krisztián gyerekei az apjuk halála óta - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191381_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Laktató és megfizethető csirkés brassói nem csak hó végére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27819_resized.jpg?avcount=1714992612
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik Bodnár Zoltán nevéhez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika