Aktuális

Újra virágkorát éli a retro - Mi lehet a titka?

G. Sz.

2020. február 6. csütörtök 11:30

Hiába temetik a műfajt Magyarországon, a régi idők slágereinek úgy tűnik, nincs párja, és a fiatal generáció a szüleitől „örökli” a zene szeretét.

Naponta átlagosan 1,7 millióan hallgatják a Retro Rádiót, amivel listavezető Magyarországon. A második a Petőfi Rádió napi 1,2 milliós, míg a harmadik a Kossuth Rádió 1,1 milliós hallgatottsággal – adott tájékoztatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

A Retro nemcsak vidéken, hanem a fővárosban is vezet napi 218 ezer hallgatóval, a Bors pedig a rádió három veterán DJ-jétől próbált utánajárni annak, mi a zajos siker titka.    

Dévényi Tibor:

– A számokból is látszik, hogy ez a rádiói nagy hiánypótló, hiszen az elmúlt 2-3 évben nem volt olyan adó, ahol játszottak volna Koncz Zsuzsát, Omegát vagy Kordát, mert vagy a legújabb dalok, vagy a bevált 90-es, 2000-es évek slágerei szóltak.

Amikor 12-13 éve beindult ez a retróláz, engem teljesen meglepett, de a varázsa 20–99 éves kor között betalál mindenkinél. A fiatalok is ugyanúgy éneklik a Boney M.-et, az egyetemi fesztiválokon ezt látom is, amikor fellépek. Nagy örömmel tölt el, hogy egy 73 éves palinak, mint nekem, az ország leghallgatottabb rádiójában van egy sikeres műsora.

B. Tóth László:

– A Beatlesszel, a Rolling Stonesszal kezdődött el valami, majd jött a diszkó, és akkora merítése lett a retró műfajnak, amiből a jelenkor zenéje is táplálkozik, hiszen minden ezekre épül. Van egy fiatal korosztály, aki kíváncsi arra, mi volt zeneileg a közelmúltban, mert a szüleitől ezt hallotta, és e folyamat közben ő maga is megszereti ezeket a dalokat.

Ha csak valaki borzasztó nagy dolgot nem talál ki, mint annak idején Bill Haley vagy a Shadows, akkor a retró kiegészülve például a ma divatos latinos hangzású zenékkel még év­ti­zedek múlva is élni fog.

Várkonyi Attila (DJ Dominique): 

– A retró zene 5-6 éve igazi reneszánszát éli, és nemcsak a mi korosztályunknak, akiknek eredetileg szól, hanem a fiataloknál is betalál. Szoktam mutatni fiatalabb DJ-kollégáknak zenéket, akik meglepődnek, amikor mondom, hogy ez a dal mondjuk 1967-ben született.

Minden évben temetik a retrót, hogy majd most már vége lesz, és lecseng, de egyelőre nem úgy tűnik, sőt a Retro Rádió hallgatottsága is növekszik, és soha nem látott felkérés érkezik hozzánk rendezvényekre és bulikra.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

ripost.hu

Nádai Anikó babát vár – Weisz Fanni hiába próbálkozott, ezt mondta 4 éve

life.hu

Hivatalos adatok: ennyien fertőződtek és haltak meg az elmúlt 24 órában

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

teol.hu

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

ripost.hu

Exkluzív interjú adott Csuti: „A lelkem összetört”

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

origo.hu

Metró alá löktek egy nőt, azonnal szörnyethalt

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?