Ezzel a menüsorral készüljön a Valentin-napra, ha igazán szerelmes!

Ezzel a menüsorral készüljön a Valentin-napra, ha igazán szerelmes!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 09. 13:00
A szerelmesek ünnepe ez évben hétköznapra esik, de legalább egy romantikus desszert erejéig adhatunk belőle kóstolót a vasárnapi ebéd után is.
Bors

Leves

Korhelyleves gombával

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézség: * *

Hozzávalók (8 adag): 50 dkg savanyú káposzta * 25 dkg füstölt sonka * 20 dkg laskagomba * 1 fej hagyma * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1,5 l csirkealaplé * 1 kk só * 1 tk pirospaprika * 1 kk őrölt bors * 1 babérlevél * 2 ek olaj * tejföl a tálaláshoz

Elkészítés: az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd beleszórjuk a vékony csíkokra vágott sonkát és gombát is, és együtt átpirítjuk. Hozzákeverjük a felaprított savanyú káposztát, a csíkokra vágott répát és petrezselyemgyökeret, majd felengedjük az alaplével. Beleszórjuk a sót, a fűszereket, és lassú tűzön főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Tálaláskor a tányéron adjuk hozzá a tejfölt.

Főétel

Sertéscomb barna sörben

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 60 dkg (4 nagy szelet) bőrös sertéscomb * 4 fej hagyma * 2 sárgarépa * 2 szál zeller * 1,2 l barna sör * 4 ek mangalicazsír * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt zsálya

Elkészítés: a sertéscombok bőrét bevagdossuk, besózzuk. A felforrósított zsíron mindkét oldalon átsütjük, majd félretesszük. A zsírban átsütjük a felszeletelt hagymát és a feldarabolt répát, zellert, majd visszatesszük mellé a hússzeleteket, felöntjük barna sörrel, beleszórjuk a fűszereket, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ha elkészült, fedő nélkül tegyük a sütőbe, és süssük még 200 fokon 10 percig.

Kímélő megoldás

Zöldborsós paradicsomragu tofuval

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg zöldborsó (fagyasztott) * 40 dkg darabos konzerv paradicsom * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 25 dkg tofu * 5 ek olaj a sütéshez * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 kk őrölt római kömény * 1 kk őrölt koriandermag

A tálaláshoz: korianderzöld

Elkészítés: a kockára vá­gott hagymát két evőkanál olajon megdinszteljük, majd beleszórjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, s kevergetve pirítjuk, míg illatozni kezd. Hozzáadjuk a kiolvasztott zöldborsót, a darabos paradicsomkonzervet, megsózzuk és lassú tűzön, gyakran átkeverve puhára főzzük. Közben egy másik edényben, a maradék olajon aranybarnára sütjük a kockára vágott tofut. Frissen, együtt tálaljuk.

TIPP: A tányéron szórjuk meg friss korianderzölddel!

Desszert

Málnakrémtorta sütés nélkül

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (8 szelet): 25 dkg fagyasztott málna * 2,5 dl tejszín * 10 dkg cukor * 10 dkg fehér csokoládé * 25 dkg mascarpone * 1 ek porzselatin * ½ dl víz * 20 dkg babapiskóta

Elkészítés: egy 23 centiméter átmérőjű tortaformát körberakjuk, majd az alját is kibéleljük babapiskótával. A zselatint oldjuk fel a vízben, majd óvatosan melegítsük, míg a szemcsék felolvadnak. Nem szabad felforralni, mert elveszíti zselésítő hatását. A tejszínből habot verünk. A málnát villával összetörjük, majd hozzákeverjük a cukrot, a mascarponét, az olvasztott fehér csokit, a zselatint, végül a tejszínhabot. A krémet kihűtjük, majd beletöltjük az előkészített babapiskóta keretbe, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap feldíszíthetjük habcsókkal vagy néhány szem macaronnal, de friss gyümölccsel is nagyon jól mutat.

TIPP: A forma oldalát kenjük át vajjal, hogy hozzáragadjanak a babapiskóták!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.