Szóljon a november a pecsenyéről – Egye a libát is libával!

Szóljon a november a pecsenyéről – Egye a libát is libával!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 17. 13:00
Bár magunk mögött hagytuk a Márton-napot, kár lenne abbahagyni a libaevést, hiszen annyi remek receptünk van hozzá – és nem utolsósorban sok szép, hízott libánk. Ne fogjuk vissza magunkat, ez a hónap szóljon a pecsenyéről és az újborról!
Bors

Főétel

Sült libamell

Hozzávalók (4 adag):
4 libamell
2 ek kakukkfüves fűszersó (1,5 ek só +½ ek kakukkfű)
1 tk szárított kakukkfű

Elkészítés (3 óra): a libamell bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a fűszersóval, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap egy lefedhető tűzálló edénybe fektetjük, megszórjuk még szárított ka­kukkfűvel, aláöntünk egy deci vizet, majd lefedjük a tálat. Ezután 120 fokon 2,5-3 órán át sütjük úgy, hogy közben nem vesszük le az edény tetejét. Ezt követően a sütőt grillfokozatra állítjuk, és a fedőt levéve, folyamatosan saját levével locsolgatva a libamellek bőrét ropogósra sütjük.

Köret

Káposztás cvekedli

Hozzávalók:
1 kg fehér káposzta
1 ek cukor
1 tk só
1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt bors
2 ek olaj
50 dkg száraz kockatészta

Elkészítés (45 perc): a káposzta külső leveleit lehántjuk, kettévágjuk, torzsáját ki­vágjuk majd almareszelőn finomra reszeljük. Az olajon megolvasztjuk a cukrot, hagyjuk, hogy enyhén karamellizálódjon és hozzákeverjük a káposztát. Megsózzuk, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Köménnyel és őrölt borssal ízesítjük. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a párolt káposztával. Egy tűzálló tálba vagy serpenyőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk a sütőben.

Desszert

Gesztenyetorta

Hozzávalók (12 adag):

A tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt
20 dkg vaj
19 dkg porcukor
2 nagy tojás

Töltelék
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg tejszín
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg mandulaliszt
5 dkg cukor
3 tojás  

Elkészítés (1,5 óra): a tészta hozzávalóit hűtsük le – különösen a vajat –, majd robotgéppel gyors ütemben keverjük össze. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, és simítsuk a tésztát a sütőformába. Villával szurkáljuk meg egy kicsit, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig. A töltelékhez a tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekeverjük a gesztenyemasszát, a mandulalisztet, a tejszínt, a kandírozott narancshéjat, végül a tojásfehérjehabot. Az elősütött tésztába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Diétás tipp

Gesztenyepüré

Hozzávalók (8 adag):
40 dkg gesztenyepüré
2 dl tejszín felverve

Elkészítés (30 perc): a 8 pohár aljára halmozzunk 1-1 kanál tejszínhabot. A gesztenyepürét keverjük össze a maradék tejszínhabbal, habzsákból nyomjuk a poharakba. 

Kímélő megoldás

Bruschetta füstölt libamellel és sült paradicsommal

Hozzávalók (4 adag):
8 szelet ropogós héjú fehérkenyér
5 db nagyobb, érett, zamatos paradicsom
8 db koktélparadicsom
8 szelet füstölt libamell
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor bazsalikom
½ dl olívaolaj +2 ek az ízesítéshez
1 tk só
1 kk frissen őrölt fekete bors

Elkészítés (20 perc): a koktélparadicsomokat 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük. A nagy paradicsomok héját kereszt alakban bevágjuk, 1 percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk, majd fél centis kockákra vágjuk és egy tálba tesszük. A bazsalikomleveleket egészen finomra tépkedjük, hozzáadjuk a paradicsomhoz, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A kenyérszeletek mindkét oldalát olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk, s még melegen bedörzsöljük fokhagymával. Ráhalmozzuk a paradicsomos keveréket, rátesszük a libamellet, és sült paradicsommal díszítjük.

A nagymama receptfüzetéből

Libaleves és ludaskása

Hozzávalók (8 adag):
80 dkg libaaprólék
40 dkg sárgarépa
30 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zeller
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
5 dkg libazsír
25 dkg kerek szemű rizottórizs
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
8 szem fekete bors
1 ek só

Elkészítés (120 perc): a libaaprólékot megmossuk, és egy nagy fazékban, hideg vízben feltesszük főni a borssal és a babérlevéllel. Mikor felforr, leszedjük a habját és takarékra állítjuk a lángot. Beletesszük az egész hagymát és a fokhagymát, majd megsózzuk. Így főzzük kb. 30 percig, míg a hús félig megpuhul, akkor beletesszük a gyökérzöldségeket: a répát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. Körülbelül 15 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a zöldborsót. Ha elkészült, kiszedjük a húst és leszűrjük a levest. A húst lefejtjük a csontokról, a bőrt kidobjuk, a szívet, zúzát apróra vágjuk. A gyökérzöldségeket feldaraboljuk. Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a rizst. A húslevest merőkanalanként adjuk hozzá, mindig annyit, amennyit felvesz, így kb. 18 perc alatt rizottót készítünk. Végül hozzákeverjük a húst és a zöldségeket. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. TIPP: érdemes dupla adag levest főzni, így a ludaskása mellett kiváló libaleves is kerülhet az asztalra. Fogyasztás előtt habarjuk be egy kevés tejföllel – az ínyencek főzhetnek bele birsalmagerezdeket és ízesíthetik egy kevés tárkonnyal is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.