Márton-nap: savas gyümölcsök passzolnak a libasülthöz

Márton-nap: savas gyümölcsök passzolnak a libasülthöz

étel
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 09. 12:00
Ha nagy a család, se biztos, hogy elfogy egy egész liba. Meg hát hiába a sok bolti akció ilyenkor, Márton-nap környékén, azért megkérik az árát a szárnyas minden porcikájának. Jobban jár, ha az egész madár helyett csak azokat a részeket veszi meg, amit szeretnek.
Bors

Meczker Tamás: Mell rozéra 

A kacsamell és a libamell között gyakorlatilag nincsen különbség. A Bécsben elismert szakács, Meczker Tamás is előszeretettel süt libamellet. Szerinte nem is érdemes túlbonyolítani, félóra alatt össze lehet dobni köretestül, mindenestül.

– Fontos, hogy szépen, egyenletesen ir­daljuk be a libamellünket, de ennél is lényegesebb, hogy hideg serpenyőben süssük. Így nem fog gyorsan kérget kapni, szépen lassan ki fog sülni a zsírja. Rozéra érdemes sütni, mint a kacsát. Ami a fűszerezést illeti: só és bors mellett rozmaringgal és kakukkfűvel lehet megbolondítani, de jól áll neki egy kis fokhagyma és boróka is. Köretnek remekül passzol hozzá egy sütőtök-, cékla- vagy édesburgonya-püré, de párolt, savas gyümölcsök és citrusok is nagyon fel tudják dobni – ajánlja a séf.

Buday Péter: Fűszeres töltött libanyak

A mesterszakács imádja a töltött libanyakat, de hangsúlyozza: nagyon kell figyelni, hogy ki ne durranjon. A liba nyaki bőre kell hozzá, magából a húsos nyakból meg isteni levest főzhet az ember, vagy visszatöltheti a bőrbe.

– A libanyakat fordítsuk ki, hártyázzuk le, és távolítsuk el a felesleges zsírokat. Készíthetünk egy zsemlés-libahúsos-fűszeres tölteléket, amit benyomkodunk a nyakba, majd ez mehet a húslevesbe. Rövid főzés után vegyük ki, majd be vele a sütőbe, és kész is van hamar. A másik lehetőség, hogy egyből a sütőbe kerül a nyakunk. Ekkor a töltelékbe pirítsunk hagymát, tegyünk hozzá májat, gombát. Fűsze­rezzük majoránnával, sóval és borssal. Keverjük össze a beáztatott zsemlével, majd töltsük be a libanyakba. Figyeljünk rá, hogy lazán töltsük be, és tojás se menjen a töltelékbe, mert attól biztosan kidurran! Sü­tés közben vajjal kenegessük, és tálaljunk hozzá bármilyen sült zöldséget vagy gyümölcsöt.

Hagymás tört krumpli libazsírral

A libából semmi sem vész kárba. A hagyományos hagymás tört krumpli is a kisült libazsírtól lesz az igazi. Egy jó adag zsírt fel kell forrósítani, a felkockázott vöröshagymát pedig szép üvegesre párolni benne. Ha egy kis sót szór a hagymára, akkor nehezebben ég le. Amikor úgy látja, kész a hagyma, szedje rá a leszűrt főtt burgonyát, és hagyja, hogy még egyszer megroggyanjon az egész! A krumpli kissé lekerekedik, összetörik, de ez a köret így tökéletes.

Bódi Margó: Comb, mell, máj, háj kacsasütőben

Bódiéknál minden évben összeül a család egy jó Márton-napi libavacsorára. Akár tízen is vannak az asztal körül, ennek ellenére Bódi Margó sem vesz egész libát. A combot, a mellét, a húsos hájat, a májat külön vásárolja meg. 

– Alaposan megmosok és megtisztítok mindent, besózom, és tudom, hogy a profi szakácsok szerint nem kellene Vegetát használni a sütéshez, de én na­gyon szeretem az ízét. Úgyhogy azzal is be­dörzsölöm. Nem állok neki azonnal kisütni: ha például reggel befűszereztem, akkor nagyjából 11 óra felé. Van egy nagy kacsasütőm, abba beleteszem a hájat és a húsokat. Betolom a sütőbe, ott szépen aranybarnára pirul az egész a kisülő zsírban – magyarázza Margó, aki zenész létére igen jól és sokat is főz.

– Ha kisült a hús, kipakolom egy kis időre, és kisütöm a májat is. Annyi darabra vágom, ahányan leszünk, beleteszem a zsírba, és megy a sütőbe. Utána összepakolok mindent a kacsasütőbe, és már csak melegen tartom, míg jönnek a gyerekek. Párolt káposzta helyett cukormentes vegyes savanyúságot, céklát, a gyerekek barackkompótot esznek hozzá.    

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.