Aktuális

Kizárta az erkélyre anyukáját a kétéves gyerek

Bors

2019. november 14. csütörtök 04:10

Micsoda kis gézengúz! Aligha készakarva, de a kétéves kisgyerek nemcsak az édesanyjára, hanem az egész tízemeletes háztömbre ráhozta a szívbajt.

A saját kétéves gyermeke zárta ki a panellakásuk hetedik emeleten lévő erkélyére kedden este az édesanyját, aki kétségbeesésében a tűzoltóktól kért segítséget. Úgy tudjuk, az anyuka telefonálni ment a balkonra.

Első olvasatra talán megmosolyogtató a nyíregyházi eset, de rengeteg tanulsággal szolgálhat a kisgyermekes szülők részére. Ugyan a kis kalandot szerencsére mindenki épségben megúszta, de a katasztrófavédőknek mégiscsak versenyt kellett futniuk az idővel, hiszen amíg az anyuka tehetetlenül várt a segítségre az erkélyen, addig bölcsödés gyermeke rengeteg veszélyes dolgot csinálhatott volna a lakásban.

– A nyíregyházi hivatásos tűzoltók úgynevezett gépezetes tolólétra segítségével jutottak fel az erkélyre, ahol kéziszerszámok segítségével kinyitották az erkélyajtót, és bejutottak a lakásba – mondta a Borsnak Dudás Szilvia, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Lapunk információi szerint a rendőrök is kiszálltak a helyszínre, de rájuk végül nem volt szükség, így eljárást sem indítottak. Úgy tudjuk, hogy az ijedtségen kívül nagyobb baj nem történt. A gyermek tegnap délelőtt már bölcsibe is mehetett.

– Csak arra lettünk figyelmesek, hogy tűzoltók sürgölődnek a házunk alatt, ugyanakkor sehonnan nem jött füst. Csodálkoztunk is, hogy mi végre ez a nagy készülődés. Amikor már az emelőkosár emelkedett a ház felé, akkor vettük észre a fiatal anyukát, aki az erkélyéről integetett – mondta a Borsnak az egyik szemtanú.

Megkeresésünkre egy gyermekbiztonsági szakértő leszögezte: egy teljesen egyszerű gyermekzárral könnyedén elkerülhetőek a hasonló helyzetek.

– Egy teljesen hétköznapi ajtóról lehetett szó, a kicsi a vízszintes állapotban lévő kilincset arra rácsimpaszkodva állíthatta át függőlegessé. Tehát bezárta. A tapasztalat szerint egy kétéves gyermek ezt már gond nélkül véghez tudja vinni – magyarázta Sommer Ágnes.

– Az általunk is forgalmazott erkélyajtóra szerelhető gyermekzár fixálja az adott beállítást, így a gyerek a nyitott állapotot biztosan nem tudta volna zárttá tenni – tette hozzá a szakértő.

Kicsukták a nagymamát is

Idén márciusban az egyik nagyszülőjét zárta ki a hetedikre egy16 hónapos gyerek Nyíregyházán. A tűzoltók először a szomszéd lakásba mentek fel, de onnan nem tudtak segíteni, így egy tolólétrával jutottak fel az erkélyre, ahonnan könnyen bejutottak a lakásba. Szintén idén Pécsett egy kétéves kislány apukája riasztotta a tűzoltókat, hogy a gyereke egyedül maradt a lakásban, miután kizárta az erkélyre a nagymamát. A segítség még időben érkezett, de könnyen baleset történhetett volna, mert a tűzhelyen közben főtt az ebéd, de szerencsére nem esett baja a gyereknek.

További cikkek

Vigyázat

Nagyon komoly figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem: készüljünk fel az áramszünetre is!

Árstop

Kiosztotta a csirkefarháton gúnyolódó ellenzéket az ismert szociológus

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

A héten szavaznak Ausztriában a kötelező oltásról

astronet.hu

Lezárást és új kezdeteket hoz a Rák telihold a héten

life.hu

Kulcsár Edina elárulta, mi lesz a százmilliós családi házuk sorsa

magyarnemzet.hu

Berlinben még mindig nem heverték ki Dárdai Pál kirúgását

bama.hu

Dudaszótól zenghet a város: tiltakoznak a Tüke Busz sofőrei a vezérigazgatójuk kijelentései miatt

origo.hu

Óriási aszteroida tart a Föld felé - riasztást adott ki a NASA

origo.hu

Mintegy tízezer cég választotta az év végi hajrában a kivát

mandiner.hu

Pénzbüntetésre ítélték Éric Zemmourt „gyűlöletkeltés” miatt

vg.hu

Djokovicot Melbourne-ből kitoloncolták, Párizsba be sem engedik

life.hu

"Rám talált a SZERELEM!"- Ezzel a magyar zenésszel jött össze Kulcsár Edina

origo.hu

Szabó István Hollywood magyar alapítójára emlékezett - videó