A téli hónapok értékes növénye. Nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé, pedig számos gyógyhatással rendelkezik, ami miatt érdemes minél többet fogyasztani. A naspolya utóérő, leszedve frissen nem fogyasztható. Ha a fán hagyjuk, hogy megcsípje a dér, édesebb lesz. Télre érik be igazán, húsa meglágyul, lédús, igazi csemege. A gyümölcshúsnak magas a C-, B-, E-vitamin- és az ásványianyag-tartalma (vas, kalcium, kálium, mangán, cink), rengeteg benne a pektin, ami segíti az anyagcserét.
Gyógyhatásai: hatékony antioxidáns, erősíti az immunrendszerünket. Feltölt energiával, javítja a szellemi teljesítőképességet. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. Méregtelenít, segíti az emésztést, hatásos hasmenés és székrekedés ellen is. Jót tesz a szívnek, csökkenti a magas koleszterinszintet. Kiváló gyulladáscsökkentő, a terméséből és leveléből készített főzet hatásos a fog-, íny- és torokgyulladásra. A szépségápolásban is használható, hidratáló és regeneráló, enyhíti a ráncokat, feszesíti a bőrt.
Tipp: péppé zúzva – pár csepp olívaolajjal és mézzel gazdagítva – pakolásként megszépíti bőrünket. Magja is felhasználható, a belőle készült főzet vesekő hajtására alkalmas. A népi gyógyászatban kérgének főzetét vérzések csillapítására alkalmazták.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.