Aktuális

Világszenzáció: Így választották szét a magyar orvosok a sziámi ikreket

Huszti Zoltán

2019. augusztus 3. szombat 09:30

Két hároméves, fejénél összenőtt kislányt választottak szét a magyar orvoscsapat tagjai. A műtét több eleme is világszenzációnak számít.

Harmincöt fős magyar orvos-egészségügyi csapat utazott Bangladesbe, hogy a fejüknél összenőtt sziámi ikreket, Rabeyát és Ru­kayát szétválassza. A szétválasztó műtétsorozat befejező szakaszára, a sikeres operációra a dakkai központi katonai kórházban  került sor helyi idő szerint csütörtök hajnaltól.

Speciális megoldások

– Már magában a végrehajtott szétválasztás, és hogy az állapotuk stabil, világszenzáció, de nem csak ez  – mondta a Borsnak Sándor Alexandra Valéria, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője, aki végig tartotta a kapcsolatot a kint dolgozó csapattal.

– A műtétsorozat egyes részei­ről is ugyanez mondható el. Ilyen volt 2018-ban Dakkában dr. Hudák István módszere, ahogy az agyi fő szállítóérszakasz érfalon belüli szétválasztását elvégezte. Ilyen az is, ami idén a január és július közötti fél év alatt Budapesten történt dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. 

Tömlő a koponyában

A gyermekek fejbőre és koponyacsontja alá ültettek be egy vízzel folyamatosan utántölthető tömlőt, ami a fejbőrt tágította, hogy a szátválasztás után a bőrhiányt pótolni tudják. Ilyen mértékű és mennyiségű bőr tágítása ilyen módszerrel még nem történt. Ez olyan sikeres volt, hogy a műtétnél megoldódott a koponyafedés. És világszenzáció az is, ahogy a harmadik fázisban a műtétet dr. Csókay András vezetésével, a két előbb említett orvos közreműködésével most végrehajtották – mesélte Alexandra. 

Nem vállalta más

Az alapítvány 2010 óta szervez plasztikai és helyreállító sebészeti missziókat Bangladesben, ahol eddig több mint ötszáz sikeres műtétet hajtottak végre, így szinte kézenfekvő volt, hogy erre a műtétre is őket kérjék fel, de más nem is vállalta. 

– Egy 30 órás műtét szellemileg és fizikailag sem egyszerű, de erre a maratoni beavatkozásra tudatosan felkészültek. Most bizonyosan ki kell aludni magukat, bár közben ébernek is kell maradniuk. A vezető orvosok azután még néhány hétig kint lesznek, hogy felügyeljék az ikrek állapotát, mert a teljes siker kimondásához még ennyi időre szükség van. A gyermekek koponyájának növekedésével járó későbbi helyreállító műtétek tervezete is elkészült már, és ezt is az alapítvány fogja elvégezni – mondta a Borsnak a kommunikációs vezető.  

Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

borsonline.hu

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó

hirtv.hu

Escobar utódját kapták el Budapesten, akár 1260 milliárd forintot is kereshetett volna 16 tonna kokainon

kisalfold.hu

Rossz besorolásból lett súlyos baleset az M1-esen - videó

origo.hu

Szokatlan megjelenésű, ritka mezeikabóca-félét találtak Ugandában

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Jó volt hallani a lelátóról: Pick Szeged, Pick Szeged! – Joan Canellas

vg.hu

Elon Musk ezúttal a kötelező oltás ellen tüntetőket támogatja

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

borsonline.hu

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

origo.hu

Zalatnay Sarolta: külföldi szexkalandoktól a meztelen képekig - fotók