Aktuális

Kórházakat fest ki a Nevetnikék Alapítvány

Reim Károly

2019. április 14. vasárnap 09:30

Sokat köszönhetnek a Baranya megyei egészségügyi intézmények egy önkéntes szervezetnek. A Nevetnikék Alapítvány tagjai nemcsak jókedvre derítik a kicsiket, hanem falfestményeikkel elterelik a figyelmüket a betegségükről.

A Nevetnikék csapata körülbelül öt éve állt össze, de az alapítók már jó tíz éve önkénteskednek, és segítenek a beteg gyerekeken. Annak idején még csak ketten voltak, de az idő előrehaladtával folyamatosan duplázódtak, és most már negyven főből áll a stáb.

– Főként a Pécsi Gyermekklinikán tevékenykedünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük és felvidítsuk a beteg gyerekeket – meséli a Vasárnapi Borsnak az alapítvány vezetője, Kőműves Glória. – Sok jótékonysági rendezvényt szervezünk: kézműves foglalkozásokat, bábozásokat, játszunk az udvaron, bújócskázunk, mesélünk nekik, kifestjük a falakat, és így tovább. A legfontosabb célunk, hogy eltereljük a figyelmüket a betegségükről, így próbálva elősegíteni a gyógyulásukat.

Egy-egy tag általában heti egy foglalkozást vállal, ami kétórás. Fontos azonban, hogy az önkénteseket felkészítsék, ami két teljes hónapot vesz igénybe. Először a jelentkezési lapot kell kitölteni, majd egy tájékoztató következik. Utána jön a megfigyelő szakasz egy aktív önkéntes mellett. Aki kitart és komolyan gondolja, azt betanítják.

Egy ideig felügyelet mellett dolgozik, utána pedig már egyedül is foglalkozhat a gyerekekkel. A Nevetnikék Alapítvány munkáját annyira elismerik, hogy hetente érkeznek hozzájuk felkérések, és cégek, vállalatok is segítik a munkájukat – például a falfestéseknél.

– A falfestések esetén mindig biztosítunk egy festőkoordinátort az önkéntesek mellé. A különböző felfestett mesefigurák elterelik a gyerekek figyelmét, például az injekciónál nem a fájdalomra, hanem az ábrákra koncentrálnak. Kevésbé félnek és sírnak, mintha egy steril, fehér falat néznének – mondja Glória, majd hozzáteszi: egy szombati napon például tíz fő könnyű szerrel képes kifesteni egy kórházi kórtermet.

A Nevetnikék tagjai Szigetváron és Dombóváron is önkénteskedtek már, de számos megkeresést kaptak a megyehatáron túlról is, amelyeknek hamarosan szeretnének eleget tenni.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

ripost.hu

Nyomtalanul eltűnt a 15 éves Kinga – nagy erőkkel keresi a rendőrség

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

21 nap alatt is leszokhat a dohányzásról

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

mandiner.hu

Parlamenti önéletrajzával szemben a jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

origo.hu

Napi balfék: Balázs Klári is őt felügyeli!