Aktuális

Élő nyulat húsvétra? Nem biztos, hogy jó vége lesz

Bors

Létrehozva: 2019.04.17.

<p>Aranyosak, puhák, megbabonáz az orruk mozgása, és a húsvéti időszakban rendkívül megugrik a beszerzésük száma – utána pedig a kidobásuké.</p>

Amellett, hogy a nyuszik valóban aranyosak, csendesek és látszólag „igénytelen” állatok, megfelelő tartásukhoz olyan ismeret szükséges, melyről az esetek nagyobb részében egyáltalán nem tájékoztatnak, vagy ha mégis, sokszor tévesen. A húsvéti impulzusvásárlók jelentik a nyulak számára az egyik legnagyobb veszélyt.

Húsvét után

A BorsOnline az Első Nyúlmentő Alapítvány, röviden: Nyúlmentés egyik tagját, Meier Krisztinát kérdezte azokról a nyuszikról, akik húsvét környékén találnak új otthonra.

– Húsvét után pár hónappal megnő az utcára kitett nyuszik száma, de sajnos egész évben folyamatosan kerülnek be hozzánk megunt nyulak. Tavaly közel 200. Nincs konkrét menhelyünk, tagjainknál és ideiglenes befogadóinknál vannak az alapítványunkhoz bekerülő állatok, így könnyebb a későbbi szocializálásuk is – számolt be a tényekről Krisztina.

Mint megtudtuk, azokat a nyulakat, akik náluk kötnek ki, betegség esetén az egzotikus állatokkal foglalkozó orvosok segítségével meggyógyítják, beoltatják, ivartalanítják, majd biztosítják a megfelelő gazdihoz való kerülésüket. Azok a nyuszik, akik tartós betegségben szenvednek, a Nyúlmentésnél lábadoznak életük végéig.

Számolni kell a következményekkel

Nem túlzás kijelenteni, hogy amennyiben egy szülő úgy dönt, kisgyermekét meglepi egy hosszúfülű, ugrabugráló kisállattal, valójában önmagának vásárol több évre szóló felelősséget.

– Mivel a nyúl stresszérzékeny zsákmányállat, így inkább nyugodt, zajtól mentes környezet számára az ideális. Gyermekek mellett is lehet jól nyuszit tartani, de fontos, hogy az ne játékhelyettesítő legyen. Olvasni kell a viselkedéséből, és meg kell hagyni neki a lehetőséget, hogy visszahúzódjon, ha elég volt neki a közös időtöltés. Ha esetleg menekül, tilos üldözni. Olyankor üljünk le a földre nyugodtan, várjuk meg, hogy ő közeledjen. Így könnyebben össze lehet vele barátkozni – tanácsolta Krisztina.

A meglepetések

Sok olyan tulajdonságot visel magán egy nyúl, amit akár állatkedvelőként, akár kezdőként egyáltalán nem gondoltunk volna.

• A nyulak foga életük során megállás nélkül növekszik. Ennek következtében koptatásra van szükségük, melyet jobb esetben az egész napos szénázás megfelelően kielégít, ám megesik, hogy a kábel, a tapéta, a vakolat, a szegőléc, a ruhadarabok, a bútorok és gyakorlatilag bármi áldozattá válik.

• Gyomruk, bélrendszerük rendkívül érzékeny, a megfelelő étrend elhanyagolása, illetve egyetlen rossz falat miatt könnyedén elpusztulhatnak.

• Elég egy rossz, hirtelen, számunkra jelentéktelen, ám számukra végzetes mozdulat, és elbúcsúzhatunk tőle: a hátára fektetni például kifejezetten tilos!

• A sokk, a magány, de akár egy hirtelen jövő rosszkedv miatt is képesek nagyon rövid időn belül elpusztulni.

• Átlagosan 6-10 évig élnek, de volt már bőven példa tíz évnél idősebb nyuszikra is.

• Éjszakai állat, ezért nem lesz tekintettel gazdái pihenésére: kaparászhat, motoszkálhat, berendezéseit, ketrecét rághatja – habár képes felvenni környezete rutinját.

– Azt is fontos tudni, hogy nem minden nyúl aranyos. Ők haraphatnak, moroghatnak és támadhatnak is, mert a területüket védik. Ez a jelenség sokszor ivaréréskor jelentkezik, ezért erre megoldást jelenthet az ivartalanítás, de van, hogy egyszerűen a jellemük része – tette hozzá.

Ha mindenáron kell a nyuszi

Mindenki számára ott a lehetőség, hogy felelősségteljes gondozója, társa legyen egy nyúlnak. A fentiek tekintetében mindenesetre érdemes megfontolni a kisállat beszerzését, ugyanis tartásuk rengeteg szempontból sokkal bonyolultabb, mint az első ránézésre tűnik. A meggondolatlan lépés előtt érdemes számításba venni egy plüssállat beszerzését is, ám ha valóban hajlandóak vagyunk elkötelezni magunkat, bátran vessünk egy pillantást a menhelyen várakozó nyulakra is.

– Csak karantén után gazdisodhat egy nyuszi, így sikerül egy kicsit megismernünk a habitusukat, és „testre tudjuk szabni” az igényeket. Tudunk segíteni, ha valaki nyugodt, barátságos kedvencet szeretne, de akkor is szólunk, ha a kiválasztott nyúl „kezelhetetlen”, hogy ne otthon jöjjön a meglepetés. Mivel a bekerülő fülesek orvosnál is járnak, az egészségi állapotukról is tájékoztatjuk a leendő gazdikat – buzdít az örökbefogadásra Krisztina.

Akik tehát valóban szeretnék – lehetőleg a húsvét ellenére is – egy nyuszival bővíteni a családot, érdemes a Nyúlmentésnél körülnéznie, ugyanis egy kereskedéssel ellentétben itt megbízható forrásból juthat hozzá.

Az alapítvány honlapján is érdemes nézelődni, ugyanis részletes és pontos információk olvashatók a nyulak tartásához szükséges kezdő berendezésekről, a gondozásukról, az etetésükről, és az orvossal kapcsolatos tudnivalókról is.

A következmények

Végül pedig fontos szót ejteni arról, hogy mi történik akkor, ha valaki bevállalja a nyúltartást, majd ráébred, hogy mégsem kellett volna. Ha bármilyen oknál fogva az állattartó helyzete úgy hozza, hogy nyusziját nem tudja tovább gondozni, úgy mindenképpen forduljon a Nyúlmentéshez!

Egy nyúl (és minden gerinces állat) kidobása ugyanis a Btk. 244. § szerint az állatkínzás témakörébe tartozik, és két évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172886_auto_resized.jpg
origo.hu

Még egy helyben állni is nehéz a világ legmeredekebb utcáján - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714435216
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172789_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170096_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714435216
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173781_auto_resized.jpg
travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172631_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714435216
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú