Rendhagyó menü a Bazsalikomos kertből

Rendhagyó menü a Bazsalikomos kertből

menü
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 10. 12:00
Bors

Mentás zöldborsókrémleves

Elkészítés: 30 perc

Hozzávalók (4 főre):
1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 80 dkg fejtett zöldborsó, 15 friss borsmentalevél +4-5 levél a díszítéshez, negyed citrom leve, 2 dl tejszín, 1 evőkanál búzavirág, só, bors

Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a felhevített  vajon megfonnyasztjuk. A zöldborsót is hozzáadjuk, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami pont ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon, fedő alatt 15 percig főzzük. A mentát apróra vágjuk, a citrom levével együtt hozzákeverjük a leveshez, majd botmixerrel kissé darabosra pépesítjük. Belecsorgatjuk a tejszínt, még egyszer felforraljuk, majd levesszük a tűzről.

Friss mentalevéllel és búzavirággal megszórjuk a tetejét, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Reteklevél-főzelék kacsával

Elkészítés: 40 perc

Hozzávalók (4 főre): 3 szál újhagyma, 40 dkg reteklevél, 10 dkg metélőhagyma, 10 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, hagyma- és metélőhagyma-virág a díszítéshez, só, bors

A kacsához:  50 dkg kacsamell, 1 evőkanál majoránna, 3 evőkanál kacsazsír, só, bors

Elkészítés: Az újhagymát, a reteklevelet és a metélőhagymát megmossuk, feldaraboljuk. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk, az újhagymát rádobjuk, lefedve megpároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, sózzuk, borsozzuk és megfőzzük. Rádobjuk a reteklevelet és a metélőhagymát, ha kell, még adunk hozzá vizet, és botmixerrel összeturmixoljuk. Végül a tejszínt is belekeverjük, és közepes lángon további öt percig főzzük.

A kacsamellet szálirányra merőlegesen csíkokra vágjuk, majoránnával és sóval, borssal fűszerezzük. A kacsazsírt felmelegítjük, a kacsamellcsíkok minden oldalát megpirítjuk rajta. A főzelék tetejét hagyma- és metélőhagyma-virágokkal díszítjük, a kacsával tálaljuk.

Csalánpalacsinta bodzavirágos szamócaszósszal

Elkészítés: 60+35 perc

Hozzávalók (4 adag): 25-30 friss csalánlevél, 4 dl tej, 4 tojás, 40 dkg tönkölyliszt, csipet só, 4 dl szódavíz, 4 evőkanál kókuszolaj+a sütéshez

A szószhoz (5 dl):  4-5 frissen szedett bodzavirágfej, 40 dkg szamóca, 20 dkg méz 
1 narancs frissen facsart leve, 1 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés: A csalánleveleket turmixgépbe dobjuk, ráöntjük a tejet, és leturmixoljuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a csipet sót, és simára keverjük. Apránként belekeverjük a csalános tejet, a szódavizet, végül a kókuszolajat. Kiolajozott, forró palacsintasütőben egyenként kisütjük a palacsintákat.

A szószhoz a bodzavirágokat leszedjük a szárrészről. A szamócát megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, és apró kockákra vágjuk. Fazékba tesszük a hozzávalókat, alaposan elkeverjük, majd magas fokozaton, állandó kevergetés mellett  felforraljuk. 3-4 percig zubogva forrni hagyjuk. A tűzről levéve a tetején lévő habot eltávolítjuk, majd a palacsintával kínáljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.