Aktuális

Ezekre mindenképpen figyeljen, ha csirkemellet vásárol!

Bors

Létrehozva: 2019.02.04.

A csirke a leggyakrabban vásárolt hús hazánkban. Ön is nagyítóval nézi át például a csirkemellet mielőtt megveszi?

A tanyasi a legjobb

Viszonylag olcsó, könnyen hozzájuthatunk, és még finom is a csirkemell, ezért sokat is fogyasztunk belőle. Azonban nem mindegy, hogy honnan vásároljuk a friss húst.

– Egy nagyon jó vitamin-, ásványi anyag és állati fehérjeforrás, amire egyértelműen szüksége van a szervezetünknek. Arról azonban sokszor megfeledkezünk, hogy a nagyüzemben nevelt állatok nagyon gyorsan elérik a vágási súlyt, ami miatt veszítenek a gasztronómiai értékükből és – bár igaz, hogy még nem teljesen bizonyított – az egészségre gyakorolt hatásából is.

Tapasztalhatjuk is, hogy ezeknek már sokkal nagyobb a víztartalma – magyarázta Abonyi Orsolya dietetikus. Hozzátette, hogy sokkal jobb, ha inkább a tanyasi csirkét keressük a piacokon, mert ez az emberi szervezet számára is sokkal jobb lehet. A szakértő szerint a testünknek szüksége van a csirkére, de nem akkora mennyi­ségben, ahogy mostanában fogyasztjuk.

Ennyivel számoljon:

Tesco friss filé 1459 forint
Auchan tanyasi csirkemell 2999 forint
Príma filé 1690 forint
GRoby csomagolt csirkemell 1798 forint

Más állattal is kiváltható

Főleg a diétázók gondolják azt, hogy csak a csirke a legjobb választás, ha le akarják adni a pluszkilókat, pedig ez koránt sincs így. A dietetikus szerint bármilyen más hússal kiválthatjuk a csirkét, már csak azért is, mivel a változatosság az egyik legfontosabb, hogy a lehető legtöbb egészséges anyagot bevigyük a szervezetünkbe.

– Igaz, hogy a csirke elérhetőbb, de fontos, hogy ne csak ezt együk. Kiválthatjuk például pulykamellel is, de a sertéskaraj, vagy a szűzpecsenye is nyugodtan bekerülhet az étkezésünkbe. Ezek a húsok is ugyanolyan soványak, azonosan magas fehérjetartalommal bírnak, mint a csirke, így legalább változatosabb lesz az étkezésünk, ezáltal egészségesebb is – szögezte le.

Figyeljük a csíkokat!

Nincs olyan háziasszony, aki ne nézné meg alaposan a húst a boltban, mielőtt megvásárolná. Már egy kis apró gyanús foltnál is viszszatesszük a polcra a vákuumcsomagolt, vagy friss csirkét, bár a szakértő szerint nem kell félnünk, hiszen ellenőrzött húsokról van szó.

– Magyarországon, de a világ legtöbb országában is elképesztően komoly élelmiszer-biztonsági minőségellenőrzésen kell átesnie ezeknek a húsoknak, hogy a boltokba kikerüljenek, így különösképpen nem kell aggódni – magyarázta Csorbai Attila, a Magyar Baromfi Terméktanács igazgatója. Ezzel szemben viszont felröppent a hír, miszerint a fehér csíkos csirkemellet jobb kerülni, mivel a növekedési hormonok itt rakódnak le a húsban. Mások azt mondják, hogy mozgásra képtelen állat húsában jelenhetnek meg ezek a foltok. A kutatások e témában folyamatosak, gyakori az új információ, de tény, nem lehet eléggé óvatosnak lenni, ha bármit is veszünk. A kereskedők zömében persze bízhatunk.

Ehetjük a bőrét is

Gyakran mondják azt, hogy nem szabadna sokat ennünk a csirke bőréből, mivel magas vérnyomást és koleszterint okoz. Azonban a Baromfi Terméktanács igazgatója szerint a speciális diétát követők kivételével bárki elfogyaszthatja, sőt még jót is tesz a szervezetnek. Csorbai Attila a Borsnak azt mondta: ugyan nagyon magas a csirkebőr zsírtartalma, de egyes vitaminok és ásványi anyagok zsírban oldódnak, ezért a megfelelő hasznosuláshoz szükségünk van a bőrben található zsiradékra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek