Ezekre mindenképpen figyeljen, ha csirkemellet vásárol!

Ezekre mindenképpen figyeljen, ha csirkemellet vásárol!

hús
PUBLIKÁLÁS: 2019. február 04. 08:30
A csirke a leggyakrabban vásárolt hús hazánkban. Ön is nagyítóval nézi át például a csirkemellet mielőtt megveszi?
Bors

A tanyasi a legjobb

Viszonylag olcsó, könnyen hozzájuthatunk, és még finom is a csirkemell, ezért sokat is fogyasztunk belőle. Azonban nem mindegy, hogy honnan vásároljuk a friss húst.

– Egy nagyon jó vitamin-, ásványi anyag és állati fehérjeforrás, amire egyértelműen szüksége van a szervezetünknek. Arról azonban sokszor megfeledkezünk, hogy a nagyüzemben nevelt állatok nagyon gyorsan elérik a vágási súlyt, ami miatt veszítenek a gasztronómiai értékükből és – bár igaz, hogy még nem teljesen bizonyított – az egészségre gyakorolt hatásából is.

Tapasztalhatjuk is, hogy ezeknek már sokkal nagyobb a víztartalma – magyarázta Abonyi Orsolya dietetikus. Hozzátette, hogy sokkal jobb, ha inkább a tanyasi csirkét keressük a piacokon, mert ez az emberi szervezet számára is sokkal jobb lehet. A szakértő szerint a testünknek szüksége van a csirkére, de nem akkora mennyi­ségben, ahogy mostanában fogyasztjuk.

Ennyivel számoljon:

Tesco friss filé 1459 forint
Auchan tanyasi csirkemell 2999 forint
Príma filé 1690 forint
GRoby csomagolt csirkemell 1798 forint

Más állattal is kiváltható

Főleg a diétázók gondolják azt, hogy csak a csirke a legjobb választás, ha le akarják adni a pluszkilókat, pedig ez koránt sincs így. A dietetikus szerint bármilyen más hússal kiválthatjuk a csirkét, már csak azért is, mivel a változatosság az egyik legfontosabb, hogy a lehető legtöbb egészséges anyagot bevigyük a szervezetünkbe.

– Igaz, hogy a csirke elérhetőbb, de fontos, hogy ne csak ezt együk. Kiválthatjuk például pulykamellel is, de a sertéskaraj, vagy a szűzpecsenye is nyugodtan bekerülhet az étkezésünkbe. Ezek a húsok is ugyanolyan soványak, azonosan magas fehérjetartalommal bírnak, mint a csirke, így legalább változatosabb lesz az étkezésünk, ezáltal egészségesebb is – szögezte le.

Figyeljük a csíkokat!

Nincs olyan háziasszony, aki ne nézné meg alaposan a húst a boltban, mielőtt megvásárolná. Már egy kis apró gyanús foltnál is viszszatesszük a polcra a vákuumcsomagolt, vagy friss csirkét, bár a szakértő szerint nem kell félnünk, hiszen ellenőrzött húsokról van szó.

– Magyarországon, de a világ legtöbb országában is elképesztően komoly élelmiszer-biztonsági minőségellenőrzésen kell átesnie ezeknek a húsoknak, hogy a boltokba kikerüljenek, így különösképpen nem kell aggódni – magyarázta Csorbai Attila, a Magyar Baromfi Terméktanács igazgatója. Ezzel szemben viszont felröppent a hír, miszerint a fehér csíkos csirkemellet jobb kerülni, mivel a növekedési hormonok itt rakódnak le a húsban. Mások azt mondják, hogy mozgásra képtelen állat húsában jelenhetnek meg ezek a foltok. A kutatások e témában folyamatosak, gyakori az új információ, de tény, nem lehet eléggé óvatosnak lenni, ha bármit is veszünk. A kereskedők zömében persze bízhatunk.

Ehetjük a bőrét is

Gyakran mondják azt, hogy nem szabadna sokat ennünk a csirke bőréből, mivel magas vérnyomást és koleszterint okoz. Azonban a Baromfi Terméktanács igazgatója szerint a speciális diétát követők kivételével bárki elfogyaszthatja, sőt még jót is tesz a szervezetnek. Csorbai Attila a Borsnak azt mondta: ugyan nagyon magas a csirkebőr zsírtartalma, de egyes vitaminok és ásványi anyagok zsírban oldódnak, ezért a megfelelő hasznosuláshoz szükségünk van a bőrben található zsiradékra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.