Hiába lett kevesebb ételmérgezés Európában, továbbra sem valami különleges élelmiszerrel, hanem a hússal és a tojással okozzuk magunknak a legtöbb problémát. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság friss jelentése szerint az állatról emberre átterjedő megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti. Előbbiért többnyire a baromfihúsból készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt, illetve a nyers baromfi által szennyezett ételek felelősek. A szalmonelláért leginkább a nyers tojás vagy az „idegen” víz okolható.
„A tojás általában akkor okoz gondot, ha nyers tojást tartalmazó ételt eszünk, de sokszor a héja fertőzött. Így, ha nyers tojással akarunk dolgozni, vásárláskor figyeljünk oda, hogy teljesen ép, repedésektől menteset válasszunk! Illetve érdemes közvetlenül felhasználás előtt fertőtleníteni a héjat” – közölte a Bors megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih).
A húsnál is már a vásárláskor elkövetjük a hibát, ugyanis utoljára kellene a kosarunkba tenni. Ha egy-két órát hűtés nélkül tároljuk, eleve kockázatot vállalunk. Utána hiába hűtjük vissza, a kórokozókat ez már nem pusztítja el, sőt még a fagyasztást is túlélik, csak épp nem szaporodnak tovább. Az ételmaradékot pedig nem elég megmelegíteni, újra fel kell forralni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.