Azt rebesgetik, hogy a mostaninál még olcsóbb lesz a csirkehús, és szinte utánunk dobják majd a boltokban a most még átlagosan 1500 forint körüli mellhúst is. A szakértők viszont egészen mástól tartanak.
Több van, mint kellene
Nehéz évre számítanak a baromfival foglalkozó gazdák és vállalkozók, pedig eddig is nyomott árakon dolgoztak. A csirkehús ára most olyan szinten van, ami már nehezen elviselhető a termelőknek. Igaz, ebből nem sokat érzékelünk a boltokban. A kereskedőnek még az is megéri, ha 30–40 százalékkal olcsóbban adja a boltban a csirkét, ami pedig azt jelenti, hogy a termelőtől potom összegért veszi meg.
A túltermelésben nagy szerepe volt a két évvel ezelőtti madárinfluenzának és az afrikai sertéspestisnek. Utóbbi miatt a csirke egyfajta helyettesítő termékként állt elő, aminek viszont hosszú távú hatásai lesznek a baromfitermelésre is.
Előbb gyors árzuhanás jön
A Baromfi Terméktanács már sötét felhőket lát gyűlni a horizonton, és tart attól is, hogy mi lesz, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból. A magyar fogyasztásnak ugyanis majdnem a dupláját termelik meg itthon.
– Az Egyesült Királyságba rengeteg csirkehús érkezik hazánkból, de például Lengyelországból is. Ha ez a piac megszűnik, akkor a termelés nagy része egyszerűen rajta marad majd az országokon. Többféle kimenetel lehetséges, de ha itt marad a magyar csirke mintegy fele, az rövid úton előbb gyors árcsökkenést, majd újabb árnövekedést is okozhat, amivel a kisebb termelők hamar tönkremehetnek – mondta a Borsnak Csorbai Attila. A terméktanács igazgatója szerint mindez akár egy éven belül is megtörténhet, vagyis egyfajta pánik is kialakulhat a piacon.
Új piacot keresnek
A legrosszabb forgatókönyv szerint a britek, ha nem egyeznek meg a vámok kérdésében, az olyan mértékű áruhiányt eredményezne ott, hogy a világháborúk előtti szintre vetheti vissza a szigetországot. A brit terméktanács egyik tagjának szavai fejezik ki jól a helyzetet: „meg kell tanulnunk újra halászni és vadászni, ha enni akarunk adni a családunknak”. Ezt megerősíti a Nagy-Britannia szakértő is:
– A britek rengeteg élelmiszerben nem önellátóak, sőt a legtöbbet az unióból viszik be az országba. A friss saláta 90 százaléka, a paradicsom 80 százaléka és a gyümölcsök 70 százaléka nem helyi a boltokban. Ha nem állapodnak meg a vám kérdésében, az náluk is hatalmas áremelkedéssel járhat, ráadásul az is problémát jelent, hogy a friss áru csak ideig-óráig tud állni a határokon – magyarázta a Borsnak Gálik Zoltán.
A Corvinus Egyetem docense hozzátette: rengeteg terméknél 10–30 százalékos drágulásra lehet Nagy-Britanniában számítani. Ami a csirkehúst illeti, ott még érdekesebb a helyzet, mivel a britek „mellmániásak”, vagyis a többi csirkerészt ők maguk is külföldre viszik. A hosszú távú megoldás a szakértők szerint egyrészt a britek fogyasztási szokásainak megváltoztatása, másrészt, hogy az unióban termelt áruk be tudjanak törni az ázsiai piacokra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.