Otthon ülős vasárnapok: Póréhagymakrém-leves, sült oldalas és puding

Otthon ülős vasárnapok: Póréhagymakrém-leves, sült oldalas és puding

ebéd
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 13. 11:00
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata.
Bors

Nincs jobb annál, mint amikor a kiadós szánkózás után, bekuckózunk a meleg lakásba. Pontosabban úgy a legeslegjobb, ha közben forró levessel, szaftos hússal, ropogósra sült krumplival és remegős pudinggal kényeztetjük magunkat.

Leves: Póréhagyma-krémleves

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók (4 adag):
1 nagy póréhagyma
20 dkg krumpli
1,5 l csirkealaplé
20 dkg tejföl
1 kk só
½ kk őrölt bors
2 ek olaj
A tálaláshoz:
10 dkg reszelt sajt
1 ek snidling

Elkészítés: Az olajon dinszteljük meg a felkarikázott póréhagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott krumplit is. Engedjük fel az alaplével, sózzuk meg, és fedő alatt főzzük puhára. Keverjük hozzá a tejfölt, szórjuk bele a borsot is, és botmixerrel pürésítsük a levest. Tálaláskor kínáljunk hozzá reszelt sajtot és snidlinget is.

Vegetáriánus megoldás:Rakott padlizsán

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók (4 adag):
1 közepes padlizsán
2 nagy paradicsom
4 közepes krumpli
20 dkg mozarella sajt
20 dkg tejszín
1 tojás
1 tk só
1 kk őrölt bors
½ kk őrölt rozmaring
1 ek vaj

Elkészítés: Vajazzuk ki a sütőtálat. Az aljára terítsük a vékony szeletekre vágott krumplit, rá egy sor mozarellát. Egy sor vékonyra szelt padlizsán következik, majd újra mozarella, paradicsom és a tetejére újra padlizsán. Rétegenként sózzuk és fűszerezzük! A tejszínt keverjük el a tojással, és öntsük a tetejére. Szórjuk meg egy kevés morzsolt mozarellával, és 190 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percig. Frissen tálaljuk.

Főétel:Sült oldalas

Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók (8 adag):
1 kg sertésoldalas
1 fej fokhagyma 
½ kg mangalicazsír
A fűszersóhoz:
1 ek tengeri só
1 tk édes pirospaprika
1 kk csípős pirospaprika
1 tk őrölt kömény
1 kk őrölt fekete bors
3 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés: Összeállítjuk a fűszersót, az oldalasdarabokat bedörzsöljük vele, és egy órára hűtőbe tesszük. Majd tűzálló tálba rakjuk, mellészórjuk a megtisztított fokhagyma gerezdjeit, végül a darabolt zsírt, majd lefedve, 160 fokos sütőben lassan zsírjára sütjük (kb. két óra). A zsírban tárolva hetekig felhasz­nálható. Garantáltan megnyalja utána mind a tíz ujját.

Köret: Hasselback burgonya szalonnával

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók (4 adag):
4 közepes burgonya
10 dkg kockázott húsos szalonna
1 kk só
1 ek petrezselyemzöld
4 ek zsemlemorzsa

Elkészítés: A burgonyákat meghámozzuk, és 2 mm vastagon bevagdossuk (úgy, hogy az alsó 1 centin ne legyen bevágás, hogy egyben maradjon), és egy sütőtálba rendezzük. Megsózzuk, köré szórjuk a kockára vágott szalonnát, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük – az első 30 percre fedjük le, hogy ne égjen meg a teteje. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Desszert: Kókuszos csokipuding

Elkészítés idő: 30 perc + hűtés

Hozzávalók (6 adag):
10 dkg étcsokoládé
3 dkg kakaópor
5 dkg kókuszreszelék
6 dl kókusztej
10 dkg nádcukor 
4 tojássárgája
1 evőkanál tápiókaliszt

Elkészítés: Egy lábosban kétujjnyi vizet forralunk, majd takarékra véve a lángot gyöngyöztetjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként beleadagoljuk a keményítőt és a kakaóport, végül fokozatosan a kókusztejet. A vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, közben beleolvasztjuk az apró darabokra tört csokoládét is. Poharakba adagoljuk, és kihűtjük. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel.

Diétás tipp: Chiapuding

Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés

Hozzávalók
(4 adag):
4 púpozott evőkanál chiamag
3 ek méz
60 dkg görög joghurt
10 dkg friss gyümölcs a tetejére

Elkészítés: A joghurtot elkeverjük a chiamaggal és a mézzel. Po­harakba adagoljuk, és egy éj­szakára a hűtőbe tesszük. Friss gyümölccsel tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.