Többféle sertésrészből készül a jó hurka

Többféle sertésrészből készül a jó hurka

hurka
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 01. 13:30
Végre itt a december! Tudja, mit jelent ez? Itt a disznóvágás ideje! Ahány ház, annyi szokás, ha disznóságokról van szó, egyben azonban mindenki egyetért: pálinka legyen a házigazdánál!
Bors

Nyugodtan ehetjük!

Sokan azt gondolnák, hogy a diéta alatt kerülni kell a ser­tés ételeket, de Schobert Norbi megnyugtat: módjával mindent lehet enni, de a köretre figyelni kell. 

– Bár nem a szénhidrát a legelső, amire gondolnánk ez esetben, de egészségünk érdekében a húsok mellé például ne fehér kenyeret együnk, inkább Update fehér veknit, a rizs helyett pedig jobb választás a rizsszemtészta. Utóbbit még hurkába is tölthetjük. Egyébként minél többféle hús van a hurkában, annál jobb. Én bele szoktam még tenni a tüdőt, májat, szívet, fejhúst, és a tokaszalonnát is, de a hájról sem érdemes megfeledkezni. Amikor kész van, akkor tegyük bele langyos abálólébe és körülbelül 70–80 fokon főzzük negyedórán át, így lesz igazán finom – mondta a fitneszguru.

Sajtolt vérrel dúsítom

Bíró Lajos, a Buja Disznó étterem tulajdonosa szerint a minőségi alapanyag elengedhetetlen egy jó disznótorosnál. 

– A probléma általában ott kezdődik, hogy a házigazdák azt szeretnék, ha minden lenne a disznóból, viszont ez egy darab állatnál nem lehetséges. Nekem az egyik titkom az, hogy a véres hurkánál például veszek úgynevezett sajtolt vért, ezzel dúsítom, a májas hurkánál pedig a pluszmáj is elkél, azt is vehetünk akár külön.

Az arányok betartása is fontos. Száz kiló hurkánál én már csak egy kiló sót használok. A kolbásznál is lecsökkentettem a só mennyiségét és azt kell mondjam, hogy bevált. Az én kedvencem, ha a májas hurka és a füstölt kolbász egyszerre van kisütve, héjában sült krumplival.

Óvatosan a sózással!

A disznóvágást és a disznótorost Buday Péter szakács sem veti meg. Kérdésünkre, hogy melyik a kedvenc étele, egyszerű választ adott. 

– Egy ilyen állat rengeteg finomságot ad. Én például nagyon szeretem a köménymagos fajtákat, de ami leginkább a kedvencem, az a sütnivaló kolbász. A disznósajtot pedig inkább húsosabban készítem, csak kevés bőrkét teszek bele, de azon kívül a szív, nyelv és a lép mehet bele. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.