Aktuális

Túratipp a hétvégére: Másszunk fel a cseszneki várba!

Bors

Létrehozva: 2018.07.15.

<p>Mozduljon ki!</p>

Nem kell már hegymászó-tapasztalat ahhoz, hogy valaki kipróbálja, milyen följutni egy amúgy nehezen megközelíthető helyre. Kezdőként a legjobb a Bakony szívébe, Csesznek felé venni az irányt, hiszen itt építették ki hazánk első via ferratáit, azaz vasalt útjait. A beszédes név a hegyi túrázásnak azt a módját takarja, amikor a mászó nem kötéllel biztosítja magát, hanem egy előre ki­épített drótpálya mentén halad, szintén kiépített ka­paszkodók, támaszok segítségével a hegyen felfelé vagy vízszintesen, és magát ehhez a drótpályához rögzíti. 

A kezdőknek ideális az Ostromlók útja, ami 150 méter hosszú 50 méteres szintemelkedéssel. A Várpanoráma út már közepes nehézségű (180 m/50 m), ennek érdemesebb gyakorlottabb mászóként nekivágni, míg a Tálas Zoltán-emlékút (70 m/45 m) csak az edzett profiknak való. Hogy a gyerekek se maradjanak ki a mókából, arról a „Futrinka ucca” gondoskodik, igaz, felnőtt kísérő nélkül így sem ajánlott. Nem árt tudni, hogy a va­salt utakon mindenki saját felelősségére mászik, s kötelező felszerelés a sisak, beülő és energiaelnyelő, klettersteig-szett. Viszont nem fontos saját, bérelni is lehet.  Fontos megjegyezni, hogy a vasalt utakról letérni szigorúan tilos és életveszélyes!

Cseszneki via ferrata túravezetés: szombat és vasárnap 10 és 14 órakor, hétköznap előzetes egyeztetés alapján (Tel: +36-20/421-9945). Felszerelés is bérelhető itt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek