Aktuális

Biológiai csoda: hogy repült egy ponty a Tiszától Varsányig? - a Bors utánajárt

P. Zs.

Létrehozva: 2018.06.15.

Bár nincs szárnya, hozzávetőleg 130 kilométert repült egy egyedi pikkelymintázatú gigaponty két hazai tó között. A biológiai csoda magyarázata meglehetősen magyaros.

Forrás: MTI

Rekorder pontyot fogott ki két éve a Tisza-tóból egy horgász. Idén tavasszal pedig azzal szembesült, hogy a hal – egy fotó tanúsága szerint – egy dunavarsányi horgásztóban akadt horogra, holott a két víz között légvonalban csaknem 130 kilométer a távolság. Biztosan nem tévedésről van szó, ugyanis halálpontosan beazonosítható a hal. Nemcsak azért, mert a 31 kilós ponty az átlagosnál jóval nagyobbra nőtt, ami évtizedekig tartott neki, hanem mert a farok­úszójánál a pikkelyei egyedi mintát és színt öltöttek az idők során.

Horgászmágnes

Az utóbbi években gombamód megszaporodtak a „divattavak”: sokan nyitottak egy kis mesterséges „kacsaúsztatót”, amit természetes vizekből kifogott hallal töltöttek fel. A divathorgászoknak ezeken a partokon sokkal könnyebben jön a siker, természetes vizekből nem olyan egyszerű ki­fogni egy-egy szép példányt.

– Több tógazda is elmondta nekem, hogy ezt az ominózus pontyot felajánlották neki megvételre. Több százezer forintért kínálták lényegében, mint valami horgászmágnest. Ha egy-egy kapitális példány egy hobbitóba kerül, nagy keresletet tud generálni, három-négy napnyi horgászat ugyanis százezer forintba is kerülhet – magyarázta a Borsnak a már két évtizede pecázó Folytyik Zoltán, aki a másik típusú halbizniszről is beszélt: – So­kan hoznak be külföldről harcsát. Hűtőkocsikkal mennek a természetes vizekre, lehalásszák őket, s aztán eladják éttermekbe, boltokba, magánszemélyeknek a halat. Ezért az olaszországi Pó folyó környékén már kifejezetten utálják a magyar pecásokat, és már a helyi rendőrség is külön figyeli a magyar és román rendszámú autókat.

Élve sehová!

Miután Zoltán rábukkant a halra a neten még április elején, a szakértők is hosszasan vizsgálták az ő fotóján és a másikon szereplő pontyot, és megállapították, hogy egy és ugyanaz.

– Halgazdálkodási vízből horgászattal kifogott, harminc centi feletti halat nem lehet élve elszállítani, de vannak vizek, ahol még szigorúbb szabályok vannak érvényben. A horgász, ha nem engedi vissza a vízbe, csak saját fogyasztásra viheti el a kifogott halat, az kereskedelmi forgalomba nem hozható. Emiatt eljárás indult azzal kapcsolatban, hogy hogyan került a Pest megyei horgásztóba a hal – mondta a Borsnak Zsigmond Richárd, a Nébih Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

A hatóság a matuzsálemi korú ponty feketepiaci értékét nyolcszázezer forintban határozta meg. Hiszen egy ekkora halnak óriási a vonzereje a horgászok számára, mert egy életre szóló trófea lehet.

Ó mely sok hal…

De az is könnyen lehet, hogy az ügyben hiábavaló a büntetés: a kérdéses tó tulajdonosa azt írta a Facebookon, hogy nem fogja földhöz vágni a bírság, és több hasonló hala is van. Volt is már hasonló ügye, tetten is ér­ték, a büntetése pár százezer forint volt.

Szomorú, hogy sok természetes vízben szinte már nincs is hal (mert lehalászták őket), s közben a kis mesterséges tavakba kényszerítik őket, ahol szűkösebb az élettér és a táplálékforrás, emiatt könnyebben elpusztulhatnak. Ugyanakkor nincs olyan törvény, ami visszatartaná a „horgászmágnesbizniszben” utazókat, jelenleg ugyanis csak azért lehet felelősségre vonni valakit, hogy szabálytalanul elviszi a halat. Akkor néz ki csak keményebb büntetés, ha orgazdaságért kell felelnie.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174267_auto_resized.jpg
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714437909
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174455_auto_resized.png
metropol.hu

Kínos: a nagybeteg Katalin hercegné lebuktatta Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172789_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714437909
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714437909
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú