Aktuális

Az egészséges életmód is túlzásba vihető

Bors

Létrehozva: 2018.06.03.

Egyre többen odafigyelnek, milyen étel kerül az asztalukra. De mi van akkor, ha az egészségesnek hitt fogások számunkra mégsem megfelelőek? Vitányi Judit, a TV2 műsorvezetője egy betegség miatt tért át az egészséges táplálkozásra, ám kiderült, többet árt vele, mint használ.

Ha jót akarunk tenni a szervezetünkkel, és mindenből a teljes kiőrlésű, bio változatot választjuk, akkor sem biztos, hogy a kívánt eredményt érjük el. Ugyanez igaz a különböző alternatív tejekre, ami egyesek számára kifejezetten káros lehet. Sokan maguknak készítenek étrendet az internet segítségével, ami hosszú távon akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Hiánybetegség fenyeget

– Gyakran azt gondoljuk, minél kevesebbet eszünk valamiből, annál jobb, viszont a szervezetünknek mindenre szüksége van – kezdte a Vasárnapi Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus. – Könnyen okozhatunk magunknak hiánybetegségeket. Például, ha valaki kizárja az étrendjéből a tejtermékeket, akkor a fellépő kalciumhiány miatt évekkel később, főleg a nőknél, csontritkulás alakulhat ki. Ugyanez igaz a fogyókúrázókra is, mert ha átesünk a ló túloldalára és nem fedezzük az anyagcseréhez és a mindennapi élethez szükséges tápanyagokat, akkor egy idő után a szervezet nem lesz képes fenntartani saját magát. Ezért van az, hogy a diéta az elején még eredményes, aztán egy idő után megáll a fogyás, mert a szervezet úgymond „vészfunkcióra” kapcsol, hogy védje saját magát.

A szakember hozzátette: amennyiben levertnek érezzük magunkat, fáradékonyak vagyunk és sápadtak, akkor a szervezetünk már jelez, hogy nem bírja.

Ördögi körbe került a csinos televíziós

A TV2 hírolvasója, a fővárosba költözése után szembesült azzal, hogy pajzsmirigy-alulműködése van. Átalakította az egész életmódját, ám azt tapasztalta, nem használ.

– Miután kiderült a betegségem, rágörcsöltem a szuper egészséges és bio ételekre, mert azt gondoltam, hogy ez az, ami ilyenkor jót tesz a szervezetnek. A pajzsmirigy-alulműködés miatt több kiló is felszaladt rám, de lecsúszni már nem akart, miközben szörnyen fáradtnak és kedvetlennek éreztem magam. Volt egy pont, amikor teljesen összetörtem, már fogalmam sem volt, hogy mit ehetek és mit nem. Mindent próbáltam megvalósítani, amit az orvosom javasolt, de nem lett jobb a helyzet. Ez egy elkeserítő ördögi kör volt a részemről. Aztán rövidesen kiderült, hogy az étkezésemre nem kell életre-halálra menően odafigyelni, van a betegség kezelésének sokkal kevésbé megterhelő módjai is – magyarázta lapunknak Judit.

Dietetikus segített

A televíziós belátta, hogy ami más ember szervezetére egészségesen hat, az nála nem biztos, hogy beválik.

– Hiába szerelkeztem fel még magtejkészítő géppel is, kiderült, hogy számomra a magtejek nem is megfelelőek, sőt mindent összevetve még hizlalóak is. Ez nem volt jó hír, mert a pajzsmirigyprobléma megjelenésével jó pár pluszkiló rakódott rám, amik a rendszeres sport mellett sem akartak lecsúszni.

Végül egy dietetikus segített rajta a leletei alapján. Vagyis Judit példája is jól mutatja, hogy házi praktikák és innen-onnan hallott receptek helyett hosszú távon kifizetődőbb – s nem mellesleg egészségesebb – szakemberhez fordulni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180159_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714593014
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177983_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175766_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714593014
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174276_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714593014
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180309_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó