A krumplitól lesz igazi a szilvás gombóc

A krumplitól lesz igazi a szilvás gombóc

krumpli
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 30. 13:00
Aranyszínű, ropogós a külseje, omlós és szaftos a belseje – ilyen a tökéletes szilvás gombóc!
Bors

Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek. Nincs olyan ember, aki nemet tudna mondani egy tál porcukorral szórt meleg szilvás gombócnak. A régi hagyományos mellett már megjelent pár újszerű elkészítési mód, azonban még mindig azt valljuk: a megszokott a legjobb.

Prézli helyett dió

Gluténmentesen is finom

A túlérzékenyeknek is elkészíthetjük a finomságot rendes liszt helyett kukoricaliszttel és gluténmentes zsemlemorzsával, azonban utóbbit dióval vagy mákkal is helyettesíthetjük.

A sárga krumpli tökéletes az elkészítéshez, de amire figyelni kell, hogy a tészta semmiképp se legyen száraz, ha lehet, minél lágyabbra készítsük el, és jó sok tölteléket tegyünk bele, úgy az igazi – osztotta meg velünk a tapasztalatait Wossala Rozina sztárszakács, aki elmondta azt is, hogy prézli helyett diót használ.

– A megpucolt diót tepsiben megpirítom, majd ledarálom és összekeverem fahéjas cukorral. A forró vízből kiszedett gombócokat félrerakom egy picit, hogy ne vizesen hempergessem bele a keverékbe.

Mákkal bolondítsuk a tésztát

A sárga, szétfövő burgonyára esküszik az Ízes Élet háziasszonya, Mautner Zsófi is, viszont ő a tésztába is tesz egy kis turpisságot.

Lekvárt bele!

Ha bármi áron szilvás gombócot szeretnénk enni, de nincs gyümölcsünk, akkor a tavalyi lekvárt is felhasználhatjuk a tölteléknek. Ha szeretnénk újítani a hagyományos ízeken, akkor akár almát is tehetünk a közepére fahéjas cukorral.

– Nagyon sok múlik azon, hogy milyen típusú burgonyával készítjük. A piacokon általában lehet kapni Ella krumplit, ezzel a legjobb dolgozni. A szilvás gombóc, illetve a nudlik tésztájába mindig szoktam tenni egy pici zsiradékot, amitől nagyon finom, lágy lesz, de nyugodtan lehet olívaolajat is használni. Az én titkom, hogy száraz serpenyőben megpirított mákot teszek a tésztába. Ettől egyrészt nagyon jópofán fog kinézni, másrészt pedig illatosabb lesz a mák, mert felszabadulnak a magokból az illóolajok – világosítja fel a főzni vágyókat.

Ragacsos barna cukorral isteni

Lipták Orsolya séf elárulta, héjában főzi meg a krumplit.

– Hagyom kihűlni a krumplit, de nem szabad, hogy teljesen hideg legyen és megdermedjen, mert akkor nem lehet vele dolgozni. Összenyomom krumplinyomóval, megy bele a tojás, a zsír, a só és a liszt. Ha még meleg a krumpli, akkor több lisztet vesz fel, és ragacsos marad a tészta. Amikor már meg tudjuk fogni kézzel, akkor a legjobb! – magyarázta Orsolya a tésztagyúráshoz szükséges hozzávalókat. – A szil­va szerintem ak­kor zseniális, ha a ra­gacsos barna cukrot összekeverünk fahéjjal, bourbon vaníliával, egy kis sóval, és ezzel a keverékkel töltjük meg – árulta el a séf, aki 8-9 centis négyzetekre vágja a tésztát, majd miután feljöttek azok a víz tetejére, még két percig főzi. Orsolya a vajon pirított zsemlemorzsához barna cukrot és pirított mandulaforgácsot ad.

Recept

Egyszerűbben is készülhet

Tudta?

A sárga héjú burgonyának magas a keményítőtartalma, a könnyen szétfôvô fajták között tartják számon. Ezt a típust C betűvel jelölik a csomagoláson.

Hozzávalók:

75 milliliter olaj

2 dl víz

10 púpos evőkanál liszt

csipet só

2 darab tojás

szilva

fahéj

zsemlemorzsa

porcukor

Elkészítés: Az olajat és a vizet összeöntjük, majd felforraljuk, és hoz­zátesszük a lisztet. Addig kevergetjük, amíg a massza elválik az edény falától, majd hagyjuk kihűlni. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a csipetnyi sót, majd alaposan összedolgozzuk, és annyi lisztet teszünk még hozzá, hogy gyúrható állagú masszát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk, felkockázzuk, és a szokásos módon beletesszük a szilvát és a fahéjas cukrot, majd forrásban lévő vízben készre főzzük. A zsem­lemorzsát megpirítjuk, majd beleforgatjuk a gombócokat, és tálaljuk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.