Aktuális

120 ezret is zsebre vághat egy diák

Zs.V. 

2018. június 15. péntek 13:00

Két és fél hónapra csengetnek ki ma. Sok diák ilyenkor az egész nyári henyélés helyett munkát is vállal. Helyesen!

Az előrelátók, akiknek már van nyári munkája, még a lehető legjobb állásokat kaparinthatták meg. Azoknak, akik előbb pihennek egy-két hetet, s csak utána mocorognak, már csak a gyengébben fizetett lehetőségek jutnak. Rosszabb esetben már az sem.

Túljelentkezés

Tanév közben alig akad diák egy-egy munkára, nyáron azonban akár két-háromszoros túljelentkezés is lehet azokra a melókra, amik magasabban fizetnek és előnyös környezetben kell végezni őket. Tavaly a 16 év feletti nappali tagozatos tanulók 40 százaléka kereste meg magának a zsebpénzét. Jobb helyeken egy hónap alatt akár 110–120 ezer forintot is zsebre tehetnek azok, akik nem lustulják végig a nyarat. Sőt, ha okosan választanak, akár a szakmai jövőjüket is megalapozhatják a gyakorlattal.

Védernyő

Tudta?

A 25 év alatti, úgynevezett passzív hallgatók is vállalhatnak munkát, ha van érvényes diákigazolványuk, és az iskola igazolja a jogviszonyukat.

Érdemes tájékozódni a különböző diákmunka-szövetkezetekkel kapcsolatban. Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke szerint, ha biztosra akarunk menni, akkor a legjobb, ha olyan társaságot választunk, ami tagja a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének. Ezek ugyanis csak olyan munkát ajánlanak fel a fiataloknak, ahol megfelelő a munkakörnyezet, és biztosan odaadják a fizetést is.

– A diák így nem egyedül áll ki a munkaerőpiacra, kockáztatva a feketemunkát és az ezzel járó hátrányokat, hanem egy legálisan működő szövetkezet védernyője alatt – hangsúlyozza az elnök. Akik viszont mégis a maguk útját járják, azok is kössenek szerződést még kezdés előtt!

Csak, ami tetszik!

A 15. életévüket betöltött fiatalok is dolgozhatnak, de ők csak a szülők írásos engedélyével. Anélkül még egy évet várniuk kell, hogy munkát kapjanak.

– A napi 8 óra és a heti maximum 40 óra a kiskorúakra kötelezően érvényes, a felnőttek annyit dolgozhatnak, amennyit akarnak, akár éjszaka is, persze csak a fizikai lehetőségek határáig – mondja a Borsnak Majzik Nándor, a MELÓ-DIÁK cégvezetője. – Csak azt a munkát kell elvállalniuk a tanulóknak, amit szeretnének, nincs semmiféle kötelezettségük. A szerződésbe egyébként általában belefoglalják, hogy ha a diák nem jelenik meg a kiadott munkára, akkor pénzlevonással büntetik. Ez arra biztosíték, hogy biztosan elvégezzék a rájuk rótt feladatot, de a levonást mindig mérlegelik – teszi hozzá Majzik.

Be kell vallani

A szövetkezeteknek az is az előnye, hogy övék a felelősség, hogy a diák biztosan megkapja a pénzét, ugyanis azt nem közvetlenül a munkaadó utalja nekik, hanem a szövetkezet. Ha bármi probléma van, akkor a fiataloknak első körben a szövetkezeti mentorukat kell megkeresni, onnantól pedig a szervezet rendezi a dolgot a munkahellyel. Majzik Nándor azt tanácsolja, hogy olyan társaságot érdemes választani, amelynek már van múltja.

Mivel a diákmunka után nem vonnak le társadalombiztosítási járulékot, ez a kereset nem számít bele a későbbi nyugdíjba. Adókártyára viszont szükségük van a srácoknak, mert bevallást kell készíteni a NAV-nak egy egyszerű adatkitöltéssel. A szövetkezetek erre mindig figyelmeztetik is a diákmunkásokat, hogy ne felejtsék el a papírmunkát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157458_auto_resized.jpg
origo.hu

Egy apró topban fotózták Berki Mazsit, mindene kilátszik - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8908_resized.jpg?avcount=1664371209
origo.hu

Hamarosan fontos bejelentést tesz Orbán Viktor

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157277_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Szeméremsértés egy kispesti lépcsőházban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15156591_auto_resized.jpg
ripost.hu

Poloskariadó – Meglepő hírt közölt a magyar rovarkutató

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15158116_auto_resized.jpg
vg.hu

Leállítja az európai szállítást a Gazprom – kilőtt a gáz ára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8911_resized.jpg?avcount=1664371209
origo.hu

Döbbenet: egy válogatott futballista is nemi erőszak botrányba keveredett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8897_resized.jpg?avcount=1664371209
vg.hu

Mire érdemes odafigyelni a számlaválasztás során?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8901_resized.jpg?avcount=1664371209
origo.hu

Így látják a fenntarthatóságot a magyar kisvállalkozások

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157885_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Androidos a mobilod? Levonják a pénzedet, ha nem törlöd ezeket az alkalmazásokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15158645_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új hírek érkeztek a Gyürén vonat elé ugró 11 éves kislány állapotáról

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/hWKMQAeAPle6tZuB1RC8mwN_XvErsY12GHV08PudwcE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y0MzYyNDAyZTdiYjQyNTU5ZjNlMDM1NzBjOTk0MWI3.jpg
Baleset

Brutális tömegbaleset történt az M3-as autópályán, mentőhelikoptert riasztottak