Aktuális

105 éve rejtély, hová lett Gizella feje

V. Zs. 

2017. augusztus 20. vasárnap 14:30

<p>A szadista kéjgyilkos, Rumpf János egy elmegyógyintézetben nyerte el méltó büntetését. A nyomdász összesen három kislányt gyilkolt meg. </p>

Schwarcz Gizella és családja éppen a vasárnapi ebédhez készülődött budapesti, Visegrádi utcai lakásukban, amikor a lányt édesanyja elszalajtotta narancsot venni. A 12 éves Gizella meg is indult az első szóra, a szülők azonban ak­kor még nem sejtették, hogy gyermeküket soha többé nem látják élve.

Mindössze négy nappal azután, hogy 1912-ben első és egyben utolsó útján a Titanic elsüllyedt, fővárosunkban egy megcsonkított holttest felfedezése is borzolta a kedélyeket. A budakeszi erdőben egy fej és láb nélküli áldozat hevert, akit a ruházata alapján tudtak azonosítani a rendőrök. A néhány nappal korábban eltűnt Schwarcz Gizella volt.

A tettest a Krecsányi Kálmán detektívfőnök vezette nyomozócsoport viszonylag ha­mar azonosította, köszönhetően egy má­sik incidensnek, amelyről kiderült, összefügg a gyilkossággal.

Az elkövető egy Rumpf Já­nos (egyes ko­rabeli újságok szerint Rumpf Ádám) nevű nyomdász volt. A férfi egy – szintén a Visegrádi utcában található – nyomdában dolgozott, aho­vá a végzetes napon lecsalta Gizellát egy piros tojással, majd megölte. A rendőrök úgy sejtették, a fejet és a lábat azért vágta le, hogy a testet könnyebben tudja szállítani. Egyes hírek szerint a hidegvérű gyilkos villamosra szállva vitte el gyomorforgató csomagját az erdőbe, hogy ott elrejthesse. A levágott testrészek viszont so­sem kerültek elő.

Rumpffal kapcsolatban többeknek az tűnt fel, hogy vasárnap is járt a nyomdában, azt hazudva, hogy dolgozik. Ez a főnökének is gyanús lett, ráadá­sul a narancsokat is megtalálták a munkahelyen. A gyilkos érezte, hogy szorul a nyaka körül a hu­rok, így szó nélkül felmondott, majd menekülőre fogta a dolgot, s Münchenbe utazott.

A magyar nyomozók azonban utánaeredtek, s végül letartóztatták az egyre zavartabb férfit. Mint kiderült, Rumpfot a német hatóságok is keresték, mivel a gyanú szerint korábban ott is megölt egy 14 és egy 7 éves lányt. A gyilkost először hazahozták Budapestre, ám mindent tagadott. Miután visszavitték Münchenbe, elméje egyre inkább elborult, s végül elmegyógyintézetbe zárták. Éjszakánként a meggyilkolt áldozataival kapcsolatos víziók gyötörték egészen haláláig.

Amerikai visszhang

Az ügy és felgöngyölítésének híre még az Egyesült Államokba is eljutott. Krecsányi Kálmán a korszak sztárnyomozója volt, így nem meglepő, hogy munkájára a sajtó is kiemelt figyelmet fordított. Az USA-ban a Visegrádi utcai kéjgyilkosság egy időben tananyag is volt a New York-i rendőregyetemen – nyilatkozta a Borsnak Maróti Zsolt, az ujkor.hu rovatvezetője.

Mi történt még 1912-ben?

A Titanic áprilisi elsüllyedése mellett 1912-ben rendezték Stockholmban az ötödik nyári olimpiát, amelyen a magyarok három aranyérmet szereztek. 

Szintén ebben az évben zajlott a vérvörös csütörtök, amely során Budapesten munkások százezrei követelték az általános választójog bevezetését, a tüntetést azonban a rendőrök és a katonák brutális módon feloszlatták. 

De 1912-ben alakult meg a Kínai Köztársaság, illetve a Magyar Cserkészszövetség is.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

life.hu

Megszületett az egykori megasztáros énekesnő kisbabája: fotót is tett közzé a csöppségről

hirtv.hu

Nincs pénz tömegközlekedésre, de luxusbusz szállítja Miskolc polgármesterét

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

nemzetisport.hu

Vb 2022: Szalah vagy Mané biztosan kihagyja az idei világbajnokságot

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza

mandiner.hu

Spanyol és holland vadászgépek veszik át Bulgária légtere egy részének ellenőrzését

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

origo.hu

Vidám fazon és 5 literes fogyasztás: teszten a magyarok egyik új kedvence