Ezeket egye! 9 étel, ami fiatalít

Ezeket egye! 9 étel, ami fiatalít

étel
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 16. 15:00
Anry Soós Éva

Ne csak krémekre és szérumokra költsön, ha fiatalodni szeretne. Bizonyos élelmiszerek belülről ápolják a szépséget. Fogyasztásuk segít fiatalon tartani a bőrét és a haját. 

Az étrendünk közvetlenül befolyásolja, a megjelenésünket, és jelentős szerepet játszik abban, hogy milyen gyorsan öregszünk. Ha ezeket az ételeket rendsze­re­sen fogyasztjuk, akár éveket is letagadha­tunk.

Kávé

Sokan szidják, de a kutatók most azt tapasztalták, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztják, húsz százalékkal alacsonyabb a kockázata a rosszindulatú melanoma kialakulásának.

Paradicsom

A nyár kedvence. Tele van a likopinnal. Ez az anti­oxidáns-vegyület segít a bőrünket megvédeni az UV-károsodástól, ami az öregedés egyik előidézője. Persze nem helyettesíti a napfényvédő szereket.

Gránátalma

Ennek a csodagyümölcsnek apró bo­gyói tele vannak antioxidánsokkal, mint például a C-vitamin, amelyek megakadályozzák a finom  ráncok kialakulását és a bőr kiszáradását. Egy tanulmány megállapította, hogy a középkorú nőknél menopauza esetén pótolja az fitoösztrogént. Ez még nem minden: tartalmaz egy olyan anyagot, ami fokozza a kollagéntermelést, így a bőr feszes­ségét. 

Áfonya

Fokozza a ragyogást mint piros bogyós gyümölcs. Az  áfonya ellátja a szervezetünket C- és E-vitaminnal, ezenkívül antioxidánsokkal. A benne található flavonoidok erősítik a hajszálereket, ezáltal megakadályozzák az apró vörös kis foltok kialakulást. 

Tengeri halak

Gondolta volna, hogy a kagyló gyulladáscsökkentő? A tengeri halak magas cinktartalmuk miatt  segítenek megküzdeni a pattanásokkal is. Ráadásul a cink felgyorsítja a bőrsejtek megújulását. Ezért is sok táplálékkiegészítő készül tengeri élőlényekből. 

Kelkáposzta

Hosszú a lista, miért is olyan egészséges ez a leveles zöldség. K-vitamin-tartalma elősegíti az egészséges véralvadást, így az erek a szem körül nem okoznak sötét karikákat. Ha alacsony a szervezet vasszintje, a bőr sápadttá válik, így könnyebb észrevenni az ereket a bőr alatt – magyarázzák az orvosok. Előnyösebb ezt a zöldséget inkább nyersen, min főve fogyasztani.

Tojás

Jó forrása a B-vitamin-komplexnek és különféle aminosavaknak, amelyek a fehérjék építőkövei. Aki fehérjehiányban szenved, annak puha a körme. Egyen minél több tojást, és szép vastag körmei lesznek.

Dió

A benne található omega-3 zsírsavak, vagyis természetes olajok segítenek, hogy hidratált maradjon a haja. E-vitamin-tartalma pedig regenerálja a sérült hajhagymákat. Ez a titka az erős, csillogó tincseknek. Negyedcsészényi csonthéjas fogyasztása szükséges naponta. Mi több, a dió tele van rézzel, ami segít megőrizni a fogak természetes fehér színét.

Avokádó

Ez a gyümölcs nagyon magas olajsav- és omega-9-zsírsav-tartalma miatt segít megőrizni a bőr külső rétegének nedvességét és puhaságát.

Imádom a salátákat

– Igyekszem egészségesen enni, de a nagy rohanásban ez nem mindig jön össze – mondja Geszler Dorottya műsorvezető, pilatesedző.

– Laurával, a lányommal most van egy kedvenc fogásunk, amit gyakran készítünk. Ez egy saláta sok zöld levéllel, spenóttal, rukkolával, avokádóval, amit imádok. Teszünk bele feta sajtot meg egy kis pirított bacont is. Aztán nyakon ötjük mindenféle finom olajokkal, és megszórjuk magvakkal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.