Aktuális

Ezért jön rá a szapora az ideges emberre

Bors

2016. október 11. kedd 13:30

<p>Az érzelmek, a lélek és az emésztőrendszer elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. Emiatt alakulnak ki az emésztési zavarok, a puffadás vagy éppen az irritábilis bélszindróma.</p>

Forrás: Thinkstock

Egy német gasztroenterológus, dr. Emeran Mayer évekig foglalkozott a belek és az agy kapcsolatával. Sok éves kutatása alatt vizsgálta a táplálkozás és a hangulat összefüggéseit is. Úgy tartja, hogy az emésztőrendszer számára a legfontosabb a boldogság, a probiotikumok és a kevés stressz. A vizsgálatok azt is megmutatták, hogy azoknak az embe­reknek, akik kiegyensúlyozottan táplálkoztak és elegendő probiotikumot fogyasztottak, csökkent a stressz-szintjük is.

A bélrendszer a második agy

Sok oka van annak, hogy a beleket a második agynak is nevezik – mondta egy interjúban dr. Emeran. A bélrendszert 50-100 millió idegsejt szabályozza. Ha az összes sejt, amelyek a belekben dolgozik, összeadódnak, akkor ezek száma jelentősen meghaladja az agyban lévő sejtek számát.

Tükörképe a lelkiállapotnak

Mivel a belek és az agy szorosan összefüggenek, a belekre úgy lehet tekinteni, mint az érzelmeink tükörképére. Bármilyen érzelmi zavarunk van, ez azonnal érezhető ott is. Szinte az összes mentális betegség, például a szorongás vagy a depresszió, valamint számos neurológiai betegség, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór, össze vannak kötve különböző bélfunkciókkal, például a székrekedéssel, a hasmenéssel, a fokozott érzékenységgel, esetleg a bélflóra változásaival. 

A szeretet tényleg a gyomorban lakik?

Egy mondás szerint a szeretethez a gyomron keresztül vezet az út. Ezt azonban nem lehet tudományosan bizonyítani, bár megpróbálták. Egereken vizsgálták, hogy történik-e valamilyen szociális viselkedés az állatok közt etetés, illetve a bélflóra változásának hatására, de nem találtak ilyet.

Jeleket küldenek egymásnak 

A bélrendszerben van néhány jelzőmolekula, amelyek hatással lehetnek az érzelmeinkre. Ilyen például egy gyulladásos folyamat, amely akár depressziós tüneteket is kiválthat. A belekben is nagy mennyiségű szerotonin van, ami egy olyan hormon, amely fontos szerepet játszik az életfunkciókban, például az alvásban, éhségben vagy a mentális betegségekben. Mindezek a bélben található molekulák elérik az agyat, és befolyásolják az érzelmeket. 

Tudta?

 • A széklet súlyának 50 százalékát baktériumok teszik ki.
 • 100 000 000 000 000 (százbillió) baktérium él a vastagbélben.
 • A belek nagysága kiterítve akkora, akár egy 400 négyzetméteres nagyságú teniszpálya.
 • Az immunrendszer 80 százaléka a vastagbélben található.
 • A bél 8 méter hosszú.
 • A bélben több mint 20-féle hormon képződik.
 • Teljesen normális a napi 20 puki.
 • Az emészthetetlen ételek maradványainak kiválasztása akár 70 órán keresztül is tarthat.
 • Egy élet során körülbelül 30 tonna élelmiszer és több mint 50 000 liter folyadék megy keresztül a vastagbélen.

Hogyan reagálnak a stresszre?

Ez az egyik leginkább tanulmányozott része az agy-bél kapcsolatnak. Amikor stressz éri az agyat, jeleket küld a gyomorba, hogy lassítsa vagy gyorsítsa az emésztést. Ez serkenti a gyomorban lévő váladék és gyomorsav tartalmát és csökkenti a vér áramlását a belekben. A stressz közvetlen hatással van a viselkedésre is a stresszhormonon keresztül. A stressz növeli az érzékenységet a belekben, még az olyan normál ingerekre is, mint az élelmiszer. Emiatt összehúzódások, tágulások jönnek létre, melynek tünetei puffadás vagy hasfájás, de akár hirtelen jövő székelési inger is lehet. 

Hogyan lehet ezt kezelni?

A legjobb módszer az összetett megközelítés, ami egyszerre célozza az agyat, a beleket és a mikrobákat. Attól függően, hogy milyen súlyos és mi okozza a bajt, akár pszichológiai kezeléssel is kombinálni kell a terápiát. A gyógyszeres kezelés mellett ajánlott elsajátítani néhány stresszcsökkentő technikát is. 

Ez javítja a belek állapotát

 • Lényeges az étel alapos megrágása. Egy darab rosszul megrágott, nagyobb darabokban lenyelt hús emésztése akár nyolc-tíz órát is tarthat, míg a pépesre rágott falaté ennél jóval rövidebb ideig tart.
 • Az étkezést mindig akkor kell abbahagyni, mikor már egy enyhe jóllakottságérzésünk van, az ezután lenyelt falat megterheli a gyomrot.
 • Csak akkor egyen, amikor éhes, ne amikor a szeme kívánja!
 • A vacsora és a lefekvés között legalább három óra teljen el!

További cikkek

Népszavazás

A baloldali Political Capital szerint Karácsony és a baloldal össze-vissza beszél

Tragédia

Négymilliárdos kártérítést követelnek a Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói

Ez is érdekelhet

vg.hu

Oroszország szerint a NATO-nak Romániát és Bulgáriát is el kéne hagynia

888.hu

Házkutatások sora Cseh Katalinék ügyében

life.hu

Kigúnyolta Kulcsár Edina és G.w.M. kapcsolatát az egykori villalakó: durván megfenyegette a zenész testvére

vg.hu

Hatalmas pofont kapott a Netflix

bama.hu

Kattant a bilincs: ismét baranyai dílerekre akadtak a rendőrök

origo.hu

Ma van a Magyar Informatika Napja

nemzetisport.hu

A Paks a Poolnál és a Citynél is többet lő – NB I kontra topligák

vg.hu

Az omikron ellen is működhet az új francia oltás

kemma.hu

Helyszíni fotók: rommá törtek a kocsik a tatabányai halálos balesetben

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

life.hu

"Milyen rúzst használsz, Norbika?" - Támadják a kommentelők Schobert Norbit: fotó

origo.hu

Ügyesen feltette a BMW-s a hóláncot, csak azt nem találta el, melyik kerékre kellett volna