Aktuális

Kétféle kerítés épül a magyar-szerb határon

Bors

2015. július 21. kedd 19:46

Kétféle kerítéssel próbálja majd útját állni a menekülteknek a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a könnyen átjárható szakaszokon csaknem négyméteres kerítést építenek.

A horganyzott kerítést a föld alatt másfél, míg a föld felett három méter magasan húzzák fel a szerb-magyar határtól 2,5 méterre. A határzár tetejére pedig egy 70 centiméteres, az MTI szerint úgynevezett NATO-drót is kerül.

A csaknem 30-40 kilométernyi, ember által nehezebben járható szakaszon egyszerűbb kerítést építenek, valószínűleg pengés drótot.

A kisajátított területekért pedig fizetni fog az állam, négyzetméterenként 160 forintot. Összesen 100 hektárról van szó. Lázár szerint a menekültek persze továbbra is beléphetnek, de csak az ajtókon.

Közben a Délmagyar kiderítette, hogy az érintett települések, Ásotthalom, Tiszasziget, Röszke és Mórahalom önkormányzatait sem tájékoztatták még a határzárról. A lap információi szerint augusztus 3-án kezdik el a magyar-szerb ideiglenes határzár végleges felhúzását egyszerre 12 helyszínen, ahol egyidejűleg 900 ember dolgozik majd az építésén.

Az illegális határátlépôk száma Lázár János szerint emelkedik, idén akár 300 ezerre is nőhet azok száma, akik Magyarországon keresztül lépnének be az EU-ba. Ősszel emiatt módosítják a törvényeket, az illegális határátlépés a jövőben nem szabálysértés, hanem bűncselekmény lesz.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet