Jerry Toth több év alatt fejlesztette tökélyre a To’akot. Viszik is, mint a cukrot.
Döbbenetes áron, 260 dollárért (70 ezer forint) mérik a világ legdrágább csokoládéját, az 50 grammos To’akot, mely rekordgyorsasággal fogy. A ritka ecuadori kakaóbabból és nádcukorból készült finomságról áradoznak a szakértők. A finomság a magyar származású Jerry Toth nevéhez fűződik.
– Jó napot kívánok! – köszön magyarul lapunk munkatársának a Chicagóban diplomázott Toth, aki egy esőerdőkre fókuszáló természetvédelmi alapítvány vezetőjeként ismerhette meg Ecuador egy különleges kakaótartományát. Olyan elszántan vetette bele magát a csokoládékészítés megismerésébe, mint saját gyökerei felkutatásába.
– A dédszüleim még az 1900-as évek elején vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Nemrég sikerült rábukkannom a rokonaimra Mándokon. Két éve csodás időt töltöttem ott. Bár nem beszélek magyarul, büszke vagyok a származásomra, s egy nap majd szeretném a gyerekeimet Budapestre küldeni, hogy magyarul tanuljanak – árulja el a Borsnak a világ legdrágább csokoládéjának megalkotója. Az 574 darab mestermű több mint fele már gazdára talált.