Sok férfi szeret főzni. Amikor azonban az ártalmatlan, sőt családbarát hobbi már több, mint szenvedély, akkor beszélünk gasztroszexualitásról. De mi is a konyhai eszközök, illetve a sütés-főzés túlfokozott szeretete?
Egy online enciklopédia, az Urban Dictionary szerint a férfiak ama tulajdonsága, hogy a tűzhely körüli „normális” segítségen túl kifejezetten a főzéssel foglalkoznak, jelenti a gasztroszexualitást. Egy idő után a főzőcskézés hobbivá, majd szenvedéllyé válik, amellyel szeretnék lenyűgözni a barátokat és a partnerüket.
Maga a – bizonyos iróniát tartalmazó – gasztroszexualitás szó két részből áll. Egyrészt a gasztronómiából: a férfiak nem csupán a klasszikus házi kosztot akarják feltálalni, hanem a profi szakácsok főztjének minőségét szeretnék elérni. A lényeg persze, hogy otthon maguk készítsék el az ételkülönlegességeket. Másrészt a szexualitásból: az étel a szájpadlás erotikája, érzéki öröme, ami minden esetben egyfajta szexuális feszültséget vált ki.
De hol a határ a főzés és a gasztroszexualitás között? Nos, a döntő különbség: aki egyszerűen csak azért főz, hogy táplálkozzon, avagy betartsa a diétás programját, annak nem sok köze van a gasztroszexualitáshoz. Jó példa erre a sárgarépa: nem elég csak meghámozni és megfőzni, hogy vitaminhoz jussanak, mert ez még magában csupán főzés. Aki viszont kiszárítja a sárgarépát, hogy port készítsen belőle, vagy vékony csíkokra vágva levesbetétnek fritírozza, az már valószínűleg közel áll a gasztroszexualitáshoz.
Lássuk, hogyan alakult ki e tendencia! A konyhák az elmúlt évtizedekben egyre elhagyatottabbakká váltak, mert a nők mind több munkát vállalnak. A férfiak viszont felismerték, hogy a főzés jó dolog, és csodás élmény a feleség és a gyerekek kulináris kényeztetése. A főzés társadalmilag is hasznos és praktikus hobbi. Evés közben az emberek a főzésről szóló történetek mesélése közben gyorsabban kezdenek beszélgetésbe, mint például a pókerklubbal tett legutóbbi kirándulás élményeivel.
A kockázat abban a pillanatban elkezd növekedni, mikor a férfiak elhagyják a mama főztjét. Mikor a halrudacskák sütésének és a ravioli kifőzésének fázisa véget ér, rájönnek, jól jön ki a partnernél, ha főzni is tudnak. Aztán a végén felébred bennük az ambíció. Egy tanulmány szerint a gasztroszexualitás főként a 25-44 éves férfiak körében alakul ki, akik a főzéstudományukkal le akarják nyűgözni a kulináris partnerüket.
No, de a főzés jobb, mint a szex? Nem, a főzés maga a „szex”! A gasztroszexuálisok számára a kettő összetartozik. A valódi hozzáértőknek nem szükséges kimutatni a tudásukat. Élvezkedni és hallgatni – ez az ágyban éppúgy érvényes, mint az asztal mellett. Egy gasztroszexuális olyan szenvedéllyel tudja megérinteni a marhahúst vagy a ropogós kenyeret, mintha a partnerét simogatná. Csakhogy – amint a szexben – a gasztroszexuális téren történő „kielégülés” hosszú távon nem elég. A gyakorlatban ez azt jelenti: legfeljebb maguknak főznek néhány dolgot, amivel aztán később nagyobb társaság előtt is villoghatnak.
Ha valaki nem ismer mértéket, s például mindig büdösnek találja a főtt hal fejét, avagy amikor folyamatosan üres a családi kassza a drága berendezések beszerzésétől, az bizony vitákhoz vezethet. Azonban a gasztroszexualitás pozitív hatással bírhat a kapcsolatra, mivel a férfiak és a nők evés közben gyakrabban találkoznak, és újra elmélyíthetik a kapcsolatukat. A legtöbb nő is egy teljesen új képet kap főzőcskéző partneréről, ahogy például archaikusan feni a kést vagy kedvesen díszíti a tányért – ezt a kombinációt sok hölgy találja vonzónak.
A gasztroszexualitás emellett felébreszti az ambíciót és a műszaki kreativitást. Bebizonyítani, hogy olcsóbb eszközökkel és okos fejjel is lehet minőséget teremteni. Nem azon múlik, hogy drága konyhai eszközökkel dicsekedhetnek. Ha kétségeik lennének, próbálkozzanak egy botmixerrel és két jó késsel! Ugyanazt az eredményt érik el.
1. Több pénzt költ élelmiszerekre és konyhai kellékekre, mint bármi más hobbira.
2. Átrendezi a pincét, hogy hely jusson a hetente akár csak egyszer használt eszközöknek, mint például a jégkásakészítő-gép.
3. A konyha egyre inkább hasonlít egy laboratóriumra.
4. Meg tud főzni egy pudingot anélkül, hogy fel kellene nyitnia egy pudingporos tasakot.
5. Bár alkalmazza a molekuláris konyhaművészetet, mégsem beszél róla, hiszen ez annyira magától értetődik…
6. Éjjel-nappal lassú tűzön főnek a hozzávalók a gáztűzhelyen, és szüksége van további főzőlapokra.
7. Önként kiüríti a szemetest, s a főzés végén úgy csillog minden, mint egy profi konyhában, s persze minden készülék visszakerül a helyére.
8. Az utolsó „apró” karácsonyi kívánsága az, hogy névre szóló, kézzel hímzett kötényt kapjon.
9. Kedvenc mondata: „A leghíresebb szakácsok a világon mind férfiak…”
10. A kés nyelét a kezéhez formáztatja, mondván, hogy csak profi eszközökkel érdemes dolgozni.
11. Állítja: „Élelmet csak közvetlen a termelőtől érdemes vásárolni…”
12. Külföldi kirándulások, nyaralások előtt a Michelin-csillagos éttermek alapján tervezi az utazást.
A férfiakra általánosságban érvényes, hogy mindent vagy semmit. A főzésben aztán alaposan kiélhetik minden szenvedélyüket, hiszen:
– a főztjükkel lenyűgözhetnek másokat;
– a kísérletezést szórakoztató játékként élik meg;
– a tűzhely mellett jó benyomást keltenek, ennek ellenére továbbra is megőrzik a férfiasságukat;
– kiélhetik a tökéletességre irányuló szenvedélyüket;
– egyre újabb és újabb technikai „játékszereket” fedezhetnek fel;
– a drága high-tech konyhával több elismerést zsebelhetnek be, mint akár egy sportkocsival.