Aktuális

Orbán Viktor napi három órát alszik

Létrehozva: 2013.11.21.

A kormányfő naponta mindössze három órát alszik – árulta el a Fidesz szóvivője. A Bors már korábban is írt a miniszterelnök furcsa alvási szokásáról. A lapunk által megkérdezett orvos szerint vannak ilyen emberek.

Extra keveset alszik Orbán Viktor. Legalábbis a Fidesz szóvivője, Hoppál Péter szerint, aki a Nol TV-nek adott interjújában árulta el, hogy a kormányfő nem sok időt fordít alvásra. – Ahogy Orbán Viktort látom, hogy három-négy órát alszik, ez a habitus minket is erősít (…), hogy nem szabad csüggedni, hogy harcolni és keményen dolgozni kell, különben nem lesz eredménye – mondta Hoppál.

Szijjártó Péter 2010-ben, még a miniszterelnök szóvivőjeként árulta el a Borsnak, hogy Orbán az akkori azerbajdzsáni látogatása során alig öt órát aludt, de egyébként otthon sem alszik sokkal többet, így szervezete már hozzászokott.

A lapunk által megkérdezett, nevüket nem vállaló fideszes források is arról számoltak be, hogy a miniszterelnök igen kemény tempót diktál, szinte alig pihen. November elején Orbán a Magyar Állandó Értekezlet ülésén is részt vett, akkor beszédét – úgy tűnt – kissé fáradtan adta elő, mondandója elején az orrnyergét szorította ujjaival. Ezt leszámítva viszont nem látványos az elenyésző alvásidő. Nem is csoda, hiszen a Bors által megkérdezett háziorvos, dr. Kalcakosz Szofia szerint vannak olyan emberek, akiknek genetikailag nincs szükségük sok alvásra.

– Az emberek átlagos alvásigénye hét-nyolc óra naponta. Ennyi kell ahhoz, hogy a testünk teljesen feltöltődjön. Ettől persze lehetnek eltérések, még akár annyira is, hogy valaki megelégedjen naponta három órával. Ilyenkor két eset lehetséges. Habár ennyi idő alatt is lehet teljes értékűen aludni – azaz végbemegy egy mélyalvásfázis –, a keveset alvó emberek többsége vagy hétvégenként pótolja be az elmaradását, vagy genetikailag nem igényel többet.

Utóbbiak között számos professzort ismerek, aki alig alszik két-három órát, éjjel is dolgozik. Nekik szerek sem kellenek az ébren maradáshoz, a kávé csak lemerítené őket – magyarázta a doktornő.

Cameron szeret lustulni

A politikusok között is igencsak eltérő alvásszokásokat lehet megfigyelni. Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő például sokszor eldicsekedett azzal: neki bizony két óra alvás is elég ahhoz, hogy csúcsformában legyen. No persze, annyi szexparti mellett nem is maradt volna sok ideje a pihenésre. A másik véglet David Cameron brit miniszterelnök, aki viszont imád lustálkodni, és szinte bárhol, bármikor képes aludni.

Néhány hónapja még sógornője esküvőjén is elaludt. Barack Obama amerikai elnök a hírek szerint mindennap hajnali egykor fekszik, hétkor pedig kel. Mivel utálja az ébresztőórákat, a Fehér Ház egyik titkárának kell őt minden reggel telefonon ébresztenie. Ha elsőre nem veszi fel, akkor tovább kell próbálkoznia.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek