Aktuális

Sokkoló: hagyták a Tiszába fulladni a gyerekeket

Bors

Létrehozva: 2013.09.06.

Egy több országot érintő, négy éve folyó nyomozás végére tett pontot a rendőrség, befejezték a vizsgálatot a 2009. október 14-én történt tragédia ügyében, amikor 15 migráns - köztük gyerekek - veszett a Tiszába.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a napokban fejezte be annak a bűncselekménynek a nyomozását, amelyben 15 migráns személy vesztette életét, amikor a Tiszán keresztül Szerbiából illegálisan Magyarország területére akarták csempészni őket - jelentette be az ORFK kommunikációs irodája.

A rendőrség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt folytatott nyomozást T. Krizsan albán nemzetiségű, szlovák állampolgár, valamint T. Nandor szerb állampolgár ellen.

2009. október 14-ről 15-re virradó éjszaka 18 illegális migránsból 15 ember - köztük gyerekek - fulladtak bele a Tiszába, amikor Szeged térségében csónakjuk felborult, amint a folyón keresztül Szerbiából Magyarországra csempészték őket.

Az NNI munkatársai szoros együttműködést folytattak a koszovói és a szerb társhatóságokkal, és a tragikus utaztatást megszervező embercsempész hálózat szinte minden tagját elfogták. A hatékony felderítés érdekében több alkalommal tartottak műveleti találkozókat a szerb, koszovói, valamint a magyar hatóságok. A párhuzamosan folytatott nyomozások adatai alapján pontosan sikerült rekonstruálni az elkövetés folyamatát.

A bűncselekmény elkövetéséért felelős bűnszervezet tagjai a 18 koszovói állampolgárt Koszovóból először Szerbia területére, innen tovább a szerb-magyar határ szerb oldalán lévő pihentető helyre (Subotika) szállították, majd a Tisza szerb oldalán lévő csónakhoz kísérték őket.

A nyomozást, elemző munkát a Koszovóban és Szerbiában végrehajtott kihallgatások adatai is segítették, amelynek eredményeként a magyar hatóságok látókörébe került két férfi, akik a 15 ember halálával végződő csempészést megszervezték. A Szerbiában folytatott nyomozásban 11 személyt vontak eljárás alá, akik a migránsok Koszovótól magyar határig történő szállításában, valamint elszállásolásában működtek közre. Koszovóban 8 főt ítéltek el, akik a nyugat-európai országokba illegálisan eljutni szándékozó személyek – köztük családok – kiutazását előkészítették, tettestársaikkal azt megszervezték.

A fentiek alapján gyanúsítottként került kihallgatásra a más bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott jogerős büntetését töltő T. Nandor, aki a koszovói állampolgárokat a Tisza magyar oldalán várta és szállította volna őket tovább, valamint egy nemzetközi elfogató parancs alapján 2013. január 29-én a szlovák szervek által elfogott, majd később a magyar hatóságoknak kiadott T. Krizsan, aki a gyanú szerint Svájcból szervezete meg az illegális migránsok csempészését.

A két férfival szemben lefolytatott nyomozás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte és vádemelési javaslattal 2013. szeptember 03-án megküldte a Szegedi Járási Ügyészségnek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek