Aktuális

3 milliószor mérgez az étel

S. D.

Létrehozva: 2013.08.02.

A halálos kínai tejpor és a németországi fertőző csíra okozta botrányra reagálva tízéves tervet dolgoztak ki az élelmiszerek biztonságának garantálására. Évente hárommillió magyar kap ételfertőzést.

Sokan nem fordulnak egy kis hasfájás miatt orvoshoz, de becslések szerint Magyarországon évente hárommillió ember szenved kisebb-nagyobb ételmérgezést.

Tegnap megjelent a kormányzati honlapon egy tíz évre szóló élelmiszer-biztonsági stratégia. Ezt azzal indokolták, hogy „a nemzetgazdaságnak az ilyen jellegű megbetegedések évente akár több százmilliárd forint terhet jelenthetnek”.

E betegségek jelentős része egyébként helyes vásárlási szokásokkal, konyhatechnikával megelőzhető lenne.

– Különösen a nagy hőség veszélyes – tette hozzá dr. Bense Tamás háziorvos. –  Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mossunk meg folyó vízben. A háziasszonyok, de az éttermek is gyakran úgy gondolják, hűtőben nem romlik meg az étel, jó lesz az még holnap. Ám hőségben nagyon gyorsan megindul a bomlás, ilyenkor csak frisset fogyasszunk! Az ételekben nagy csíraszámban találhatók olyan kórokozók, amelyek hasmenést vagy hányást eredményezhetnek. Ezek jó időben gyorsan szaporodnak, és minél tovább tartogatják az ételt, annál több baktérium lesz benne.

Bense aláhúzta: a gyerekeknek adott bébiétel is veszélyes, ha nem frissen fogyasztják. A nyári időszakban ráadásul egy hasmenéses, hányásos fertőzés okozta kiszáradás akár halálos is lehet. 

Megmutatják, hogyan vigyázzunk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberi ezen a hétvégén, augusztus 2. és 4. között Budapesten a Váci úti Tescóban szakembereik segítségével bemutatják, hogy még mire kell odafigyelni a vásárlások és az ételek elkészítése során annak érdekében, hogy biztosan ne történjen baj.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek