Aktuális

Hosszan tartó betegség után elhunyt Horn Gyula

Bors

2013. június 19. szerda 20:01

Meghalt Horn Gyula. Magyarország egykori miniszterelnöke 81 éves korában, hosszú betegség után hunyt el a Honvédkórházban.

Az MTI információi szerint elhunyt a volt miniszterelnök. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő exkormányfő az elmúlt időszakban már nem sokat kommunikált a külvilággal. Az utolsó időben csak legközelebbi hozzátartozói látogatták, mert családja kérésére egykori párttársai, barátai már évek óta nem jártak betegágyánál.

Horn Budapesten, a Honvédkórház kiemelt részlegében, egy kétágyas szobában egye­dül la­kott közel hat éve. Az 1994–1998 között miniszterelnöki posztot betöltő Horn Gyula utolsó nyilvános szereplése születésnapjához kötődik: 2007 júliusában fogadást rendeztek a tiszteletére, a meghívottak között volt Mihail Gorbacsov, az SZKP utolsó főtitkára is.

Mint emlékezetes, Horn is felszólalt, beszédében pedig Sólyom László államfőnek szólt be. Sólyom ugyanis aggályosnak tartotta a szocialista politikus kitüntetését, amelyet így nem is kapott meg. Horn két hónap múlva került kórházba.

A politikus pályája

- 1932. július 5-én született, Budapesten.
- 1956-tól az MSZMP tagja.
- 1954–1959 pénzügyminisztériumi főelőadó.
- Az 1960-as években Szófiában és Belgrádban diplomata.
- 1969–1985-ig az MSZMP KB külügyi osztályának munkatársa.
- 1985–1989 külügyi államtitkár.
- 1989–1990 külügyminiszter.
- 1990–2010 az Országgyűlés tagja.
- 1994–1998 miniszterelnök.
- 2007 szeptemberében kórházba került, azóta nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Így búcsúznak tőle a politikusok:

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja részvétét fejezi ki Horn Gyula családjának, valamint az MSZP vezetőinek és tagjainak, hiszen Horn Gyula nem csak Magyarország miniszterelnöke, hanem a szocialista párt meghatározó személyisége is volt – közölte a Fidesz-frakció szerdán.

Horn Gyula a rendszerváltozás utáni Magyarország egyik legjelentősebb személyisége volt, és a korszak azon kevés politikusai közé tartozik, akiknek a neve vélhetően megmarad a magyar történelemben – így reagált a volt miniszterelnök halálhírére Schiffer András, az LMP társelnöke.

Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető így emlékezik Horn Gyulára honlapján. "Mély fájdalommal értesültem Horn Gyula haláláról. A Magyar Szocialista Párt minden tagja és támogatója nevében ezúton is őszinte együttérzésemet fejezem ki halála miatt. A modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnökét, Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökét, Európa pedig a rendszerváltás egyik legnagyobb hatású alakítóját veszítette el. Horn Gyula még külügyminiszterként történelmi érdemeket szerzett a vasfüggöny lebontásában, a békés rendszerváltás elindításában, Németország, és ezáltal Európa újjáegyesítésében is."

"Miniszterelnökként pedig következetesen vitte tovább Magyarország demokratikus átalakítását, mélyítette ell hazánk európai integrációját és állította fejlődési pályára a magyar gazdaságot. Kormányának egykor legfontosabb célja – ma már történelmi tényként leírható érdeme – az ország fejlődésének szolgálata, a munkájukból élők megbecsülése és az elesettek védelme volt. Az általa vezetett kormány egyik legnagyobb eredménye, hogy felelős nemzetpolitikájával megnyugtatóan rendezte viszonyunkat a szomszédos országokkal, ezzel segítve a határon túli magyarság boldogulását és jogainak érvényesülését."

"Hálás vagyok azért, hogy fiatal politikusként mellette dolgozhattam. És büszke vagyok arra, hogy az MSZP valamennyi tagjával közösen küzdhetek a párt elnökeként és az ország miniszterelnökeként általa képviselt baloldali, európai és demokratikus értékekért. Nyugodjék békében" – írja honlapján Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető

Gyurcsány Ferenc így emlékezik Facebook-oldalán: Elment. Ő volt a legellentmondásosabb és a legtehetségesebb. Határokat szakított. Saját sorsában és országa dolgában egyaránt. Nagy ember ment el. Olyan, aki őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán. Értünk küzdött. Itt is, ott is. Persze vele együtt mi is sokáig hittük, hogy a szegények igazsága minden más igazságnál erősebb. Közösen tévedtünk. És változtunk. Sokra tartottam. Nagyon sokra. Béke veled.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a következőt írta Facebook oldalán: Egy államférfi távozott, akinek "a nem annyira rangos, mint inkább gangos Angyalföld volt a hazája".

Schmuck Andor és Suha György közös közleményben búcsúzik a politikustól. "Mély megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy a magyar baloldal ikonikus alakja, politikai példaképünk, Horn Gyula miniszterelnök néhány órával ezelőtt elhunyt. Tisztelettel köszönjük a család odaadó gondoskodását és őszintén osztozunk gyászukban. A hazai szociáldemokrata értékek képviselőjeként emlékeztetünk arra, hogy Horn Gyula nemzetközileg elismert politikusként mindig a kisemberek, a nehéz sorban élők, a nyugdíjasok boldogulásának célját helyezte politikai tevékenysége középpontjába." 

"Nevéhez fűződik Magyarország európai integrációjának előkészítése és a szakértői kormányzás is. Horn Gyula politikai hitvallása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy hazánk a rendszerváltás után elindulhatott a demokrácia felé. Fájdalmas és megrendítő halála nehéz politikai örökséget jelent a magyar baloldal számára, hiszen történelmi szerepe, sikerei, személyes elkötelezettsége és küzdeni akarása követendő mintát jelent minden magyar ember számára. Egykori munkatársaid, párttársaid, tisztelőid búcsúznak tőled és ígérik, hogy méltóképpen képviselik az általad oly fontosnak tartott baloldali értékeket!"

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Nincsenek szavak, megható megemlékezés Tolvai Renitől – Fotó!

borsonline.hu

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

life.hu

Ítéletidő jön! Több megyére is kiadták a figyelmeztetést: erre kell számítani

hirtv.hu

„Szabó Tímea akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet”

kisalfold.hu

Rossz besorolásból lett súlyos baleset az M1-esen - videó

origo.hu

Ezért jó az NFT az Ubisoft szerint a gamereknek

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Jó volt hallani a lelátóról: Pick Szeged, Pick Szeged! – Joan Canellas

vg.hu

Ez lehet a hatása az orosz-ukrán konfliktusnak

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 29.: az Ikrek fellélegezhet, a Skorpió adja át magát a boldogságnak

ripost.hu

Először szólalt meg Babicsek Bernát édesanyja, könnyek között beszélt fájdalmáról

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról