Aktuális

Cirkusztörténeti pillanat: először látni Magyarországon fehér oroszlánokat

mkr

2013. május 9. csütörtök 12:00

Először lépnek porondra hazánkban fehér oroszlánok a Magyar Nemzeti Cirkusz idei évadában. Pasha, Simba és Maugli őseit Afrikában isteni lényeknek tartották.

Nem akármilyen produkciót szerződtetett le idei évadjukra ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója. – Az embereket időnként nehéz becsalogatni a sátorba, de egy-egy kivételes produkció megéri az árát, ezért nagyon örülök, hogy az oroszlános számok egyik legendás alakja elfogadta meghívásunkat – hangsúlyozza József, aki a maga 21 évével a világ legifjabb cirkuszi direktora lett, amikor édesapját, Richter Józsefet nevezték ki a Fővárosi Nagycirkusz élére.

Az említett kivételes produkciót irányító angol Jason Peters 1991 óta foglalkozik nagyvadak idomításával. Műsorában most egyszerre tíz oroszlánnal dolgozik, s közülük három igazi ritkaság. – A fehér oroszlán még annyira sem gyakori, mint a hasonló színezetű tigris, csupán mintegy 230 példány él belőlük világszerte – magyarázza a Borsnak Jason.

– A fehér szín az oroszlánoknál nem mutáció, csupán élőhelyükön, Afrikában egyes területeken, kis csoportokban alakult ki ez a színváltozat. Ezért is gondolták róluk a helyiek, hogy istenektől származó állatok.

Ugyanakkor a velem dolgozó négyéves oroszlánok, a hím Pasha és a két lány, Simba és Maugli egyáltalán nem megközelíthetetlenek – mondja az idomár, aki szerint a cirkuszban nem jó, ha egy állat túl nyugodt. – Ha az oroszlán túl lassú, azt hiszik, el van kábítva, ha túl vad, akkor pedig ijesztőnek találhatják a nézők, ezért meg kell találni az egyensúlyt. Persze tíz állattal dolgozni egyáltalán nem egyszerű, mindenre figyelni kell.

Néhány karmoláson kívül nem szenvedtem nagyobb balesetet – állítja Jason, aki azt is elárulja: a nagyvadak tréningje ugyan eltér egy kutya nevelésétől, de az alapokat – ültetés, fektetés – ezek az állatok is két hét alatt megtanulják. – Persze ahhoz azért egy kicsit több idő kell, hogy az ember bedughassa a fejét Pasha szájába – nevet Jason, akinek produkcióját idén 35 különböző helyszínen, nyáron egy hónapon át a Balaton partján tekintheti meg a nagyérdemű.

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. január 24-30.: Bármit elérhetünk ezen a héten

metropol.hu

A jövő héten tetőzhet az ötödik hullám Magyarországon

origo.hu

Megnyílt a Hungarikum kiállítóház Lakiteleken - fotók

bama.hu

Nagy hírt jelentett be Marsalkó Dávid, Nádai Anikó megmutatta - ezt posztolták hírességeink

origo.hu

Döbbenetes mennyiségű édesvíz került az óceánba egy jéghegy miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: félpályás góllal mentett pontot Oroszország

vg.hu

Budapest nyerte a versenyt Pozsonnyal szemben

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

szon.hu

Nyíregyházi, nyírkarászi, tiszavasvári és ópályi lakosokat fogtak el a rendőrök szombaton

origo.hu

Nézegessen képeket az egykori magyar gyorsétteremláncról, a City Grillről!