Aktuális

Rombolja a barátságot az okostelefon

Létrehozva: 2013.04.03.

Lassan megszűnnek a közvetlen emberi kapcsolatok, a beszélgetések helyét átveszik a lájkok. A fiatalok már a meghitt családi eseményeken is inkább a telefonjaikat nyomogatják.

Teljesen átformálják az emberi kapcsolatokat az okostelefonok. Öt-hat éve kerültek a piacra az első ilyen készülékek, mára a rabjává vált idősebb és fiatalabb. Egy nemrég készült kutatás szerint – amelyet a Facebook rendelt meg – a mai 18 és 44 év közöttiek szinte kizárólag csak az okostelefonjukon keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal.

A több mint hétezer megkérdezett többsége (79 százalék) már az ébredés utáni első tizenöt percben elkezdi nyomkodni a telefonját, többnyire az alvás alatt történt Facebook-bejegyzéseket és híreket olvasgatják. Ez kitart munkába/iskolába menet. Majd napközben – az egyéb elfoglaltságok miatt – átlag tizennégyszer néznek fel a telefonjukkal az internetre. Ez általában két és fél percig tart, azaz naponta minimum fél órát töltenek a közösségi oldalak böngészésével. A leginkább függők pedig tizenöt percnél tovább nem bírják ki, hogy ne nézzenek rá a készülékükre.

Két tény azonban még ennél is riasztóbb. Az egyik, hogy a telefonálási időnek már csak mindössze 16 százalékát teszi ki a tényleges beszélgetés, azaz időnk nagy részében inkább csak internetezünk vagy chatelünk a készülékeken. A másik pedig hogy az egyéb, általában társasági események során is a megkérdezettek fele okostelefonozik, ilyenek például a mozi, a baráti találkozók vagy a családi ebédek.

A szeretethiány az oka?

Dr. Fehér Gabriella pszichológus szerint az okostelefonok folyamatos használata tipikusan a szeretethiány következménye. – A mai fiatalok szüleinek nincs annyi idejük a gyerekeikkel foglalkozni, mint amennyire szükségük lenne. Ők ezekből a kapcsolatokból próbálnak erőt gyűjteni, de sajnos az anyai odafigyelést ez nem helyettesíti. Az együttléteket, a találkozásokat ez nem pótolja.

Addig nincs baj, amíg napi kétszer-háromszor néz rá valaki a telefonjára. Akkor válik ez kórossá, amikor köldökzsinórszerűen kötődik hozzá valaki, és másra nem, csak arra figyel, hogy ki írt rá. Ez ugyanis távol tartja őt fontosabb dolgoktól.

Itthon is...

Az okostelefonok 2011-ben törtek be a magyar piacra. A T-Mobile szerint abban az évben az eladott készülékek 70 százaléka volt ilyen, azaz szélessávú internetezésre alkalmas. Az előfizetéses ügy­feleknél ötből négy telefon volt okos. Ez az arány 2010-ben még csak ötből kettő volt. Egy tavalyi kimutatás szerint Magyarországon minden második telefon okostelefon. Számuk kétmillióra tehető. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek